Jogurtovo-medové semifreddo s ovocem

Jogurtovo-medové semifreddo s ovocem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 20 minut Snadné Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2746 kcal
Bílkoviny 73 g
Cukr 295 g
Tuky 131 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na výrobu této zmrzliny nepotřebujete zmrzlinovač, jen tyčák, čas a místo v mrazáku. Ideální je udělat ji den dva předem, aby důkladně zmrzla.

Suroviny

med 300 g
citronová štáva
z poloviny citronu
pomerančová šťáva
z poloviny pomeranče
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozříznutý a vyškrábnutá dřeň
4 ks
kompotované meruňky
mražené maliny 100 g
maliny 1 hrst
na ozdobu
žloutek 4 ks
600 g
hustý bílý jogurt

1 V rendlíku smíchejte 200 g medu, citronovou a pomerančovou šťávu, vanilkový lusk a z něj vyškrábnutou dřeň a na mírném plameni za stálého míchání zahřívejte, až se vše spojí. Stále míchejte a zahřívejte ještě 5 minut do zhoustnutí – pozor, směs nesmí zkaramelizovat příliš, aby nezhořkla. Ze směsi vyjměte vanilkový lusk.

2 Mezitím meruňky nakrájejte nahrubo a 3/4 z nich rozmixujte se 2 lžícemi medové směsi dohladka. Mražené maliny zahřejte se 2 lžícemi medové směsi a pak protřete sítem.

3 V jiné misce prošlehejte žloutky, zbylou medovou směs a 100 g medu. Postavte nad horkou vodní lázeň a šlehejte, až směs zesvětlá a zhoustne – trvá to asi 5 minut. Pak sundejte z vodní lázně a šlehejte do vychladnutí (4–5 minut).

4 Jogurt rozšlehejte dohladka a zašlehejte do něj žloutkovo-medovou směs. Rozdělte ho do 2 misek. Do jedné vmíchejte meruňkové pyré a odložené nasekané kousky meruňky a do druhé malinové pyré. Rozlijte do tvořítek a dejte mrazit na 6 hodin, nejlépe však přes noc, až semifreddo ztuhne. Vzniklé semifreddo z tvořítek nejlíp vyklopíte, když je zespodu na chvilku ponoříte do horké vody.

5 Nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a podávejte ozdobené čerstvými malinami a pokapané medem.

NĚCO NAVÍC Směsi můžete odděleně mrazit i v 1litrových formách na srnčí hřbet.

Domácí jogurt

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit