Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.1/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3503 kcal
Bílkoviny 56 g
Sacharidy 304 g
Tuky 220 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Není nic jednoduššího a krásnějšího než si dát čerstvé jahody s cukrem a šlehačkou. A co teprve v koláčích, knedlíkách nebo dortech…

Suroviny

máslo 175 g
zmražené, plus na vymazání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
mléko 150 ml
vejce 1 ks
prošlehané
Na náplň a ozdobu
jahody 350 g
přepůlené
jahodový džem 1 PL
vanilkový extrakt
pár kapek
na poprášení

Postup

1
1 Troubu předehřejte na 220 °C. Koláčovou formu (pokud možno s odnímatelným dnem) o průměru 20 cm vymažte. Máslo nastrouhejte do misky na hrubém struhadle a dejte na pět minut do mrazáku. Pak ho pomocí špachtle co nejrychleji promíchejte s moukou prosátou s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte mléko a citronovou šťávu a vytvořte těsto ‚kropenaté‘ hrudkami másla. Několikrát ho pohněťte na pomoučeném vále a nakonec ho rozválejte a vyložte jím formu. Potřete ho vejcem, trochu pocukrujte a pečte 20 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce.

2 Zchladlý korpus položte na servírovací talíř. Jahody dejte do mísy, pocukrujte je a promíchejte s marmeládou. V jiné míse utřete mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem.

3 Krémem ve vysoké vrstvě potřete koláč (okraje nechte vykukovat, aby byl ještě lákavější). Navrch dejte jahody a poprašte je moučkovým cukrem. Podávejte nakrájené na dílky s čajem nebo kávou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/8

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...