Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Myslivecká pečeně

Nevíme, proč se jí říká myslivecká, když v ní nejsou houby ani jalovec, ale recept na ni jsme objevili hned v několika starších českých kuchařkách. Inspirovali jsme se tím ze slavné Sandtnerky. 

Vydání: 2015/10
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H
Vaření 1:00
Maso

Ingredience

    • 800g hovězího nízkého roštěnce v celku
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 75g špeku (bílé uzené slaniny)
    • 60g másla + 1 lžíce na dokončení
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 100ml bílého vína
    • cca 400ml hovězího vývaru
    • 2 snítky tymiánu + na ozdobení
    • 2 bobkové listy
    • 3 kuličky nového koření
    • 5 kuliček černého pepře
    • šťáva a kůra z 1/2 biocitronu
    • cukr na dochucení
    • 20g hladké mouky
    • 1 šalotka, nakrájená nadrobno
    • 1 sardelový řez
    • 1 malá nakládaná okurka,
    • nakrájená na nudličky
    • 1 lžička kaparů
    • špetka drceného kmínu
    • houskové knedlíky k podávání 

Příprava jídla

Maso očistět, lehce naklepejte, osolte a opepřete. Poctivě je prošpikujte částí špeku, zbytek nakrájejte na kostičky, které potom použijete do omáčky. V kastrolu na másle opékejte cibuli a kostičky slaniny dozlatova. Podlijte vínem a přiveďte k varu. Přidejte vývar, tymián, bobkový list, nové koření a pepř a znovu přiveďte k varu. Vložte maso, přiklopte a na mírném ohni nebo v troubě duste doměkka asi hodinu. Během přípravy obracejte a přelévejte šťávou, případně podlijte dalším vývarem.

2 Měkké maso vyjměte na prkénko a dokončete omáčku. Přidejte mouku rozmíchanou v troše studené vody a vařte 10 minut do zhoustnutí. Podle potřeby rozřeďte dalším vývarem. Prolisujte přes husté síto do rendlíku. V pánvi na dalším másle zpěňte šalotku. Přidejte sardelku, okurku, kapary, citronovou kůru, špetku kmínu a krátce orestujte. Vmíchejte do procezené omáčky. Ochutnejte a dotáhněte citronovou šťávou a cukrem, případně dosolte. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s knedlíky nebo rýží, přelité připravenou omáčkou a ozdobené tymiánem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kmínový koláč plněný blaťáckým zlatem a cibulí

Tvarohový koláč s mákem

Křenové bramboráky s křenovou smetanou

Kuře na pivě

Houby na slanině s kozím sýrem

Podmáslový řízek s jablkovým salátem

Přidat komentář