Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

36 receptů z Apetitu na svatební menu. Na co nezapomenout při jeho plánování?

36 receptů z Apetitu na svatební menu. Na co nezapomenout při jeho plánování?
ZDROJ: Pexels/Fu Zhichao

Zavděčit se svatebními pokrmy všem je nadlidský úkol. Zatímco vy milujete Asii, babička nad koriandrem podezřívavě krčí nos. Co uvařit, když se rozhodnete uspořádat slavnostní oběd u vás doma nebo na zahradě? Inspirujte se našimi nápady. Menu můžete podávat jako bufet nebo servírovanou hostinu i při jiných příležitostech.

S dobrou inspirací a prověřenými tipy, které se osvědčily na jiný svatbách, bude vaše svatební hostina nezapomenutelná. Tady je sedm základních rad, které vám pomohou naplánovat dokonalé svatební menu.

1. Buďte osobní a něco na sebe jídlem prozraďte

  • Přidejte na menu některý ze svých oblíbených pokrmů a vysvětlete hostům, proč právě tahle dobrota nemůže chybět.
  • Ať už je to jídlo, které jste ochutnali na prvním společném rande, nebo nějaká usmiřovací lahůdka, zařaďte je do svatebního menu a přidejte kartičku s krátkým vzkazem, který svatebčanům vysvětlí, proč ochutnají právě tohle.

2. Zapojte oblíbené dodavatele a výrobce

Svatebčany také můžete seznámit s produktem, které jste objevili společně. Může to být:

  • neobvykle připravená výběrová káva z místní pražírny
  • pivo z malého domácího pivovaru
  • nebo třeba naturální víno od vašeho oblíbeného vinaře

To vše se může objevit v nápojovém lístku a přiblížit zamilovanou dvojici hostům.

3. Pobavte jídlem svatební hosty

Z jídla můžete pro svatební hosty udělat zábavnou atrakci: pozvěte na svatbu pojízdný espresso bar, barmany ze svého oblíbeného baru či stánek s kuchařem, který jim přímo na místě uvaří španělskou paellu nebo jinou specialitu.

4. Všímejte si sezony a lokálních produktů

Roční období, ve kterém se berete, vám napoví, co se bude na vaší svatbě podávat. Lehký salát s různými druhy ovoce a zeleniny v létě hosty zaujme víc než v zimě. Do nabídky můžete zařadit nápoje od místních dodavatelů, můžete také vařit ze zeleniny blízkých farmářů nebo využít maso či mléčné výrobky z ekologického chovu.

5. Pozor na alergie a různá dietní omezení

Ne všechno, co bude na menu, je vhodné pro každého z hostů. Do rautu se snažte zařadit alespoň jedno jídlo pro každou z následujících kategorií:

Dietní omezení se snadněji řeší u rautů než u klasické hostiny, kde se podává jednotné menu ve stanoveném pořadí, ale i tady můžete svým hostům vyjít vstříc. Požádejte je na svatebních oznámeních, aby vás informovali o případných podmínkách svého stravování a při plánování menu se ujistěte se, že každý dostane správné jídlo.

6. Originální raut, který zachutná každému

Někteří odborníci na svatební hostiny doporučují rovnou přeskočit hlavní hostinu a hostům nabídnout tácy různorodých pokrmů, ze kterých si vybere každý podle chuti.

  • Pokud se ale nechcete vzdát slavnostního menu, je možností kombinace obojího. Nejbližší rodinu pozvěte na hostinu, na které nebude chybět klasika: vývar s knedlíčky a svíčková, pro zbývající hosty nechte otevřený bufet, kde si každý vybere, co rád.
  • Klíčem k úspěšnému rautu, který zachutná každému, je najít vyvážený základ pokrmů, které kombinují slané, sladké a pikantní chutě.
  • K nim pak přidejte různá, méně obvyklá jídla – křupavé saláty, neobvyklé chuťovky i něco exotického.

7. Plánujte

Nejlepší svatební menu nevymyslíte večer před svatbou. Jakmile máte termín a místo konání, doporučujeme si rok předem objednat dodavatele jídla, pokud neplánujete vše připravovat sami.

Promluvte si s ním o věcech, které chcete mít v menu, a dovolte kuchařům z cateringu, aby do něj vnesli trochu vlastní kreativity. Získáte svatební menu, na které se bude ještě dlouho vzpomínat.

Zdroje: Apetit, BBC, Tasty

Skryt pre seznam
Autor: Redakce Apetit