0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč s mandlovým korpusem a višňovým džemem

Koláč s mandlovým korpusem a višňovým džemem

2.2 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5034 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 396 g
Tuky 330 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejjednodušší koláč na světě! Pokud potřebujete spotřebovat načaté sklenky džemu, upečte ho! Zabijete dvě mouchy jednou ranou... Zbavíte se zbytků a ke kávě budete servírovat lahodný křupavý moučník.

Suroviny

mandle 140 g
loupané
sůl 1 ČL
mořská, vločková
cukr 70 g
třtinový, tmavý, a 1 lžíce navíc
mouka pšeničná hladká 170 g
citronová kůra 1 ČL
máslo 230 g
studené, na kostičky
žloutek 2 ks
z velkých vajec
mléko
plnotučné, pouze v případě potřeby
džem 340 g
višnový nebo rybízový, lze použít i vykapaný kompot
vanilková zmrzlina
k podávání

1 V robotu semelte najemno 105 g mandlí, sůl a 70 g cukru. Pak pulzy promíchejte s moukou a citronovou kůrou. Přidejte máslo a zpracujte na konzistenci krupice s maličkými kousky másla.

2 Směs přeneste do velké mísy a uprostřed udělejte důlek. Do něj dejte žloutky. Promíchejte je vidličkou a pak postupně spojte se suchými přísadami. Míchejte jen tak dlouho, než se žloutky vstřebají. Pak směs propracujte špičkami prstů, podle potřeby můžete po lžičkách přidat trochu mléka. Mělo by vzniknout soudržné těsto podobné křehkému.

3 Těsto rozdělte na dva kusy – jeden z 1/3 a jeden ze 2/3 těsta. Vytvarujte z nich koule a zabalte je zvlášť do potravinářské fólie. Větší kus dejte do mrazáku na 30–35 minut, aby ztuhl. Menší kus nechte v mrazáku 40–45 minut, až zmrzne na kámen. Troubu předehřejte na 180°C. Zbývající mandle nasekejte a dejte stranou.

4 Až ztuhne větší kus těsta, nastrouhejte ho nahrubo přímo do koláčové formy (nebo otevírací dortové) o průměru zhruba 23 cm a pak ho vtiskněte prsty nebo rovným dnem hrnku – utvořte přitom okraje (v dortové formě do výšky zhruba 2 cm).

5 Doprostřed formy dejte džem a lžící nebo paletovým nožem ho rozetřete směrem ke krajům. Prsty na něj rozdrobte menší kus těsta a posypte zbývajícími mandlemi a 1 lžící cukru. Na 25–30 minut dejte tuhnout do chladničky.

6 Potom pečte, až džem v koláči bublá a mandle získají temně zlatou barvu, asi 45–50 minut. Pak vyjměte z trouby a postavte na mřížku, nechte chladnout 30 minut ve formě, pak vyjměte a nechte dochladnout. Podávejte se zmrzlinou podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Komentáře

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit