0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Karbanátky 32x jinak

Karbanátky 32x jinak
ZDROJ: Apetit

Kdo by nemiloval karbanátky s bramborovou kaší a okurkovým salátem. Hřejivá vzpomínka na nedělní oběd u babičky, kterou si díky znašim receptům můžete kdykoli oživit. Nachystejte suroviny, rozpalte pánve a vrhněte se do díla. Troufáme si tvrdit, že z tohoto výběru si najde každý svého favorita.

Karbanátky jsou smažené placičky nejčastěji z mletého masa. Ale připravit si je můžete také ve vegetariánské verzi ze zeleniny, hub nebo luštěnin. Obvykle se smaží v tuku na pánvi, ovšem existuje i méně tučnější varianta – karbanátky pečené v troubě.

Jak udělat karbanátky šťavnaté

Aby byly karbanátky skutečně šťavnaté, je potřeba zvolit správné maso. Vhodná je kombinace mletého hovězího (krk, ořez), které dodá výraznou chuť a tučného vepřového (plec, bok), pro požadovanou jemnost.

  • Vylepšit je můžete i nadrobno nakrájeným špekem nebo slaninou.

Masové placičky lze pochopitelně připravit i z jiných druhů mas jako je králičí, drůbeží, jehněčí, skopové nebo také z ryby.

  • U těchto „netučných“ variant docílíte šťavnatosti tím, že směs spojíte s namočenou houskou v mléce, vyšlehanými vaječnými bílky nebo nastrouhanou syrovou bramborou.
  • Stejný efekt vykouzlíte i tehdy, přidáte-li k masu nastrouhaný nebo na kostičky nakrájený sýr. Vhodný je eidam, gouda a pro ty, kteří mají rádi výraznější chutě, připravte hovězí karbanátky s nivou.

Čím dochutit karbanátky

V případě klasických masových karbanátků pochopitelně nezapomeňte na sůl, pepř, přidejte rozdrcený česnek a sušenou majoránku.

  • Mletému masu také sluší sušená červená paprika, chilli, zelené bylinky (petrželka, medvědí česnek, koriandr), na drobno nakrájená cibulka, ale i strouhaná citronová kůra nebo kari koření.

Obalit, nebo neobalit?

Některé, především čistě masové karbanátky, drží pohromadě velmi dobře, a pokud je při tvarování „dobře utáhnete“, před smažením nebo pečením je obalovat nemusíte.

  • V případě, že máte rádi jejich křupavý povrch, nebo se placičky během tvarování mírně rozpadají, obalte je z obou stran ve strouhance, nebo ještě lépe v panko strouhance.
  • Na obal se také hodí rozdrcené kukuřičné lupínky a kukuřičná strouhanka.

Bezmasé karbanátky

Karbanátky nemusí být jen čistě masové, ale můžete do směsi přimíchat zeleninu, houby, luštěniny nebo některou z oblíbených obilnin (jáhly, pohanka). Navíc je lze připravit i v čistě vegetariánské podobě.

  • Z luštěnin

Placičky z luštěnin jsou plné vlákniny, rostlinných bílkovin a zvládnete je připravit během několika minut. Usmažte červenočočkové karbanátky, nebo rychlé cizrnové karbanátky, naplňte jimi pita chléb, přidejte zeleninu, dresink a rázem máte hotovou svačinu na druhý den do práce či školy.

  • Ze zeleniny

Zeleninové karbanátky jsou doslova jídlo za pár korun. Připravte si klasické kapustové karbanátky s vařenými bramborami nebo květákové placičky se sýrem a tatarkou.

S čím karbanátky podávat

  • Naprosto neodolatelné jsou s krajícem čerstvého chleba, hořčicí, nakrájenou cibulkou a sterilovanou okurkou.
  • Také se k nim hodí jakákoli bramborová příloha – vařené brambory, kaše i bramborový salát s jarní cibulkou.
  • Někdy stačí jen lehký zeleninový salát nebo karbanátky vložit do rozkrojené housky a na světě jsou domácí hamburgery.

Zdroje informací: Eating Well, časopis Apetit

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč