Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kmínový koláč plněný blaťáckým zlatem a cibulí

Naše odpověď na francouzský quiche – chuť domova jí dodává kmín a také ryze český sýr. 

Vydání: 2015/10
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6-8 minut
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT1H
Pečení 1:00
Koláč

Ingredience

    • 2 lžičky kmínu
    • pořádná špetka mořské soli
    • 300g hladké mouky + na podsypání
    • 150g vychlazeného másla, nakrájeného na kostičky
    • 1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
    • cca 80ml mléka, vychlazeného

    NA NÁPLŇ

    • 30g másla
    • 2 lžičky kmínu
    • 1/2 lžičky nasekaných lístků tymiánu nebo 2–3 špetky sušeného
    • 3 velké cibule (mohou být červené, ty nebývají tak velké, takže raději o 1 víc), nakrájené na tenká kolečka
    • 200g blaťáckého zlata, nastrouhaného nahrubo nebo nakrájeného nadrobno
    • 80ml smetany ke šlehání (nejlépe 40%), nebo 80g crème fraîche či zakysané smetany s více než 30% tuku
    • 3 vejce a 2 žloutky, mírně prošlehané
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř 

Příprava jídla

1 Začněte těstem. V suché pánvičce opečte kmín na středním ohni tak, aby se rozvoněl, ale opatrně (méně je více!). V hmoždíři pak kmín utlučte najemno se solí. Směs potom spolu s moukou a máslem vložte do robotu a pulzy zpracujte na hrubší drobenku. Přidejte žloutek, opět zpracujte několika pulzy, pak za dalších pulzů postupně vlévejte mléko, přestaňte, jakmile se utvoří soudržné těsto (může se stát, že mléko nebude potřeba všechno). Těsto vyjměte z robotu, jemně prohněťte, vytvarujte z něj tlustou placku, zabalte do fólie a chlaďte asi 30 minut.

2 Na náplň ohřejte máslo v pánvi na mírném až středním ohni, vsypte kmín a čerstvý tymián, minutu opatrně opékejte, pak vsypte cibuli (a popřípadě sušený tymián) a opékejte ji 20 minut za občasného míchání. Cibule by měla změknout a zezlátnout. Nechte vychladnout.

3 Mezitím předehřejte troubu na 180°C. Těsto rozválejte na mírně pomoučněné ploše a vyložte jím koláčovou formu s vyjí- matelným dnem o průměru 23cm, okraje nechte trochu přečnívat. Na těsto položte pečicí papír, na něj nasypte luštěniny suché či keramické, formu postavte na plech a pečte 15 minut.

4 Pak odstraňte papír i zátěž a celé dno korpusu propíchejte vidličkou. Tence potřete bílkem. Na 10 minut vraťte do trouby, aby korpus vyschl a mírně zezlátl. Seřízněte přečnívající okraje.

5 Opečenou cibuli promíchejte s polovinou sýra a naplňte jí korpus. Smetanu prošlehejte s vejci a žloutky, osolte, opepřete, směsí zalijte cibuli. Posypte zbývajícím sýrem a pečte 30 - 35 minut. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Myslivecká pečeně

Tvarohový koláč s mákem

Křenové bramboráky s křenovou smetanou

Kuře na pivě

Houby na slanině s kozím sýrem

Podmáslový řízek s jablkovým salátem

Přidat komentář