
Lodičky s krevetovo-vepřovou pikantní směsí
Jsou to takové salátové jednohubky. Kombinace ostré masové směsi s nudlemi podávaná v salátových lodičkách se perfektně hodí jako občerstvení na večírky.
Ingredience
- 50 g skleněných nudlí
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 čerstvá chilli paprička ptačí oko, nakrájená nadrobno (odstraněná semínka, pokud chcete pokrm méně ostrý)
- 2 stonky citronové trávy, jen měkká část, nakrájená nadrobno (viz Něco navíc)
- 10 zelených fazolek, nakrájených nadrobno
- 1 střední mrkev, nakrájená nadrobno
- 140 g mletého libového vepřového nebo krůtího masa
- 140 g syrových krevet, oloupaných a nasekaných
- 1,5 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1/2 lžičky rýžového octa
- 1 ledový salát
- 140 g nesolených arašídů, opražených a nasekaných nahrubo
- klínky limety k podávání
Příprava jídla
1 Zalijte nudle vroucí vodou a nechte 5 minut stát. Pak slijte a propláchněte studenou vodou. Nůžkami nakrájejte na malé kousky.
2 Rozpalte wok a vlijte do něj olej. Vsypte česnek, chilli a citronovou trávu a míchejte cca 30 sekund, až se rozvoní. Přidejte fazolky a mrkev a míchejte další 2 minuty, aby zelenina přestala být syrová, ale stále zůstala křupavá. Přidejte maso a během míchání vařečkou podrťte větší hrudky. Jakmile maso zmatní a je sypké, přidejte krevety. Ochuťte ústřicovou a rybí omáčkou a opékejte ještě 1–2 minuty.
3 Do woku přisypte nakrájené nudle a míchejte další minutu. Přilijte rýžový ocet, dobře promíchejte a vypněte. Nechte 10 minut chladnout.
4 Z listů salátu odstřihněte měkké okraje (použijte je třeba do nějakého míchaného salátu) tak, aby vám zbyly pevné lodičky. Rozdělte do nich směs z woku a posypte arašídy. Podávejte s klínky limety.
NĚCO NAVÍC
Z citronové trávy nejprve oloupejte jednu vrstvu svrchních listů. Použijte jen dolní silnější část, kterou nakrájejte nadrobno. Ledový salát lze nahradit salátem little gem.
Přidat komentář