Karbanátky na 32 způsobů: masové, bezmasé, luštěninové i zeleninové
Kdo by nemiloval karbanátky s bramborovou kaší a okurkovým salátem. Hřejivá vzpomínka na nedělní oběd u babičky, kterou si díky našim receptům můžete kdykoli oživit. Nachystejte suroviny, rozpalte pánve a vrhněte se do díla. Troufáme si tvrdit, že z tohoto výběru si najde každý svého favorita.
Karbanátky jsou smažené placičky nejčastěji z mletého masa. Ale připravit si je můžete také ve vegetariánské verzi ze zeleniny, hub nebo luštěnin. Obvykle se smaží v tuku na pánvi, ovšem existuje i méně tučnější varianta – karbanátky pečené v troubě.
Jak udělat karbanátky šťavnaté
Aby byly karbanátky skutečně šťavnaté, je potřeba zvolit správné maso. Vhodná je kombinace mletého hovězího (krk, ořez), které dodá výraznou chuť a tučného vepřového (plec, bok), pro požadovanou jemnost.
- Vylepšit je můžete i nadrobno nakrájeným špekem nebo slaninou.
Masové placičky lze pochopitelně připravit i z jiných druhů mas jako je králičí, drůbeží, jehněčí, skopové nebo také z ryby.
- U těchto „netučných“ variant docílíte šťavnatosti tím, že směs spojíte s namočenou houskou v mléce, vyšlehanými vaječnými bílky nebo nastrouhanou syrovou bramborou.
- Stejný efekt vykouzlíte i tehdy, přidáte-li k masu nastrouhaný nebo na kostičky nakrájený sýr. Vhodný je eidam, gouda a pro ty, kteří mají rádi výraznější chutě, připravte hovězí karbanátky s nivou.
Čím dochutit karbanátky
V případě klasických masových karbanátků pochopitelně nezapomeňte na sůl, pepř, přidejte rozdrcený česnek a sušenou majoránku.
- Mletému masu také sluší sušená červená paprika, chilli, zelené bylinky (petrželka, medvědí česnek, koriandr), na drobno nakrájená cibulka, ale i strouhaná citronová kůra nebo kari koření.
Obalit, nebo neobalit?
Některé, především čistě masové karbanátky, drží pohromadě velmi dobře, a pokud je při tvarování „dobře utáhnete“, před smažením nebo pečením je obalovat nemusíte.
- V případě, že máte rádi jejich křupavý povrch, nebo se placičky během tvarování mírně rozpadají, obalte je z obou stran ve strouhance, nebo ještě lépe v panko strouhance.
- Na obal se také hodí rozdrcené kukuřičné lupínky a kukuřičná strouhanka.
Bezmasé karbanátky
Karbanátky nemusí být jen čistě masové, ale můžete do směsi přimíchat zeleninu, houby, luštěniny nebo některou z oblíbených obilnin (jáhly, pohanka). Navíc je lze připravit i v čistě vegetariánské podobě.
-
Z luštěnin
Placičky z luštěnin jsou plné vlákniny, rostlinných bílkovin a zvládnete je připravit během několika minut. Usmažte červenočočkové karbanátky, nebo rychlé cizrnové karbanátky, naplňte jimi pita chléb, přidejte zeleninu, dresink a rázem máte hotovou svačinu na druhý den do práce či školy.
-
Ze zeleniny
Zeleninové karbanátky jsou doslova jídlo za pár korun. Připravte si klasické kapustové karbanátky s vařenými bramborami nebo květákové placičky se sýrem a tatarkou.
S čím karbanátky podávat
- Naprosto neodolatelné jsou s krajícem čerstvého chleba, hořčicí, nakrájenou cibulkou a sterilovanou okurkou.
- Také se k nim hodí jakákoli bramborová příloha – vařené brambory, kaše i bramborový salát s jarní cibulkou.
- Někdy stačí jen lehký zeleninový salát nebo karbanátky vložit do rozkrojené housky a na světě jsou domácí hamburgery.
Zdroje informací: Eating Well, časopis Apetit