0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polštářky se šunkou, sýrem a špenátem

Polštářky se šunkou, sýrem a špenátem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Na 16 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2018 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 81 g
Tuky 137 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jsou skvělé horké, právě vytažené z trouby, ale pokud zbudou, hodí se i jako svačina na druhý den.

Suroviny

listové těsto 1 bal
cca 450 g
máslo 2 PL
sůl 1 špetka
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 2 PL
mléko 240 ml
teplé
špenát 450 g
čerstvý, listy překrájené
šunka 220 g
vařená, u řezníka ukrojený silnější plát, na kostičky
sýr gruyère 125 g
nastrouhaný
vejce 1 ks
prošlehané

1 Listové těsto rozválejte na rozměr cca 25x40cm (nebo kupte rozválené) a nakrájejte je na čtverce o hraně cca 8cm. Ty pak skládejte na plech a prozatím uložte do chladu. Rozpalte troubu na 200°C.

2 Připravte bešamel. Na mírném plameni rozehřejte máslo. Přidejte mouku a sůl a míchejte, dokud nevznikne zlatavá jíška. Tu postupně zalijte teplým mlékem, rozmíchejte metličkou a nechte asi 7 minut vařit. Pak ztlumte plamen a na mírném ohni provařte dalších 10 minut, dokud bešamel nezhoustne. Pokud je třeba, promixujte nebo protřete přes síto.

3 Do bešamelu vmíchejte špenát a vařte další minutu. Přijdete větší část sýra (trošku si nechte stranou na posypání) a šunku, zamíchejte.

4 Připravené korpusy vyndejte z lednice, do každého čtverce navršte část bešamelové směsi. Vejce rozmíchejte s jednou lžící studené vody a okraj čtverců potřete. Nakonec středy posypte zbylým sýrem, vložte do vyhřáté trouby a pečte 20 minut, dokud nejsou zlatavé. Servírujte se zeleným salátem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit