0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.7 / 5. Počet hodnocení: 153
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4576 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 658 g
Tuky 157 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Voňavá vzpomínka na letní prázdniny. I tak by se poeticky dala nazvat jahodová bublanina. Upečte si klasický lahodný moučník se šťavnatými jahůdkami.

Suroviny

máslo 120 g
změklé + na vymazání formy
moučkový cukr 220 g
vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
mléko 400 ml
vlažné
mouka pšeničná polohrubá 500 g
sůl špetka
kypřicí prášek do pečiva 1
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
jahody 500 g
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Máslo utřete v robotu s cukrem a žloutky do světlé hmoty. Pak přimíchejte vlažné mléko a polovinu prosáté mouky.

2

Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Zbytek mouky prosijte s kypřicím práškem a přidejte k těstu do robotu. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.

3

Plech s vyšším okrajem, zapékací misku či dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

4

Vlijte polovinu těsta a poklaďte polovinou jahod, zalijte druhou půlkou těsta a poklaďte zbylými jahodami.

5

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 45 minut nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Před podáváním pocukrujte.

NĚCO NAVÍC: Když jahody obalíte ve dvou lžících hrubé mouky, nebudou se během pečení propadávat do těsta.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/6

Komentáře

Alena Tupá

Na můj vkus příliš hutné těsto. Při pečení v dortové formě jen dusivá hmota s několika jahodami navrchu. Pokud bych ještě někdy pekla, tak určitě na hlubokém plechu, aby vrstva těsta byla nižší a ovoce více.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit