0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tabouleh s pečeným květákem

Tabouleh s pečeným květákem

5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3694 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 302 g
Tuky 159 g
Vláknina 142 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduché vegetariánské jídlo, které poslouží jako svěží příloha i jako hlavní chod. Doporučujeme nešetřit zálivkou, nakyslá chuť totiž s nasládlým pečeným květákem božsky ladí.

Suroviny

květák 1,5 kg
rozebraný na růžičky
sůl vločková 1 ČL
vločková sůl
pepř 1 ČL
čerstvě mletý
římský kmín 2 ČL
olivový olej 2 PL
cizrna 400 g
konzerva – slitá a propláchnutá
máta 2 hrnky
lístky nasekané na nudličky + navíc na ozdobu
neloupané, nasucho opražené, nasekané nahrubo
sušené brusinky 40 g
propláchnuté
pažitka ¼ hrnku
nasekaná
Na zálivku
limetová šťáva 30 ml
nebo více podle chtui
tahini 1 PL
olivový olej extra panenský 60 ml

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na zálivku prošlehejte v misce limetovou šťávu, tahini a olivový olej. Dejte stranou.

2 Květák po částech rozmixujte v robotu – velikostí by měl připomínat rýži (ale můžete nechat kousky i větší). Květákovou rýži přesuňte do mísy, osolte a opepřete, přidejte římský kmín, olivový olej a promíchejte. Směs přesypte na jeden nebo dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte dozlatova, zhruba 15–20 minut. Čas od času v průběhu pečení promíchejte.

3 Cizrnu, mátu, mandle, brusinky, pečený květák a polovinu dresinku dejte do mísy a promíchejte. Rozdělte na talíře, posypte pažitkou, lístky máty a zakápněte zbylou zálivkou. Podávejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...