Kadeřávkové lupínky s citronovou solí a dukkou

Kadeřávkové lupínky s citronovou solí a dukkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (3)
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 926 kcal
Bílkoviny 20 g
Cukr 20 g
Tuky 76 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejsou lupínky, jako lupínky... Tyhle jsou domácí, voňavé, pikantní a navíc naprosto návykové. 

Suroviny

kadeřávek 1 svazek
asi 250g
olivový olej 2 PL
panenský
sůl 0.5 ČL
mořská, vločková
citron 1 ks
kůra nastrouhaná najemno
1 PL
mandlová směs dukkah
Mandlová dukka
mandle 50 g
loupané
sezamová semínka 2 PL
koriandr 3 ČL
semena
římský kmín 1.5 ČL
mletý
pepř 1 ČL
drcený
sůl 1 ČL
mořská, vločková
chilli paprička 1 ČL
sušená, drcená (nemusí být)

1 Troubu předehřejte na 180/160°C. Z omytého kadeřávku odstraňte tuhé řapíky a středy listů. Zbytek natrhejte na příhodně velké kousky. V míse promíchejte olej, sůl a citronovou kůru. Vsypte kadeřávek a posypte dukkou. Promíchejte, aby se listy obalily.

2 Listy v jedné vrstvě rozprostřete na plechy vyložené pečicím papírem. Pečte dokřupava, asi 15 minut, v polovině plechy obraťte.
 

Mandlová dukka

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ PEČENÍ 5 MINUT ■ NA CCA 100g ■ VELMI SNADNÉ

1 Mandle a sezam pečte na plechu v troubě při 180°C, v horkovzdušné 160°C, 4–5 minut dozlatova (lze je opéct i na pánvi). Nechte vychladnout, nasypte do robotu či jiného vhodného sekacího přístroje. Mezitím v pánvičce na středním ohni opékejte za stálého míchání koriandr a římský kmín, až se rozvoní. Přidejte do robotu a vše nasekejte nahrubo.

2 Pak opepřete, osolte a podle chuti zostřete chilli papričkou. Ještě krátce promixujte. Nechte dochladnout. Zbytek uchovávejte při pokojové teplotě v dobře těsnící nádobě. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...

Obchod Apetit