0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší letní saláty: 12 svěžích jídel, která v létě můžete obědvat, svačit i večeřet

Nejlepší letní saláty: 12 svěžích jídel, která v létě můžete obědvat, svačit i večeřet
ZDROJ: Apetit

Příloha k masu, nebo lehká večeře? Inspirujte se naším výběrem těch nejlepších salátů, které v létě můžete obědvat, svačit i večeřet. Navíc jsou bleskově připravené, takže nestrávíte příliš času v kuchyni. Z našeho výběru si určitě vyberete!

Caesar salát jako příloha i plnohodnotné jídlo

Tento světoznámý salát údajně vytvořil okolo roku 1924 italský přistěhovalec Caesar Cardini, který provozoval restaurace v Mexiku a v Americe. Původní verze salátové zálivky neobsahovala ančovičky, bez kterých si dnes Caesar snad ani nelze představit.

  • Jedná se o natrhané listy římského salátu s krutony a hoblinky parmazánu, to vše smíchané se zálivkou z citronové šťávy, olivového oleje, dijonské hořčice, worcesterové omáčky, žloutků, parmazánu a nasekaných konzervovaných ančoviček.
  • Pokud chcete ze salátu vytvořit sytý oběd nebo večeři, přidejte kousky grilovaného kuřete, lososa či opečené slaniny.

Caprese: Italská trikolóra na talíři

Do tropických veder je ideální tato osvěžující kombinace několika surovin – na plátky nakrájená rajčata, mozzarella, čerstvá bazalka, olivový olej, sůl, pepř a případně balzamikový ocet.

  • Pokud chcete Caprese servírovat opravdu po italsku, navrstvěte všechny ingredience do kruhového vzoru.
  • Zajímavostí je, že jednotlivé suroviny reprezentují barvy italské vlajky a zároveň jde o tradiční italské produkty.
  • Doporučujeme poohlédnout se po specializované prodejně italských potravin, kde mimo jiné najdete i mozzarellu di bufala vyrobenou z buvolího mléka. Ta pozvedne tento typický předkrm do nebeských výšin!

Horiatiki aneb řecký salát

Tradiční řecký salát obsahuje nakrájenou okurku, rajčata, zelené papriky, červenou cibuli, olivy a sýr feta. 

  • Tuto klasickou vynikající kombinaci můžete obohatit o hrst lístků máty, které dodají salátu osvěžující chuť. 
  • Pokud chcete chcete okusit opravdové „Řecko na talíři“, přidejte do salátu vyhlášené řecké černé olivy kalamata, které jsou známé svou šťavnatou chutí a podlouhlým tvarem.
  • Pak už stačí suroviny promíchat s jednoduchou zálivkou z prošlehaného olivového oleje, citronové šťávy, oregana a černého pepře.
  • Jestli máte zbytek těstovin, neváhejte je do salátu přihodit – plnohodnotný hlavní chod je na světě!

Salát Niçoise: Lahůdka z Azurového pobřeží

Slavný salát pochází z města Nice na Francouzské riviéře. Najdete v něm čerstvá rajčata, natvrdo uvařené vejce, tuňáka a dresink z olivového oleje. Existuje však nespočet variací, do kterých se přidává sezónní zelenina podle jednotlivých ročních období.

  • V létě do něj můžete přidat červenou papriku, šalotku a srdce artyčoku.
  • Aby byl salát vydatnější, přidejte nové brambory připravené v páře.

Máte bohatou úrodu petrželky kudrnky? Hoďte ji do tabouleh

Tabouleh je salát pocházející z Libanonu. Obsahuje najemno nakrájenou petrželku, rajčata, cibuli, mátu a bulgur – to vše ochucené směsí olivového oleje a citronové šťávy. Jedná se o výjimečně osvěžující, lehký a zdravý salát.

  • Bývá součástí výběru předkrmů zvaného mezze, který se typicky podává ve Středomoří a na Středním východě, ale je čím dál více oblíbený po celém světě. 
  • Na tabouleh si můžete pochutnat i v rámci letního oběda nebo večeře, pokud ho doplníte o nějaký protein jako například grilované halloumi, lososa, krevety nebo kuřecí maso.

Zdroje informací: časopis Apetit, Tasty, Eating Well

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč