Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.6/5 Počet hodnocení: 30
Do hodiny Snadné Na 1 koláč 23x23 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4705 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 656 g
Tuky 195 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Drobenkových koláčů nikdy není dost a tenhle je vespod křehký, uvnitř měkce povidlový a navrchu skvěle křupavý!

Suroviny

NA TĚSTO
sůl 1 špetka
máslo 150 g
změklé + trocha na vymazání
vanilkový extrakt 1 ČL
NA NÁPLŇ
vypeckované
badyán ½ hvězdičky
mletý
mletá
škrob 2 PL
kukuřičný
NA DROBENKU
třtinový cukr 100 g
jemné
mandle plátky 1 hrst
cca 40 g
sůl 1 špetka
nakrájené na kostky

Postup

1

Na drobenku smíchejte v míse cukr a mouku, vločky, mandle a sůl a přidejte máslo. Prsty zpracujte na drobenku a uložte do doby použití do ledničky.

2

Švestky dejte do hrnce, přidejte koření, lžíci citronové šťávy, přiklopte a na velmi mírném plameni duste, až ovoce začne pouštět šťávu. Průběžně míchejte a vařte, dokud se švestky nerozpadnou. Přisypte cukr smíchaný se škrobem. Míchejte a přiveďte k varu, pak vařte ještě pár minut, až směs zhoustne. Odstavte z ohně.

3

Troubu rozehřejte na 180°C. Přísady na těsto dejte do robotu s třecí metlou a spojte dohromady. Čtverhrannou formu o rozměrech 23x23 cm vymažte máslem a těsto do formy v rovnoměrně silné vrstvě natlačte a dlaní upěchujte. Vložte do trouby a nechte 10–15 minut péct, dokud nezačne zlátnout. Vyndejte těsto z trouby a vlijte na něj švestkovou náplň a posypte drobenkou. Vraťte do trouby a nechte ještě 20–30 minut péct.

4

Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Nakrájejte na řezy a podávejte. Uchovávejte v chladu, kde řezy vydrží 4 dny.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...