Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3491 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 356 g
Tuky 180 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Není to překlep – v téhle superlahůdce je místo obligátního kakaa… kaki. A slaví úspěch přímo triumfální!

Suroviny

brandy 60 ml
lze nahradit rumem
rozinky 1 hrst
zlaté
rozinky 1 hrst
tmavé
máslo 3 PL
změklé + na vymazání formy
krupicový cukr 200 g
vejce 2 ks
velká, žloutky a bílky zvlášť
vanilka špetka
mletá, pravá
citronová štáva 2 PL
2 ks
kaki zralé + pár plátků na ozdobu
smetana 200 ml
12%
jedlá soda 1 ČL
mouka pšeničná hladká 150 g
skořice 1.5 ČL
mletá
muškátový oříšek 0.5 ČL
mletý
sůl 0.25 ČL
vlašské ořechy 90 g
sekané
1.  Pudinkovou nebo bábovkovou formu vymastěte. Brandy a rozinky krátce a zlehka svařte, dvě tři minuty. Stáhněte z ohně a nechte čtvrt hodiny stát.

2.  Elektrickými metlami zpěňte máslo a cukr, vešlehejte žloutky, vanilku a citronovou šťávu. Z kaki odřízněte vršek, vyberte dužinu a protlačte ji sítem či jemným cedníkem. Pyré promíchejte se smetanou. Sodu rozpuštěnou ve lžíci horké vody přimíchejte k máslu s cukrem. Mouku prosijte s kořením a solí, přidejte k pyré a vmíchejte ořechy.

3.  V čisté míse ušlehejte bílky na tuhý sníh a vetřete jej do těsta. Rozinky vsypte do formy, vlijte těsto a nádobu uzavřete nebo přikryjte alobalem.

4. Teď je na řadě vaření v páře: Na dno kastrolu (kolem formy by mělo být aspoň pět centimetrů prostoru) dejte složenou utěrku nebo postavte kovový stojánek. Vlijte tolik vody, aby dosahovala do poloviny formy, uveďte do varu a pak zmírněte na jemné probublávání. Vložte formu a kastrol přikryjte. Vařte dvě hodiny a dvacet minut; průběžně dolévejte vroucí vodu, abyste udrželi výšku hladiny. Plátky kaki mezitím na ubrousku vložte do mikrovlnky a při středním výkonu je přerušovaně asi deset minut sušte.

5.  Vyjměte formu a nechte ji vychladnout. Vyklopte bábovku a nakrájejte na plátky; zůstane krásně šťavnatá.

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.1/07, str.78

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit