Drobenkových koláčů nikdy není dost a tenhle je vespod křehký, uvnitř měkce povidlový a navrchu skvěle křupavý!
Suroviny
Postup
Na drobenku smíchejte v míse cukr a mouku, vločky, mandle a sůl a přidejte máslo. Prsty zpracujte na drobenku a uložte do doby použití do ledničky.
Švestky dejte do hrnce, přidejte koření, lžíci citronové šťávy, přiklopte a na velmi mírném plameni duste, až ovoce začne pouštět šťávu. Průběžně míchejte a vařte, dokud se švestky nerozpadnou. Přisypte cukr smíchaný se škrobem. Míchejte a přiveďte k varu, pak vařte ještě pár minut, až směs zhoustne. Odstavte z ohně.
Troubu rozehřejte na 180°C. Přísady na těsto dejte do robotu s třecí metlou a spojte dohromady. Čtverhrannou formu o rozměrech 23x23 cm vymažte máslem a těsto do formy v rovnoměrně silné vrstvě natlačte a dlaní upěchujte. Vložte do trouby a nechte 10–15 minut péct, dokud nezačne zlátnout. Vyndejte těsto z trouby a vlijte na něj švestkovou náplň a posypte drobenkou. Vraťte do trouby a nechte ještě 20–30 minut péct.
Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Nakrájejte na řezy a podávejte. Uchovávejte v chladu, kde řezy vydrží 4 dny.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Putování za švestkovou vůní(17 receptů )
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů )