Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6137 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 810 g
Tuky 250 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hledáte recept na klasickou bábovku, ovšem žádnou ‚dusivku‘? Tady je! Nadýchaná, vláčná – jedním slovem božská!

Související recepty

Suroviny

tuk 250 g
změklý
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
krupicový cukr 330 g
vejce 6 ks
žloutky a bílky zvlášť
citronová kůra 2 PL
420 g
řecký bílý jogurt 10%
mouka pšeničná hladká 450 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
sůl
pistácie
nasekané, na dokončení
Na polevu
75 g
hustý bílý jogurt řecký nebo domácí
citronová štáva 2 PL
moučkový cukr 170 g

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovkovou formu o průměru 26 cm vymažte tukem a vysypte moukou.

2 Ručním šlehačem vyšlehejte v míse tuk s cukrem, až nabude a zesvětlá. Jeden po druhém do směsi zašlehejte žloutky, pak citronovou kůru a nakonec jogurt. Přepněte na pomalé šlehání a po částech zapracujte mouku prosátou s kypřicím práškem a špetkou soli.

3 Bílky se špetkou soli vyšlehejte na pevný sníh. Stěrkou sníh zlehka vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do formy na bábovku a pečte asi 45 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou.

4 Mezitím promíchejte všechny přísady na polevu. Bábovku vytáhněte z trouby a vyklopte. Ještě horkou ji polijte polevou a posypte pistáciemi.

Domácí jogurt

Domácí jogurt

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Komentáře

K H

Veliké zklamání, bábovka byla dle receptu neskutečně tuhá, tak jsem přidala mléko. Ve výsledku moc kypřicího prášku bábovku srazilo. Chuťově také nic moc, prášek padá na jazyk a je hodně mastná. Víckrát zkoušet již nebudu.

Daniela T

Veliká škoda surovin! Celé máslo, 6 vajec, bezmála půl kilo řeckého jogurtu a výsledek je bídný. Mám stejnou zkušenost jako paní KH, mastné, zdrclé. Bábovky peču velmi často...takže bych to neprikladala začátečnické chybě.

Martina Kojzarová

Dobrý den, Danielo,
moc nás mrzí, že se bábovka nepovedla! Sami jsme podobné zklamání zažili nesčetněkrát, takže ten pocit zmaru důvěrně známe a naprosto chápeme :-(. Surovin i promarněného času by byla škoda vždy a za všech okolností, ale v situaci, ve které se teď všichni nacházíme, je to ještě horší :-(. Rozhodně bychom to nesváděli na začátečnickou chybu. Ale úspěch pečení vždy závisí na mnoha faktorech (a to nejen těch lidských) a občas se okolnosti sejdou tak, že neštěstí je na světě, ani nevíme jak. Z hodnocení receptu je zřejmé, že tahle bábovka je velmi oblíbená. I v redakci na ní kolegyně nedají dopustit. Ale i ten nejzaručenější recept, který vyšel tisíckrát předtím, občas bohužel zklame. Mrzí nás, že jste si tohohle "Černého Petra" vytáhla zrovna vy. Je nám jasné, že to není velká útěcha. Chápeme, že do tohoto receptu už se asi znovu pouštět nebudete, ale pokud chcete vyzkoušet jiný, zkuste se podívat třeba do našeho bábovkového výběru https://www.apetitonline.cz/menu/20x-dokonala-babovka. Snad tam najdete tu svou nej.

S přáním pevného zdraví,
redakce Apetitu

Veronika M

Zklamání. Škoda, že jsem si nepřečetla komentáře dříve. Mastná, těžká, i přes celý prášek do pečiva sedí dole, protože toho tuku je prostě moc. Takže můj tip pro ty, kteří se do této bábovky pustí. Uberte tak polovinu tuku a bude to ok. Bábovka vypadá jako nedopečená, jak je mastná. Je mi líto vyhodit šest bio vajíček a čtvrt kila másla, jinak by asi letěla.

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit