Koláč s mandlovým korpusem a višňovým džemem

Koláč s mandlovým korpusem a višňovým džemem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5034 kcal
Bílkoviny 86 g
Cukr 396 g
Tuky 330 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Nejjednodušší koláč na světě! Pokud potřebujete spotřebovat načaté sklenky džemu, upečte ho! Zabijete dvě mouchy jednou ranou... Zbavíte se zbytků a ke kávě budete servírovat lahodný křupavý moučník.

Suroviny

mandle 140 g
loupané
sůl 1 ČL
mořská, vločková
cukr 70 g
třtinový, tmavý, a 1 lžíce navíc
mouka pšeničná hladká 170 g
citronová kůra 1 ČL
máslo 230 g
studené, na kostičky
žloutek 2 ks
z velkých vajec
mléko
plnotučné, pouze v případě potřeby
džem 340 g
višnový nebo rybízový, lze použít i vykapaný kompot
vanilková zmrzlina
k podávání

1 V robotu semelte najemno 105 g mandlí, sůl a 70 g cukru. Pak pulzy promíchejte s moukou a citronovou kůrou. Přidejte máslo a zpracujte na konzistenci krupice s maličkými kousky másla.

2 Směs přeneste do velké mísy a uprostřed udělejte důlek. Do něj dejte žloutky. Promíchejte je vidličkou a pak postupně spojte se suchými přísadami. Míchejte jen tak dlouho, než se žloutky vstřebají. Pak směs propracujte špičkami prstů, podle potřeby můžete po lžičkách přidat trochu mléka. Mělo by vzniknout soudržné těsto podobné křehkému.

3 Těsto rozdělte na dva kusy – jeden z 1/3 a jeden ze 2/3 těsta. Vytvarujte z nich koule a zabalte je zvlášť do potravinářské fólie. Větší kus dejte do mrazáku na 30–35 minut, aby ztuhl. Menší kus nechte v mrazáku 40–45 minut, až zmrzne na kámen. Troubu předehřejte na 180°C. Zbývající mandle nasekejte a dejte stranou.

4 Až ztuhne větší kus těsta, nastrouhejte ho nahrubo přímo do koláčové formy (nebo otevírací dortové) o průměru zhruba 23 cm a pak ho vtiskněte prsty nebo rovným dnem hrnku – utvořte přitom okraje (v dortové formě do výšky zhruba 2 cm).

5 Doprostřed formy dejte džem a lžící nebo paletovým nožem ho rozetřete směrem ke krajům. Prsty na něj rozdrobte menší kus těsta a posypte zbývajícími mandlemi a 1 lžící cukru. Na 25–30 minut dejte tuhnout do chladničky.

6 Potom pečte, až džem v koláči bublá a mandle získají temně zlatou barvu, asi 45–50 minut. Pak vyjměte z trouby a postavte na mřížku, nechte chladnout 30 minut ve formě, pak vyjměte a nechte dochladnout. Podávejte se zmrzlinou podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit