0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jogurtová bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 174
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6414 kcal
Bílkoviny 185 g
Sacharidy 827 g
Tuky 250 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hledáte recept na klasickou bábovku, ovšem žádnou ‚dusivku‘? Tady je! Nadýchaná, vláčná – jedním slovem božská jogurtová bábovka!

Suroviny

tuk 250 g
změklý
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
krupicový cukr 330 g
vejce 6 ks
žloutky a bílky zvlášť
citronová kůra 2 ČL
mouka pšeničná hladká 450 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
sůl
pistácie
nasekané, na dokončení
Na polevu
citronová šťáva 2 ČL
moučkový cukr 170 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovkovou formu o průměru 26 cm vymažte tukem a vysypte moukou.

2

Ručním šlehačem vyšlehejte v míse tuk s cukrem, až nabude a zesvětlá. Jeden po druhém do směsi zašlehejte žloutky, pak citronovou kůru a nakonec jogurt. Přepněte na pomalé šlehání a po částech zapracujte mouku prosátou s kypřicím práškem a špetkou soli.

3

Bílky se špetkou soli vyšlehejte na pevný sníh. Stěrkou sníh zlehka vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do formy na bábovku a pečte asi 45 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou.

4

Mezitím promíchejte všechny přísady na polevu. Bábovku vytáhněte z trouby a vyklopte. Ještě horkou ji polijte polevou a posypte pistáciemi.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Komentáře

K H

Veliké zklamání, bábovka byla dle receptu neskutečně tuhá, tak jsem přidala mléko. Ve výsledku moc kypřicího prášku bábovku srazilo. Chuťově také nic moc, prášek padá na jazyk a je hodně mastná. Víckrát zkoušet již nebudu.

Zuzana Brahová

Výborná vláčná bábovka, měla veliký úspěch! :-)

Lucie Hradková

Přesně tak, povedla se. Jogurtové mám moc ráda, dobrá je i kefírová.

Daniela T

Veliká škoda surovin! Celé máslo, 6 vajec, bezmála půl kilo řeckého jogurtu a výsledek je bídný. Mám stejnou zkušenost jako paní KH, mastné, zdrclé. Bábovky peču velmi často...takže bych to neprikladala začátečnické chybě.

Martina Kojzarová

Dobrý den, Danielo,
moc nás mrzí, že se bábovka nepovedla! Sami jsme podobné zklamání zažili nesčetněkrát, takže ten pocit zmaru důvěrně známe a naprosto chápeme :-(. Surovin i promarněného času by byla škoda vždy a za všech okolností, ale v situaci, ve které se teď všichni nacházíme, je to ještě horší :-(. Rozhodně bychom to nesváděli na začátečnickou chybu. Ale úspěch pečení vždy závisí na mnoha faktorech (a to nejen těch lidských) a občas se okolnosti sejdou tak, že neštěstí je na světě, ani nevíme jak. Z hodnocení receptu je zřejmé, že tahle bábovka je velmi oblíbená. I v redakci na ní kolegyně nedají dopustit. Ale i ten nejzaručenější recept, který vyšel tisíckrát předtím, občas bohužel zklame. Mrzí nás, že jste si tohohle "Černého Petra" vytáhla zrovna vy. Je nám jasné, že to není velká útěcha. Chápeme, že do tohoto receptu už se asi znovu pouštět nebudete, ale pokud chcete vyzkoušet jiný, zkuste se podívat třeba do našeho bábovkového výběru https://www.apetitonline.cz/menu/20x-dokonala-babovka. Snad tam najdete tu svou nej.

S přáním pevného zdraví,
redakce Apetitu

Veronika M

Zklamání. Škoda, že jsem si nepřečetla komentáře dříve. Mastná, těžká, i přes celý prášek do pečiva sedí dole, protože toho tuku je prostě moc. Takže můj tip pro ty, kteří se do této bábovky pustí. Uberte tak polovinu tuku a bude to ok. Bábovka vypadá jako nedopečená, jak je mastná. Je mi líto vyhodit šest bio vajíček a čtvrt kila másla, jinak by asi letěla.

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč