Karamel i ořechy jsou vynikající samy o sobě, ale společně s křehkým těstem dokážou naprosté divy. S kávou či horkým čajem vás tenhle vysloveně podzimní koláč pošle do sedmého nebe.
Suroviny
Postup
Formu vymažte máslem. Mouku prosejte s cukrem, solí a kypřicím práškem do mísy od robota. Po kouscích přidejte máslo a zpracujte plochou metlou na těsto. Spojte těsto do koule a následně rozválejte na ploše poprášené moukou na kulatou placku o něco větší, než je průměr formy. Přeneste těsto do formy a vytvarujte okraje. Uložte nejméně na 1 hodinu do chladničky.
Troubu předehřejte na 180°C s horkovzduchem. Na těsto položte arch pečicího papíru a zatižte (např. sušenými luštěninami). Pečte v troubě cca 30 minut dozlatova. Vyndejte z trouby, odstraňte papír se zátěží a nechte korpus zcela vychladnout.
Uvařte náplň. Do rendlíku vsypte cukr, přidejte máslo, smetanu a jedlou sodu. Za stálého míchání přiveďte k varu, pak ztlumte plamen na střední. Míchejte a vařte cca 15 minut, až tekutina zhoustne a získá zlatou barvu. Vmíchejte ořechy a hmotu ihned co nejrovnoměrněji rozetřete na korpus. Nechte zcela vychladnout v lednici.
Fotografie převzata z Image Professionals.