Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Karamelovo-ořechový koláč
Karamelovo-ořechový koláč
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Karamelovo-ořechový koláč

4.5/5 Počet hodnocení: 19
Do 75 minut Velmi snadné Na 1 koláčovou formu o průměru cca 26 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6113 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 421 g
Tuky 454 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Karamel i ořechy jsou vynikající samy o sobě, ale společně s křehkým těstem dokážou naprosté divy. S kávou či horkým čajem vás tenhle vysloveně podzimní koláč pošle do sedmého nebe.

Související recepty

Suroviny

máslo 120 g
studené, nakrájené na kostičky + trocha na vymazání
+ na poprášení
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva ¼ ČL
Na náplň
třtinový cukr muscovado tmavý 150 g
ořechy 300 g
vlašské, pekanové, lískové, pistáciové nebo mandle

Postup

1

Formu vymažte máslem. Mouku prosejte s cukrem, solí a kypřicím práškem do mísy od robota. Po kouscích přidejte máslo a zpracujte plochou metlou na těsto. Spojte těsto do koule a následně rozválejte na ploše poprášené moukou na kulatou placku o něco větší, než je průměr formy. Přeneste těsto do formy a vytvarujte okraje. Uložte nejméně na 1 hodinu do chladničky.

2

Troubu předehřejte na 180°C s horkovzduchem. Na těsto položte arch pečicího papíru a zatižte (např. sušenými luštěninami). Pečte v troubě cca 30 minut dozlatova. Vyndejte z trouby, odstraňte papír se zátěží a nechte korpus zcela vychladnout.

3

Uvařte náplň. Do rendlíku vsypte cukr, přidejte máslo, smetanu a jedlou sodu. Za stálého míchání přiveďte k varu, pak ztlumte plamen na střední. Míchejte a vařte cca 15 minut, až tekutina zhoustne a získá zlatou barvu. Vmíchejte ořechy a hmotu ihned co nejrovnoměrněji rozetřete na korpus. Nechte zcela vychladnout v lednici.

Fotografie převzata z Image Professionals.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín