Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Karbanátky na 32 způsobů: masové, bezmasé, luštěninové i zeleninové

Karbanátky na 32 způsobů: masové, bezmasé, luštěninové i zeleninové
ZDROJ: Apetit

Kdo by nemiloval karbanátky s bramborovou kaší a okurkovým salátem. Hřejivá vzpomínka na nedělní oběd u babičky, kterou si díky našim receptům můžete kdykoli oživit. Nachystejte suroviny, rozpalte pánve a vrhněte se do díla. Troufáme si tvrdit, že z tohoto výběru si najde každý svého favorita.

Karbanátky jsou smažené placičky nejčastěji z mletého masa. Ale připravit si je můžete také ve vegetariánské verzi ze zeleniny, hub nebo luštěnin. Obvykle se smaží v tuku na pánvi, ovšem existuje i méně tučnější varianta – karbanátky pečené v troubě.

Jak udělat karbanátky šťavnaté

Aby byly karbanátky skutečně šťavnaté, je potřeba zvolit správné maso. Vhodná je kombinace mletého hovězího (krk, ořez), které dodá výraznou chuť a tučného vepřového (plec, bok), pro požadovanou jemnost.

  • Vylepšit je můžete i nadrobno nakrájeným špekem nebo slaninou.

Masové placičky lze pochopitelně připravit i z jiných druhů mas jako je králičí, drůbeží, jehněčí, skopové nebo také z ryby.

  • U těchto „netučných“ variant docílíte šťavnatosti tím, že směs spojíte s namočenou houskou v mléce, vyšlehanými vaječnými bílky nebo nastrouhanou syrovou bramborou.
  • Stejný efekt vykouzlíte i tehdy, přidáte-li k masu nastrouhaný nebo na kostičky nakrájený sýr. Vhodný je eidam, gouda a pro ty, kteří mají rádi výraznější chutě, připravte hovězí karbanátky s nivou.
Skryt pre seznam

Čím dochutit karbanátky

V případě klasických masových karbanátků pochopitelně nezapomeňte na sůl, pepř, přidejte rozdrcený česnek a sušenou majoránku.

  • Mletému masu také sluší sušená červená paprika, chilli, zelené bylinky (petrželka, medvědí česnek, koriandr), na drobno nakrájená cibulka, ale i strouhaná citronová kůra nebo kari koření.

Obalit, nebo neobalit?

Některé, především čistě masové karbanátky, drží pohromadě velmi dobře, a pokud je při tvarování „dobře utáhnete“, před smažením nebo pečením je obalovat nemusíte.

  • V případě, že máte rádi jejich křupavý povrch, nebo se placičky během tvarování mírně rozpadají, obalte je z obou stran ve strouhance, nebo ještě lépe v panko strouhance.
  • Na obal se také hodí rozdrcené kukuřičné lupínky a kukuřičná strouhanka.

Bezmasé karbanátky

Karbanátky nemusí být jen čistě masové, ale můžete do směsi přimíchat zeleninu, houby, luštěniny nebo některou z oblíbených obilnin (jáhly, pohanka). Navíc je lze připravit i v čistě vegetariánské podobě.

  • Z luštěnin

Placičky z luštěnin jsou plné vlákniny, rostlinných bílkovin a zvládnete je připravit během několika minut. Usmažte červenočočkové karbanátky, nebo rychlé cizrnové karbanátky, naplňte jimi pita chléb, přidejte zeleninu, dresink a rázem máte hotovou svačinu na druhý den do práce či školy.

  • Ze zeleniny

Zeleninové karbanátky jsou doslova jídlo za pár korun. Připravte si klasické kapustové karbanátky s vařenými bramborami nebo květákové placičky se sýrem a tatarkou.

S čím karbanátky podávat

  • Naprosto neodolatelné jsou s krajícem čerstvého chleba, hořčicí, nakrájenou cibulkou a sterilovanou okurkou.
  • Také se k nim hodí jakákoli bramborová příloha – vařené brambory, kaše i bramborový salát s jarní cibulkou.
  • Někdy stačí jen lehký zeleninový salát nebo karbanátky vložit do rozkrojené housky a na světě jsou domácí hamburgery.

Zdroje informací: Eating Well, časopis Apetit

Skryt pre seznam
Autor: jana.koprivova