
Kapusta zapékaná s bramborami a sýrem
Vyzkoušejte lahodnou kapustu zapečenou na způsob slaného koláče.
Ingredience
- 5 velkých kapustových listů, zbavených řapíků a rozpůlených
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 450g velkých brambor (B či C), oloupaných a nakrájených na tenká kolečka
- máslo na vymazání formy
- 1 cibule, na tenká kolečka
- 3 lžíce čerstvých tymiánových nebo estragonových lístků (nebo 2–3 lžičky sušeného)
- 300g mozzarelly, na tenká kolečka
- 1 lžíce panenského olivového oleje
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Kapustu po malých dávkách spařte v rendlíku s vroucí osolenou vodou (každou dávku nechte ve vodě 2 minuty). Sceďte, osvěžte v ledové vodě a odložte stranou osušit na vrstvu papírových utěrek.
2 Pak do vody na 2 minuty vložte brambory, sceďte, ochlaďte v ledové vodě a odložte okapat na papírové utěrky.
3 Největších cca 6 kusů kapustových listů použijte k vyložení máslem vymazané formy o průměru 22cm (vysoké koláčové nebo neotvírací dortové) – asi 10cm by mělo přečnívat přes okraje. Pak vyrovnejte vrstvu brambor, aby se plátky mírně překrývaly, na ni naklaďte vrstvu cibule, tymiánu či estragonu a mozzarelly (vrstvy brambor, zeleniny a sýra můžete podle chuti osolit a opepřit). Ještě dvakrát zopakujte včetně vrstev kapusty, abyste získali po třech vrstvách od všeho. Kapustové listy překlopte dovnitř, dobře přitiskněte a pokapejte olivovým olejem.
4 Formu postavte do hlubokého pekáče a naplňte ho horkou vodou do poloviny výšky formy. Zakryjte alobalem a pečte 60–70 minut doměkka (zkoušejte grilovací jehlou či špejlí). Odstraňte alobal a dopékejte ještě 15–20 minut dozlatohněda a dokřupava. Vyjměte z vodní lázně a podávejte nakrájené na klínky.
NĚCO NAVÍC
Zapékanou kapustu můžete chuťově zvýraznit vrstvami nadrobno nakrájené opečené slaniny.
Přidat komentář