Ledový salát byl vyšlechtěn počátkem 20. století ve Spojených státech a je dodnes oblíbený především díky své schopnosti udržet si křupavost i dlouho po nakrájení. K dokonalosti mu pak stačí svěží zálivka!
Suroviny
ledový salát
1
ks
nakrájený na klínky
strouhaný k podávání
Na zálivku
citronová šťáva
80
ml
ančovičky (konzerva)
10
ks
filety
česnek
1
stroužek
nasekaný nadrobno
žloutek
1
ks
olivový olej extra panenský
200
ml
sůl mořská
Postup
1
Na zálivku tyčovým mixérem rozmixujte citronovou šťávu, sardelky, česnek a žloutky. Za stálého mixování pak přilévejte tenkým pramínkem olej, až má zálivka hustotu těsta na palačinky. Ochutnejte, případně dosolte, ale nebude to asi potřeba, protože sardelky jsou dost slané. Odložte do chladničky.
2
Klínky ledového salátu rozložte na servírovací talíř nebo dejte do mísy. Pokapejte připravenou zálivkou a posypte parmazánem.