
Jogurtová bábovka
Hledáte recept na klasickou bábovku, ovšem žádnou ‚dusivku‘? Tady je! Nadýchaná, vláčná – jedním slovem božská!
Ingredience
- 250 g tuku, změklého + na formu
- hrubá mouka na vysypání formy
- 330 g krupicového cukru
- 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
- 2 lžičky strouhané kůry z biocitronu
- 420 g řeckého bílého jogurtu (10 %)
- 450 g hladké mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- sůl
- nasekané pistáciové oříšky na dokončení
- 75 g hustého bílého jogurtu (řeckého nebo domácího)
- 2 lžičky citronové šťávy
- 170 g moučkového cukru
NA POLEVU
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovkovou formu o průměru 26 cm vymažte tukem a vysypte moukou.
2 Ručním šlehačem vyšlehejte v míse tuk s cukrem, až nabude a zesvětlá. Jeden po druhém do směsi zašlehejte žloutky, pak citronovou kůru a nakonec jogurt. Přepněte na pomalé šlehání a po částech zapracujte mouku prosátou s kypřicím práškem a špetkou soli.
3 Bílky se špetkou soli vyšlehejte na pevný sníh. Stěrkou sníh zlehka vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do formy na bábovku a pečte asi 45 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou.
4 Mezitím promíchejte všechny přísady na polevu. Bábovku vytáhněte z trouby a vyklopte. Ještě horkou ji polijte polevou a posypte pistáciemi.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
K H
20. Červen 2015 15:27
Zuzana Brahová
4. Srpen 2015 19:24
Lucie Hradková
18. Červen 2018 17:15
Daniela T
18. Březen 2020 09:03
Martina Zajícová
20. Březen 2020 10:05
moc nás mrzí, že se bábovka nepovedla! Sami jsme podobné zklamání zažili nesčetněkrát, takže ten pocit zmaru důvěrně známe a naprosto chápeme :-(. Surovin i promarněného času by byla škoda vždy a za všech okolností, ale v situaci, ve které se teď všichni nacházíme, je to ještě horší :-(. Rozhodně bychom to nesváděli na začátečnickou chybu. Ale úspěch pečení vždy závisí na mnoha faktorech (a to nejen těch lidských) a občas se okolnosti sejdou tak, že neštěstí je na světě, ani nevíme jak. Z hodnocení receptu je zřejmé, že tahle bábovka je velmi oblíbená. I v redakci na ní kolegyně nedají dopustit. Ale i ten nejzaručenější recept, který vyšel tisíckrát předtím, občas bohužel zklame. Mrzí nás, že jste si tohohle "Černého Petra" vytáhla zrovna vy. Je nám jasné, že to není velká útěcha. Chápeme, že do tohoto receptu už se asi znovu pouštět nebudete, ale pokud chcete vyzkoušet jiný, zkuste se podívat třeba do našeho bábovkového výběru https://www.apetitonline.cz/menu/20x-dokonala-babovka. Snad tam najdete tu svou nej.
S přáním pevného zdraví,
redakce Apetitu
Veronika M
15. Leden 2021 19:55