Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s ostružinami a čokoládovým krémem

S čokoládovým krémem jde o naprosto nedostižnou kombinaci.

Vydání: 2018/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč 35x12 cm
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT25M
Pečení 0:25
Koláč

Ingredience

    • 250 g hladké mouky + trochu na podsypání
    • 50 g špaldové mouky
    • 90 g moučkového cukru
    • špetka soli
    • 120 g másla, studeného a na kostičky
    • 1 vejce
    • moučkový cukr na poprášení

    NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM

    • 200 g tmavé čokolády (70%), nasekané
    • 230 g smetany ke šlehání (40%)
    • 240 ml mléka
    • 6 žloutků
    • 40 g tmavého cukru
    • 250 g čerstvých ostružin

Příprava jídla

1 Obě mouky, cukr a sůl smíchejte v míse dohromady. Přidejte máslo na kostičky a prsty zapracujte do mouky, abyste získali konzistenci drobenky. Přidejte vejce a spojte dohromady, vytvarujte z těsta kouli a zabalte je do potravinové fólie. Vložte do ledničky na 30 minut.

2 Chladné těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní desku a rozválejte na tloušťku 0,5 cm. Přeneste do formy, zarovnejte okraje. Dno formy propíchejte a uložte na 30 minut do ledničky.

3 Troubu rozehřejte na 200°C. Do formy na těsto vložte pečicí papír a zatižte těsto suchými fazolemi. Pečte 20 minut, pak sundejte zátěž a nechte chvíli péct, aby dno i boky zezlátly. Vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout.

4 Čokoládu dejte do mísy. V hrnci přiveďte k varu smetanu a mléko, nenechte však vřít. Ve vedlejší misce rozmíchejte žloutky s cukrem a nalijte na ně lžíci horké mléčné směsi. Zamíchejte a postupně přidávejte, dokud nevznikne jedna směs. Tu přelijte zpět do hrnce a na mírném plameni míchejte a vařte, dokud směs nezhoustne. Potom ihned odstavte a přelijte přes cedník (zachytí možné sraženiny z vajec) do mísy s čokoládou. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte zchladnout, pak nalijte na předpečený korpus.

5 Vraťte na 20 minut do ledničky, pak ozdobte ostružinami a uložte na pár hodin do chladu, aby se koláč rozležel. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Obrácené hruškové bábovičky

Křehký koláč s jablky a vanilkovým krémem

Sladký chlebíček s hroznovým vínem

Cop s kdoulovým džemem a ořechy

Švestkové řezy s mandlovo-ovesnou drobenkou

Tajemná krása ostružin

Přidat komentář