Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Křehký koláč s jablky a vanilkovým krémem

Křehký koláč s jablky a vanilkovým krémem

4.8/5 Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč o průměru 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5517 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 442 g
Tuky 348 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablkový koláč je klasika, která ale může chutnat pokaždé jinak. A s vanilkovým krémem je dokonalý!

Související recepty

Suroviny

NA KOLÁČ
máslo 140 g
změklé
vejce 1 ks
pokojové teploty
jemně nastrouhaná
+ trocha na podsypání
sůl 1 špetka
s červenou slupkou
proti zhnědnutí jablek
meruňkový džem 100 g
na glazuru
NA KRÉM

Postup

1

Máslo utřete s cukrem do pěny. Přidejte mandlovou mouku, vejce a citronovou kůru. Přimíchejte zlehka mouku a sůl. Nepřemíchejte – těsto bude poddajné a měkké. Zabalte jej do potravinové fólie, zploštěte do tvaru disku a dejte nejméně na 1 hodinu chladit do lednice.

2

Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní desku, rozválejte, přeneste do formy o průměru 20 cm. Těsto propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem, zatižte například suchými fazolemi a pečte cca 10 minut v troubě na 200°C.

3

Ingredience na krém společně prošlehejte, do směsi vyškrábněte vanilková semínka. Jablka nakrájejte na tenké plátky a potřete citronovou šťávou.

4

Teplotu v troubě snižte na 180°C. Z těsta sejměte zátěž a nalijte na ně krém. Pokud chcete jablka po upečení měkčí a více zapadlá do krému, naskládejte je na krém hned. Na jablka s pevnější strukturou nechte krém zatuhnout v troubě 15 minut.

5

Pak nahoru ozdobně naskládejte plátky jablek a pečte zhruba 45 minut. Vyndejte z trouby. V rendlíku rozehřejte meruňkový džem s 20 ml vody a horkou marmeládou jablka potřete. Koláč krájejte a podávejte vychladlý.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...