Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Švestkové řezy s mandlovo-ovesnou drobenkou

Drobenkových koláčů nikdy není dost a tenhle je vespod křehký, uvnitř měkce povidlový a navrchu skvěle křupavý!

Vydání: 2018/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč 23x23 cm
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    NA TĚSTO

    • 200 g hladké mouky
    • špetku soli
    • 150 g másla, změklého + trocha na vymazání
    • 80 g moučkového cukru
    • 1 lžička vanilkového extraktu

    NA NÁPLŇ

    • 800 g švestek, vypeckovaných
    • 1/2 mletého badyánu
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 170 g krupicového cukru
    • 2 lžíce kukuřičného škrobu

    NA DROBENKU

    • 100 g třtinového cukru
    • 50 g hladké mouky
    • 50 g jemných ovesných vloček
    • velká hrst plátkových mandlí (cca 40 g)
    • špetka soli
    • 60 g másla, nakrájeného na kostky

Příprava jídla

Na drobenku smíchejte v míse cukr a mouku, vločky, mandle a sůl a přidejte máslo. Prsty zpracujte na drobenku a uložte do doby použití do ledničky.

2 Švestky dejte do hrnce, přidejte koření, lžíci citronové šťávy, přiklopte a na velmi mírném plameni duste, až ovoce začne pouštět šťávu. Průběžně míchejte a vařte, dokud se švestky nerozpadnou. Přisypte cukr smíchaný se škrobem. Míchejte a přiveďte k varu, pak vařte ještě pár minut, až směs zhoustne. Odstavte z ohně.

3 Troubu rozehřejte na 180°C. Přísady na těsto dejte do robotu s třecí metlou a spojte dohromady. Čtverhrannou formu o rozměrech 23x23 cm vymažte máslem a těsto do formy v rovnoměrně silné vrstvě natlačte a dlaní upěchujte. Vložte do trouby a nechte 10–15 minut péct, dokud nezačne zlátnout. Vyndejte těsto z trouby a vlijte na něj švestkovou náplň a posypte drobenkou. Vraťte do trouby a nechte ještě 20–30 minut péct.

4 Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Nakrájejte na řezy a podávejte. Uchovávejte v chladu, kde řezy vydrží 4 dny.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Obrácené hruškové bábovičky

Křehký koláč s jablky a vanilkovým krémem

Sladký chlebíček s hroznovým vínem

Koláč s ostružinami a čokoládovým krémem

Cop s kdoulovým džemem a ořechy

Putování za švestkovou vůní

Přidat komentář