Dokonalé půlnoční překvapení. Až tenhle trifle neboli maxipohár postavíte na stůl, čas se chvíli zastaví... Každý bude bez dechu tiše obdivovat efektně se střídající vrstvy brownies, pařížského krému, kaštanového pyré a karamelového krému a ozdobu v podobě karamelového popcornu, sněhových pusinek a karamelové omáčky.
Suroviny
Postup
Připravte brownies. Nad vodní parou zahřívejte v misce čokoládu s máslem a míchejte, až se spojí. Odložte stranou. V druhé misce šlehejte vejce s cukrem a solí, až směs ztrojnásobí objem. Opatrně po částech vmíchejte čokoládu a mouku. Vlijte do pekáčku o rozměrech 20 x 15 cm vyloženého pečicím papírem a pečte při 180°C asi 25 minut. Povrch by měl být pevný, střed vláčný. Nechte zcela vychladnout.
Připravte pařížský krém. Smetanu s cukrem a kakaem přiveďte k varu a míchejte, až se cukr rozpustí. Horkou smetanou zalijte nalámanou čokoládu a rozmíchejte dohladka. Nechte zcela vychladnout, uložte do lednice a před použitím vyšlehejte.
Připravte karamelový krém. Cukr vsypte do pánve s těžkým dnem a zvolna zahřívejte, až se rozpustí a zkaramelizuje. Když získá jantarovou barvu, zalijte ho vroucí smetanou a míchejte, až se karamel ve smetaně rozpustí. Nechte vychladnout a uložte na chvíli do lednice. Vyšlehejte společně s mascarpone a crème fraîche a doslaďte podle chuti.
Než začnete sestavovat trifle, rozdrobte či rozkrájejte brownies, kaštanové pyré prošlehejte. Na dno servírovací mísy dejte třetinu brownies a pokapejte likérem. Polijte karamelovou omáčkou, poté naneste polovinu karamelového krému, polovinu kaštanového pyré a nakonec polovinu pařížského krému. Zopakujte ještě jednou. Trifle zakončete vrstvou brownies. I tu pokapejte likérem a karamelem. Před podáváním ozdobte pusinkami a karamelovým popcornem.