Tabouleh s quinoou a pečeným fenyklem

Tabouleh s quinoou a pečeným fenyklem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1318 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 177 g
Tuky 30 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kouzlo tohoto taboulehu spočívá v zálivce – obyčejný fenykl a quinou promění v něco, co nemůžete přestat jíst. Je to zároveň sladké, nakyslé, kořeněné... Když o tom tak přemýšlíme, uvařte rovnou dvojnásobné množství. Tohoto taboulehu není nikdy dost!

Suroviny

fenykl 3 ks
malé puky, na listy a na silnější proužky
olivový olej 1 PL
javorový sirup 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
quinoa 190 g
bílá
bazalka 2 hrnky
thajská + na ozdobení
koriandr 2 hrnky
granátové jablko 1 ks
vyloupaná zrnka
Na zálivku
česnek 1 stroužek
drcený
citronová štáva
z 1/2 citronu
50 ml
sirup z granátového jablka (melasa)
koření sumah 1 špetka
římský kmín 1 špetka
mletý
chilli paprička 1 ks
červená, nadrobno (nemusí být)
olivový olej

1 Troubu předehřejte na 200°C. Fenykl dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte jej olejem, javorovým sirupem, osolte a opepřete, promíchejte a dejte péct na 20–25 minut, dokud nezezlátne.

2 Quinou propláchněte a přesypte do hrnce, zalijte ji 375 ml vody, přiveďte k varu, ztlumte plamen a zvolna vařte doměkka, zhruba 15 minut. Bylinky nasekejte nadrobno, část jich ponechte v celku na ozdobení.

3 Na zálivku promíchejte v míse všechny ingredience, osolte a opepřete podle chuti. Přidejte quinou, bylinky, fenykl, zrníčka granátového jablka a promíchejte. Rozdělte na talíře, ozdobte odloženými lístky thajské bazalky a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit