Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kapusta zapékaná s bramborami a sýrem

Vyzkoušejte lahodnou kapustu zapečenou na způsob slaného koláče.

Vydání: 2017/1
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H30M
Pečení 1:30
Z plechu

Ingredience

    • 5 velkých kapustových listů, zbavených řapíků a rozpůlených
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 450g velkých brambor (B či C), oloupaných a nakrájených na tenká kolečka
    • máslo na vymazání formy
    • 1 cibule, na tenká kolečka
    • 3 lžíce čerstvých tymiánových nebo estragonových lístků (nebo 2–3 lžičky sušeného)
    • 300g mozzarelly, na tenká kolečka
    • 1 lžíce panenského olivového oleje 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Kapustu po malých dávkách spařte v rendlíku s vroucí osolenou vodou (každou dávku nechte ve vodě 2 minuty). Sceďte, osvěžte v ledové vodě a odložte stranou osušit na vrstvu papírových utěrek.

2 Pak do vody na 2 minuty vložte brambory, sceďte, ochlaďte v ledové vodě a odložte okapat na papírové utěrky.

3 Největších cca 6 kusů kapustových listů použijte k vyložení máslem vymazané formy o průměru 22cm (vysoké koláčové nebo neotvírací dortové) – asi 10cm by mělo přečnívat přes okraje. Pak vyrovnejte vrstvu brambor, aby se plátky mírně překrývaly, na ni naklaďte vrstvu cibule, tymiánu či estragonu a mozzarelly (vrstvy brambor, zeleniny a sýra můžete podle chuti osolit a opepřit). Ještě dvakrát zopakujte včetně vrstev kapusty, abyste získali po třech vrstvách od všeho. Kapustové listy překlopte dovnitř, dobře přitiskněte a pokapejte olivovým olejem.

4 Formu postavte do hlubokého pekáče a naplňte ho horkou vodou do poloviny výšky formy. Zakryjte alobalem a pečte 60–70 minut doměkka (zkoušejte grilovací jehlou či špejlí). Odstraňte alobal a dopékejte ještě 15–20 minut dozlatohněda a dokřupava. Vyjměte z vodní lázně a podávejte nakrájené na klínky.

NĚCO NAVÍC
Zapékanou kapustu můžete chuťově zvýraznit vrstvami nadrobno nakrájené opečené slaniny. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka s kapustou, orzem a klobáskou

Kadeřávkové lupínky s citronovou solí a dukkou

Kotlety s kapustovou kaší a asijskou omáčkou s jablky

Špagety s kapustičkami a lupínky z topinamburů

Pečená krůtí stehna s dvojí kapustou

30 receptů se zimní zeleninou pro silnou imunitu

40 receptů bez masa nejen pro vegetariány

Přidat komentář