0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč s mandlovým korpusem a višňovým džemem

Koláč s mandlovým korpusem a višňovým džemem

2.6/5 Počet hodnocení: 7
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5034 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 396 g
Tuky 330 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejjednodušší koláč na světě! Pokud potřebujete spotřebovat načaté sklenky džemu, upečte ho! Zabijete dvě mouchy jednou ranou... Zbavíte se zbytků a ke kávě budete servírovat lahodný křupavý moučník.

Suroviny

mandle 140 g
loupané
sůl 1 ČL
mořská, vločková
cukr 70 g
třtinový, tmavý, a 1 lžíce navíc
mouka pšeničná hladká 170 g
citronová kůra 1 ČL
máslo 230 g
studené, na kostičky
žloutek 2 ks
z velkých vajec
mléko
plnotučné, pouze v případě potřeby
džem 340 g
višnový nebo rybízový, lze použít i vykapaný kompot
vanilková zmrzlina
k podávání

1 V robotu semelte najemno 105 g mandlí, sůl a 70 g cukru. Pak pulzy promíchejte s moukou a citronovou kůrou. Přidejte máslo a zpracujte na konzistenci krupice s maličkými kousky másla.

2 Směs přeneste do velké mísy a uprostřed udělejte důlek. Do něj dejte žloutky. Promíchejte je vidličkou a pak postupně spojte se suchými přísadami. Míchejte jen tak dlouho, než se žloutky vstřebají. Pak směs propracujte špičkami prstů, podle potřeby můžete po lžičkách přidat trochu mléka. Mělo by vzniknout soudržné těsto podobné křehkému.

3 Těsto rozdělte na dva kusy – jeden z 1/3 a jeden ze 2/3 těsta. Vytvarujte z nich koule a zabalte je zvlášť do potravinářské fólie. Větší kus dejte do mrazáku na 30–35 minut, aby ztuhl. Menší kus nechte v mrazáku 40–45 minut, až zmrzne na kámen. Troubu předehřejte na 180°C. Zbývající mandle nasekejte a dejte stranou.

4 Až ztuhne větší kus těsta, nastrouhejte ho nahrubo přímo do koláčové formy (nebo otevírací dortové) o průměru zhruba 23 cm a pak ho vtiskněte prsty nebo rovným dnem hrnku – utvořte přitom okraje (v dortové formě do výšky zhruba 2 cm).

5 Doprostřed formy dejte džem a lžící nebo paletovým nožem ho rozetřete směrem ke krajům. Prsty na něj rozdrobte menší kus těsta a posypte zbývajícími mandlemi a 1 lžící cukru. Na 25–30 minut dejte tuhnout do chladničky.

6 Potom pečte, až džem v koláči bublá a mandle získají temně zlatou barvu, asi 45–50 minut. Pak vyjměte z trouby a postavte na mřížku, nechte chladnout 30 minut ve formě, pak vyjměte a nechte dochladnout. Podávejte se zmrzlinou podle chuti.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Komentáře

jitka Červená

Pěkně

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč