Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jogurtová bábovka

Hledáte recept na klasickou bábovku, ovšem žádnou ‚dusivku‘? Tady je! Nadýchaná, vláčná – jedním slovem božská!

Vydání: 2014/5
Autor:
Hodnocení:
114 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 bábovku
Doba přípravy: Do 30 minut
PT45M
Pečení 0:45
Koláč Česká

Ingredience

    • 250 g tuku, změklého + na formu
    • hrubá mouka na vysypání formy
    • 330 g krupicového cukru
    • 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
    • 2 lžičky strouhané kůry z biocitronu
    • 420 g řeckého bílého jogurtu (10 %)
    • 450 g hladké mouky
    • 1 sáček prášku do pečiva
    • sůl
    • nasekané pistáciové oříšky na dokončení

    NA POLEVU

    • 75 g hustého bílého jogurtu (řeckého nebo domácího)
    • 2 lžičky citronové šťávy
    • 170 g moučkového cukru

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovkovou formu o průměru 26 cm vymažte tukem a vysypte moukou.

2 Ručním šlehačem vyšlehejte v míse tuk s cukrem, až nabude a zesvětlá. Jeden po druhém do směsi zašlehejte žloutky, pak citronovou kůru a nakonec jogurt. Přepněte na pomalé šlehání a po částech zapracujte mouku prosátou s kypřicím práškem a špetkou soli.

3 Bílky se špetkou soli vyšlehejte na pevný sníh. Stěrkou sníh zlehka vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do formy na bábovku a pečte asi 45 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou.

4 Mezitím promíchejte všechny přísady na polevu. Bábovku vytáhněte z trouby a vyklopte. Ještě horkou ji polijte polevou a posypte pistáciemi.

Domácí jogurt

Sušené mléko dodá jogurtu potřebnou hustotu.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pošírovaný losos & okurkový salátek s jogurtem

Těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem

Domácí jogurt

Jogurtovo-medové semifreddo s ovocem

Jogurtová polévka s kroupami a cizrnovými koftami

Grilovaná panenka v pitě s jogurtovým dipem

Jogurtové pohlazení

20x dokonalá bábovka

Bábovka nejen na neděli

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Veliké zklamání, bábovka byla dle receptu neskutečně tuhá, tak jsem přidala mléko. Ve výsledku moc kypřicího prášku bábovku srazilo. Chuťově také nic moc, prášek padá na jazyk a je hodně mastná. Víckrát zkoušet již nebudu.
Obrazek uzivatele
Výborná vláčná bábovka, měla veliký úspěch! :-)
Obrazek uzivatele
Přesně tak, povedla se. Jogurtové mám moc ráda, dobrá je i kefírová.
Obrazek uzivatele
Veliká škoda surovin! Celé máslo, 6 vajec, bezmála půl kilo řeckého jogurtu a výsledek je bídný. Mám stejnou zkušenost jako paní KH, mastné, zdrclé. Bábovky peču velmi často...takže bych to neprikladala začátečnické chybě.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Danielo,
moc nás mrzí, že se bábovka nepovedla! Sami jsme podobné zklamání zažili nesčetněkrát, takže ten pocit zmaru důvěrně známe a naprosto chápeme :-(. Surovin i promarněného času by byla škoda vždy a za všech okolností, ale v situaci, ve které se teď všichni nacházíme, je to ještě horší :-(. Rozhodně bychom to nesváděli na začátečnickou chybu. Ale úspěch pečení vždy závisí na mnoha faktorech (a to nejen těch lidských) a občas se okolnosti sejdou tak, že neštěstí je na světě, ani nevíme jak. Z hodnocení receptu je zřejmé, že tahle bábovka je velmi oblíbená. I v redakci na ní kolegyně nedají dopustit. Ale i ten nejzaručenější recept, který vyšel tisíckrát předtím, občas bohužel zklame. Mrzí nás, že jste si tohohle "Černého Petra" vytáhla zrovna vy. Je nám jasné, že to není velká útěcha. Chápeme, že do tohoto receptu už se asi znovu pouštět nebudete, ale pokud chcete vyzkoušet jiný, zkuste se podívat třeba do našeho bábovkového výběru https://www.apetitonline.cz/menu/20x-dokonala-babovka. Snad tam najdete tu svou nej.

S přáním pevného zdraví,
redakce Apetitu

Přidat komentář