0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Křehký koláč s jablky a vanilkovým krémem

Křehký koláč s jablky a vanilkovým krémem

4.7 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč o průměru 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5517 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 442 g
Tuky 348 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablkový koláč je klasika, která ale může chutnat pokaždé jinak. A s vanilkovým krémem je dokonalý!

Suroviny

NA KOLÁČ
máslo 140 g
změklé
moučkový cukr 70 g
mouka mandlová 30 g
vejce 1 ks
pokojové teploty
citronová kůra 1 ČL
jemně nastrouhaná
mouka pšeničná hladká 280 g
+ trocha na podsypání
sůl 1 špetka
jablko 4 ks
s červenou slupkou
citronová štáva
proti zhnědnutí jablek
meruňkový džem 100 g
na glazuru
NA KRÉM
crème fraîche 150 ml
smetana ke šlehání 150 ml
40%
krupicový cukr 2 PL
žloutek 3 ks
vanilkový lusk 1 ks

Máslo utřete s cukrem do pěny. Přidejte mandlovou mouku, vejce a citronovou kůru. Přimíchejte zlehka mouku a sůl. Nepřemíchejte – těsto bude poddajné a měkké. Zabalte jej do potravinové fólie, zploštěte do tvaru disku a dejte nejméně na 1 hodinu chladit do lednice.

2 Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní desku, rozválejte, přeneste do formy o průměru 20 cm. Těsto propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem, zatižte například suchými fazolemi a pečte cca 10 minut v troubě na 200°C. Ingredience na krém společně prošlehejte, do směsi vyškrábněte vanilková semínka. Jablka nakrájejte na tenké plátky a potřete citronovou šťávou.

3 Teplotu v troubě snižte na 180°C. Z těsta sejměte zátěž a nalijte na ně krém. Pokud chcete jablka po upečení měkčí a více zapadlá do krému, naskládejte je na krém hned. Na jablka s pevnější strukturou nechte krém zatuhnout v troubě 15 minut. Pak nahoru ozdobně naskládejte plátky jablek a pečte zhruba 45 minut. Vyndejte z trouby. V rendlíku rozehřejte meruňkový džem s 20 ml vody a horkou marmeládou jablka potřete. Koláč krájejte a podávejte vychladlý.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit