Hledáte recept na klasickou bábovku, ovšem žádnou ‚dusivku‘? Tady je! Nadýchaná, vláčná – jedním slovem božská jogurtová bábovka!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovkovou formu o průměru 26 cm vymažte tukem a vysypte moukou.
Ručním šlehačem vyšlehejte v míse tuk s cukrem, až nabude a zesvětlá. Jeden po druhém do směsi zašlehejte žloutky, pak citronovou kůru a nakonec jogurt. Přepněte na pomalé šlehání a po částech zapracujte mouku prosátou s kypřicím práškem a špetkou soli.
Bílky se špetkou soli vyšlehejte na pevný sníh. Stěrkou sníh zlehka vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do formy na bábovku a pečte asi 45 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou.
Mezitím promíchejte všechny přísady na polevu. Bábovku vytáhněte z trouby a vyklopte. Ještě horkou ji polijte polevou a posypte pistáciemi.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jogurtové pohlazení(7 receptů)
- 20x dokonalá bábovka plus jak na to, abyste ji vždycky vyklopili(21 receptů)
- Bábovka nejen na neděli: 31 receptů(31 receptů)
Komentáře
K H
20.06.2015 15:27
Veliké zklamání, bábovka byla
Veliké zklamání, bábovka byla dle receptu neskutečně tuhá, tak jsem přidala mléko. Ve výsledku moc kypřicího prášku bábovku srazilo. Chuťově také nic moc, prášek padá na jazyk a je hodně mastná. Víckrát zkoušet již nebudu.
Zuzana Brahová
04.08.2015 19:24
Výborná vláčná bábovka, měla
Výborná vláčná bábovka, měla veliký úspěch! :-)
Lucie Hradková
18.06.2018 17:15
Přesně tak, povedla se.
Přesně tak, povedla se. Jogurtové mám moc ráda, dobrá je i kefírová.
Daniela T
18.03.2020 09:03
Veliká škoda surovin! Celé
Veliká škoda surovin! Celé máslo, 6 vajec, bezmála půl kilo řeckého jogurtu a výsledek je bídný. Mám stejnou zkušenost jako paní KH, mastné, zdrclé. Bábovky peču velmi často...takže bych to neprikladala začátečnické chybě.
Martina Kojzarová
20.03.2020 10:05
Dobrý den, Danielo,
Dobrý den, Danielo,
moc nás mrzí, že se bábovka nepovedla! Sami jsme podobné zklamání zažili nesčetněkrát, takže ten pocit zmaru důvěrně známe a naprosto chápeme :-(. Surovin i promarněného času by byla škoda vždy a za všech okolností, ale v situaci, ve které se teď všichni nacházíme, je to ještě horší :-(. Rozhodně bychom to nesváděli na začátečnickou chybu. Ale úspěch pečení vždy závisí na mnoha faktorech (a to nejen těch lidských) a občas se okolnosti sejdou tak, že neštěstí je na světě, ani nevíme jak. Z hodnocení receptu je zřejmé, že tahle bábovka je velmi oblíbená. I v redakci na ní kolegyně nedají dopustit. Ale i ten nejzaručenější recept, který vyšel tisíckrát předtím, občas bohužel zklame. Mrzí nás, že jste si tohohle "Černého Petra" vytáhla zrovna vy. Je nám jasné, že to není velká útěcha. Chápeme, že do tohoto receptu už se asi znovu pouštět nebudete, ale pokud chcete vyzkoušet jiný, zkuste se podívat třeba do našeho bábovkového výběru https://www.apetitonline.cz/menu/20x-dokonala-babovka. Snad tam najdete tu svou nej.
S přáním pevného zdraví,
redakce Apetitu
Veronika M
15.01.2021 19:55
Zklamání. Škoda, že jsem si
Zklamání. Škoda, že jsem si nepřečetla komentáře dříve. Mastná, těžká, i přes celý prášek do pečiva sedí dole, protože toho tuku je prostě moc. Takže můj tip pro ty, kteří se do této bábovky pustí. Uberte tak polovinu tuku a bude to ok. Bábovka vypadá jako nedopečená, jak je mastná. Je mi líto vyhodit šest bio vajíček a čtvrt kila másla, jinak by asi letěla.