Jablkový koláč je klasika, která ale může chutnat pokaždé jinak. A s vanilkovým krémem je dokonalý!
Suroviny
Postup
Máslo utřete s cukrem do pěny. Přidejte mandlovou mouku, vejce a citronovou kůru. Přimíchejte zlehka mouku a sůl. Nepřemíchejte – těsto bude poddajné a měkké. Zabalte jej do potravinové fólie, zploštěte do tvaru disku a dejte nejméně na 1 hodinu chladit do lednice.
Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní desku, rozválejte, přeneste do formy o průměru 20 cm. Těsto propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem, zatižte například suchými fazolemi a pečte cca 10 minut v troubě na 200°C.
Ingredience na krém společně prošlehejte, do směsi vyškrábněte vanilková semínka. Jablka nakrájejte na tenké plátky a potřete citronovou šťávou.
Teplotu v troubě snižte na 180°C. Z těsta sejměte zátěž a nalijte na ně krém. Pokud chcete jablka po upečení měkčí a více zapadlá do krému, naskládejte je na krém hned. Na jablka s pevnější strukturou nechte krém zatuhnout v troubě 15 minut.
Pak nahoru ozdobně naskládejte plátky jablek a pečte zhruba 45 minut. Vyndejte z trouby. V rendlíku rozehřejte meruňkový džem s 20 ml vody a horkou marmeládou jablka potřete. Koláč krájejte a podávejte vychladlý.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 25 snadných letních moučníků, které se neomrzí(25 receptů )