0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.7 / 5. Počet hodnocení: 153
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4576 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 658 g
Tuky 157 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Voňavá vzpomínka na letní prázdniny. I tak by se poeticky dala nazvat jahodová bublanina. Upečte si klasický lahodný moučník se šťavnatými jahůdkami.

Suroviny

máslo 120 g
změklé + na vymazání formy
moučkový cukr 220 g
vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
mléko 400 ml
vlažné
mouka pšeničná polohrubá 500 g
sůl špetka
kypřicí prášek do pečiva 1
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
jahody 500 g
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Máslo utřete v robotu s cukrem a žloutky do světlé hmoty. Pak přimíchejte vlažné mléko a polovinu prosáté mouky.

2

Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Zbytek mouky prosijte s kypřicím práškem a přidejte k těstu do robotu. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.

3

Plech s vyšším okrajem, zapékací misku či dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

4

Vlijte polovinu těsta a poklaďte polovinou jahod, zalijte druhou půlkou těsta a poklaďte zbylými jahodami.

5

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 45 minut nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Před podáváním pocukrujte.

NĚCO NAVÍC: Když jahody obalíte ve dvou lžících hrubé mouky, nebudou se během pečení propadávat do těsta.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/6

Komentáře

Alena Tupá

Na můj vkus příliš hutné těsto. Při pečení v dortové formě jen dusivá hmota s několika jahodami navrchu. Pokud bych ještě někdy pekla, tak určitě na hlubokém plechu, aby vrstva těsta byla nižší a ovoce více.

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit