36 receptů z Apetitu na svatební menu. Na co nezapomenout při jeho plánování?
Zavděčit se svatebními pokrmy všem je nadlidský úkol. Zatímco vy milujete Asii, babička nad koriandrem podezřívavě krčí nos. Co uvařit, když se rozhodnete uspořádat slavnostní oběd u vás doma nebo na zahradě? Inspirujte se našimi nápady. Menu můžete podávat jako bufet nebo servírovanou hostinu i při jiných příležitostech.
S dobrou inspirací a prověřenými tipy, které se osvědčily na jiný svatbách, bude vaše svatební hostina nezapomenutelná. Tady je sedm základních rad, které vám pomohou naplánovat dokonalé svatební menu.
1. Buďte osobní a něco na sebe jídlem prozraďte
- Přidejte na menu některý ze svých oblíbených pokrmů a vysvětlete hostům, proč právě tahle dobrota nemůže chybět.
- Ať už je to jídlo, které jste ochutnali na prvním společném rande, nebo nějaká usmiřovací lahůdka, zařaďte je do svatebního menu a přidejte kartičku s krátkým vzkazem, který svatebčanům vysvětlí, proč ochutnají právě tohle.
2. Zapojte oblíbené dodavatele a výrobce
Svatebčany také můžete seznámit s produktem, které jste objevili společně. Může to být:
- neobvykle připravená výběrová káva z místní pražírny
- pivo z malého domácího pivovaru
- nebo třeba naturální víno od vašeho oblíbeného vinaře
To vše se může objevit v nápojovém lístku a přiblížit zamilovanou dvojici hostům.
3. Pobavte jídlem svatební hosty
Z jídla můžete pro svatební hosty udělat zábavnou atrakci: pozvěte na svatbu pojízdný espresso bar, barmany ze svého oblíbeného baru či stánek s kuchařem, který jim přímo na místě uvaří španělskou paellu nebo jinou specialitu.
4. Všímejte si sezony a lokálních produktů
Roční období, ve kterém se berete, vám napoví, co se bude na vaší svatbě podávat. Lehký salát s různými druhy ovoce a zeleniny v létě hosty zaujme víc než v zimě. Do nabídky můžete zařadit nápoje od místních dodavatelů, můžete také vařit ze zeleniny blízkých farmářů nebo využít maso či mléčné výrobky z ekologického chovu.
5. Pozor na alergie a různá dietní omezení
Ne všechno, co bude na menu, je vhodné pro každého z hostů. Do rautu se snažte zařadit alespoň jedno jídlo pro každou z následujících kategorií:
- bez lepku
- bez laktózy
- bez živočišných produktů
Dietní omezení se snadněji řeší u rautů než u klasické hostiny, kde se podává jednotné menu ve stanoveném pořadí, ale i tady můžete svým hostům vyjít vstříc. Požádejte je na svatebních oznámeních, aby vás informovali o případných podmínkách svého stravování a při plánování menu se ujistěte se, že každý dostane správné jídlo.
6. Originální raut, který zachutná každému
Někteří odborníci na svatební hostiny doporučují rovnou přeskočit hlavní hostinu a hostům nabídnout tácy různorodých pokrmů, ze kterých si vybere každý podle chuti.
- Pokud se ale nechcete vzdát slavnostního menu, je možností kombinace obojího. Nejbližší rodinu pozvěte na hostinu, na které nebude chybět klasika: vývar s knedlíčky a svíčková, pro zbývající hosty nechte otevřený bufet, kde si každý vybere, co rád.
- Klíčem k úspěšnému rautu, který zachutná každému, je najít vyvážený základ pokrmů, které kombinují slané, sladké a pikantní chutě.
- K nim pak přidejte různá, méně obvyklá jídla – křupavé saláty, neobvyklé chuťovky i něco exotického.
7. Plánujte
Nejlepší svatební menu nevymyslíte večer před svatbou. Jakmile máte termín a místo konání, doporučujeme si rok předem objednat dodavatele jídla, pokud neplánujete vše připravovat sami.
Promluvte si s ním o věcech, které chcete mít v menu, a dovolte kuchařům z cateringu, aby do něj vnesli trochu vlastní kreativity. Získáte svatební menu, na které se bude ještě dlouho vzpomínat.
Zdroje: Apetit, BBC, Tasty