Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kakiová bábovka
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3491 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 356 g
Tuky 180 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Není to překlep – v téhle superlahůdce je místo obligátního kakaa… kaki. A slaví úspěch přímo triumfální!

Suroviny

brandy 60 ml
lze nahradit rumem
rozinky 1 hrst
zlaté
rozinky 1 hrst
tmavé
změklé + na vymazání formy
vejce 2 ks
velká, žloutky a bílky zvlášť
vanilka špetka
mletá, pravá
2 ks
kaki zralé + pár plátků na ozdobu
smetana 200 ml
12%
skořice 1,5 ČL
mletá
sůl ¼ ČL
sekané

Postup

1

Pudinkovou nebo bábovkovou formu vymastěte. Brandy a rozinky krátce a zlehka svařte, dvě tři minuty. Stáhněte z ohně a nechte čtvrt hodiny stát.

2

Elektrickými metlami zpěňte máslo a cukr, vešlehejte žloutky, vanilku a citronovou šťávu. Z kaki odřízněte vršek, vyberte dužinu a protlačte ji sítem či jemným cedníkem. Pyré promíchejte se smetanou. Sodu rozpuštěnou ve lžíci horké vody přimíchejte k máslu s cukrem. Mouku prosijte s kořením a solí, přidejte k pyré a vmíchejte ořechy.

3

V čisté míse ušlehejte bílky na tuhý sníh a vetřete jej do těsta. Rozinky vsypte do formy, vlijte těsto a nádobu uzavřete nebo přikryjte alobalem.

4

Teď je na řadě vaření v páře: Na dno kastrolu (kolem formy by mělo být aspoň pět centimetrů prostoru) dejte složenou utěrku nebo postavte kovový stojánek. Vlijte tolik vody, aby dosahovala do poloviny formy, uveďte do varu a pak zmírněte na jemné probublávání. Vložte formu a kastrol přikryjte. Vařte dvě hodiny a dvacet minut; průběžně dolévejte vroucí vodu, abyste udrželi výšku hladiny. Plátky kaki mezitím na ubrousku vložte do mikrovlnky a při středním výkonu je přerušovaně asi deset minut sušte.

5

Vyjměte formu a nechte ji vychladnout. Vyklopte bábovku a nakrájejte na plátky; zůstane krásně šťavnatá.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/1

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...