0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kadeřávkové lupínky s citronovou solí a dukkou

Kadeřávkové lupínky s citronovou solí a dukkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kadeřávkové lupínky s citronovou solí a dukkou

4.4 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 852 kcal
Bílkoviny 19 g
Sacharidy 14 g
Tuky 75 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejsou lupínky, jako lupínky... Tyhle jsou domácí, voňavé, pikantní a navíc naprosto návykové. 

Suroviny

kadeřávek 1 svazek
asi 250 g
olivový olej panenský 2 PL
sůl vločková 0.5 ČL
citron 0.5 ks
kůra nastrouhaná najemno
koření 1 PL
mandlová směs dukkah (viz níže)
Mandlová dukka
mandle 50 g
loupané
sezamová semínka 2 PL
koriandrová semínka 0.75 ČL
římský kmín 1.5 ČL
mletý
pepř 0.25 ČL
drcený
sůl vločková 0.25 ČL
chilli paprička 0.25 ČL
sušená, drcená (nemusí být)

1 Troubu předehřejte na 180/160°C. Z omytého kadeřávku odstraňte tuhé řapíky a středy listů. Zbytek natrhejte na příhodně velké kousky. V míse promíchejte olej, sůl a citronovou kůru. Vsypte kadeřávek a posypte dukkou. Promíchejte, aby se listy obalily.

2 Listy v jedné vrstvě rozprostřete na plechy vyložené pečicím papírem. Pečte dokřupava, asi 15 minut, v polovině plechy obraťte.

Mandlová dukka

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ PEČENÍ 5 MINUT ■ NA CCA 100g ■ VELMI SNADNÉ

1 Mandle a sezam pečte na plechu v troubě při 180°C, v horkovzdušné 160°C, 4–5 minut dozlatova (lze je opéct i na pánvi). Nechte vychladnout, nasypte do robotu či jiného vhodného sekacího přístroje. Mezitím v pánvičce na středním ohni opékejte za stálého míchání koriandr a římský kmín, až se rozvoní. Přidejte do robotu a vše nasekejte nahrubo.

2 Pak opepřete, osolte a podle chuti zostřete chilli papričkou. Ještě krátce promixujte. Nechte dochladnout. Zbytek uchovávejte při pokojové teplotě v dobře těsnící nádobě. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/1

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit