Tabouleh s pečeným květákem

Tabouleh s pečeným květákem

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3694 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 302 g
Tuky 159 g
Vláknina 142 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduché vegetariánské jídlo, které poslouží jako svěží příloha i jako hlavní chod. Doporučujeme nešetřit zálivkou, nakyslá chuť totiž s nasládlým pečeným květákem božsky ladí.

Suroviny

květák 1.5 kg
rozebraný na růžičky
sůl vločková 1 ČL
vločková sůl
pepř 1 ČL
čerstvě mletý
římský kmín 2 ČL
olivový olej 2 PL
cizrna 400 g
konzerva – slitá a propláchnutá
máta 2 hrnky
lístky nasekané na nudličky + navíc na ozdobu
mandle 80 g
neloupané, nasucho opražené, nasekané nahrubo
sušené brusinky 40 g
propláchnuté
pažitka 0.25 hrnku
nasekaná
Na zálivku
limetová šťáva 30 ml
nebo více podle chtui
tahini 1 PL
olivový olej extra panenský 60 ml

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na zálivku prošlehejte v misce limetovou šťávu, tahini a olivový olej. Dejte stranou.

2 Květák po částech rozmixujte v robotu – velikostí by měl připomínat rýži (ale můžete nechat kousky i větší). Květákovou rýži přesuňte do mísy, osolte a opepřete, přidejte římský kmín, olivový olej a promíchejte. Směs přesypte na jeden nebo dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte dozlatova, zhruba 15–20 minut. Čas od času v průběhu pečení promíchejte.

3 Cizrnu, mátu, mandle, brusinky, pečený květák a polovinu dresinku dejte do mísy a promíchejte. Rozdělte na talíře, posypte pažitkou, lístky máty a zakápněte zbylou zálivkou. Podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit