Myslivecká pečeně

Myslivecká pečeně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Myslivecká pečeně

3.8 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3652 kcal
Bílkoviny 250 g
Sacharidy 223 g
Tuky 184 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nevíme, proč se jí říká myslivecká, když v ní nejsou houby ani jalovec, ale recept na ni jsme objevili hned v několika starších českých kuchařkách. Inspirovali jsme se tím ze slavné Sandtnerky. 

Suroviny

roštěnec 800 g
nízký, v celku
sůl
pepř
čerstvě mletý
špek 75 g
bílá uzená slanina
máslo 60 g
+ lžíce na dokončení
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
víno bílé 100 ml
vývar hovězí 400 ml
tymián 2 snítky
+ na ozdobení
bobkový list 2 ks
nové koření 3 kuličky
pepř celý 5 kuliček
citron 0.5 ks
šťáva a kůra
krupicový cukr
na dochucení
mouka pšeničná hladká 20 g
šalotka 1 ks
nakrájená nadrobno
sardelky 1 ks
sardelový řez
okurky nakládané 1 ks
nakrájená na nudličky
kapary 1 ČL
kmín 1 špetka
drcený
knedlíky houskové
k podávání

Maso očistět, lehce naklepejte, osolte a opepřete. Poctivě je prošpikujte částí špeku, zbytek nakrájejte na kostičky, které potom použijete do omáčky. V kastrolu na másle opékejte cibuli a kostičky slaniny dozlatova. Podlijte vínem a přiveďte k varu. Přidejte vývar, tymián, bobkový list, nové koření a pepř a znovu přiveďte k varu. Vložte maso, přiklopte a na mírném ohni nebo v troubě duste doměkka asi hodinu. Během přípravy obracejte a přelévejte šťávou, případně podlijte dalším vývarem.

2 Měkké maso vyjměte na prkénko a dokončete omáčku. Přidejte mouku rozmíchanou v troše studené vody a vařte 10 minut do zhoustnutí. Podle potřeby rozřeďte dalším vývarem. Prolisujte přes husté síto do rendlíku. V pánvi na dalším másle zpěňte šalotku. Přidejte sardelku, okurku, kapary, citronovou kůru, špetku kmínu a krátce orestujte. Vmíchejte do procezené omáčky. Ochutnejte a dotáhněte citronovou šťávou a cukrem, případně dosolte. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s knedlíky nebo rýží, přelité připravenou omáčkou a ozdobené tymiánem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit