36 receptů z Apetitu na svatební menu. Na co nezapomenout při jeho plánování?
![36 receptů z Apetitu na svatební menu. Na co nezapomenout při jeho plánování?](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/pexels-fu-zhichao-587737.jpg?h=c2cc348b)
Zavděčit se svatebními pokrmy všem je nadlidský úkol. Zatímco vy milujete Asii, babička nad koriandrem podezřívavě krčí nos. Co uvařit, když se rozhodnete uspořádat slavnostní oběd u vás doma nebo na zahradě? Inspirujte se našimi nápady. Menu můžete podávat jako bufet nebo servírovanou hostinu i při jiných příležitostech.
S dobrou inspirací a prověřenými tipy, které se osvědčily na jiný svatbách, bude vaše svatební hostina nezapomenutelná. Tady je sedm základních rad, které vám pomohou naplánovat dokonalé svatební menu.
1. Buďte osobní a něco na sebe jídlem prozraďte
- Přidejte na menu některý ze svých oblíbených pokrmů a vysvětlete hostům, proč právě tahle dobrota nemůže chybět.
- Ať už je to jídlo, které jste ochutnali na prvním společném rande, nebo nějaká usmiřovací lahůdka, zařaďte je do svatebního menu a přidejte kartičku s krátkým vzkazem, který svatebčanům vysvětlí, proč ochutnají právě tohle.
2. Zapojte oblíbené dodavatele a výrobce
Svatebčany také můžete seznámit s produktem, které jste objevili společně. Může to být:
- neobvykle připravená výběrová káva z místní pražírny
- pivo z malého domácího pivovaru
- nebo třeba naturální víno od vašeho oblíbeného vinaře
To vše se může objevit v nápojovém lístku a přiblížit zamilovanou dvojici hostům.
3. Pobavte jídlem svatební hosty
Z jídla můžete pro svatební hosty udělat zábavnou atrakci: pozvěte na svatbu pojízdný espresso bar, barmany ze svého oblíbeného baru či stánek s kuchařem, který jim přímo na místě uvaří španělskou paellu nebo jinou specialitu.
4. Všímejte si sezony a lokálních produktů
Roční období, ve kterém se berete, vám napoví, co se bude na vaší svatbě podávat. Lehký salát s různými druhy ovoce a zeleniny v létě hosty zaujme víc než v zimě. Do nabídky můžete zařadit nápoje od místních dodavatelů, můžete také vařit ze zeleniny blízkých farmářů nebo využít maso či mléčné výrobky z ekologického chovu.
5. Pozor na alergie a různá dietní omezení
Ne všechno, co bude na menu, je vhodné pro každého z hostů. Do rautu se snažte zařadit alespoň jedno jídlo pro každou z následujících kategorií:
- bez lepku
- bez laktózy
- bez živočišných produktů
Dietní omezení se snadněji řeší u rautů než u klasické hostiny, kde se podává jednotné menu ve stanoveném pořadí, ale i tady můžete svým hostům vyjít vstříc. Požádejte je na svatebních oznámeních, aby vás informovali o případných podmínkách svého stravování a při plánování menu se ujistěte se, že každý dostane správné jídlo.
6. Originální raut, který zachutná každému
Někteří odborníci na svatební hostiny doporučují rovnou přeskočit hlavní hostinu a hostům nabídnout tácy různorodých pokrmů, ze kterých si vybere každý podle chuti.
- Pokud se ale nechcete vzdát slavnostního menu, je možností kombinace obojího. Nejbližší rodinu pozvěte na hostinu, na které nebude chybět klasika: vývar s knedlíčky a svíčková, pro zbývající hosty nechte otevřený bufet, kde si každý vybere, co rád.
- Klíčem k úspěšnému rautu, který zachutná každému, je najít vyvážený základ pokrmů, které kombinují slané, sladké a pikantní chutě.
- K nim pak přidejte různá, méně obvyklá jídla – křupavé saláty, neobvyklé chuťovky i něco exotického.
7. Plánujte
Nejlepší svatební menu nevymyslíte večer před svatbou. Jakmile máte termín a místo konání, doporučujeme si rok předem objednat dodavatele jídla, pokud neplánujete vše připravovat sami.
Promluvte si s ním o věcech, které chcete mít v menu, a dovolte kuchařům z cateringu, aby do něj vnesli trochu vlastní kreativity. Získáte svatební menu, na které se bude ještě dlouho vzpomínat.
Zdroje: Apetit, BBC, Tasty