0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč s ostružinami a čokoládovým krémem

Koláč s ostružinami a čokoládovým krémem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč 35x12 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6841 kcal
Bílkoviny 189 g
Sacharidy 443 g
Tuky 468 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S čokoládovým krémem jde o naprosto nedostižnou kombinaci.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
+ trochu na podsypání
mouka špaldová hladká 50 g
moučkový cukr 90 g
sůl 1 špetka
máslo 120 g
studené a na kostičky
vejce 1 ks
moučkový cukr
na poprášení
NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM
tmavá čokoláda 200 g
70%, nasekaná
smetana ke šlehání 230 g
40%
mléko 240 ml
žloutek 6 ks
hnědý cukr 40 g
ostružiny 250 g
čerstvé

1 Obě mouky, cukr a sůl smíchejte v míse dohromady. Přidejte máslo na kostičky a prsty zapracujte do mouky, abyste získali konzistenci drobenky. Přidejte vejce a spojte dohromady, vytvarujte z těsta kouli a zabalte je do potravinové fólie. Vložte do ledničky na 30 minut.

2 Chladné těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní desku a rozválejte na tloušťku 0,5 cm. Přeneste do formy, zarovnejte okraje. Dno formy propíchejte a uložte na 30 minut do ledničky.

3 Troubu rozehřejte na 200°C. Do formy na těsto vložte pečicí papír a zatižte těsto suchými fazolemi. Pečte 20 minut, pak sundejte zátěž a nechte chvíli péct, aby dno i boky zezlátly. Vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout.

4 Čokoládu dejte do mísy. V hrnci přiveďte k varu smetanu a mléko, nenechte však vřít. Ve vedlejší misce rozmíchejte žloutky s cukrem a nalijte na ně lžíci horké mléčné směsi. Zamíchejte a postupně přidávejte, dokud nevznikne jedna směs. Tu přelijte zpět do hrnce a na mírném plameni míchejte a vařte, dokud směs nezhoustne. Potom ihned odstavte a přelijte přes cedník (zachytí možné sraženiny z vajec) do mísy s čokoládou. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte zchladnout, pak nalijte na předpečený korpus.

5 Vraťte na 20 minut do ledničky, pak ozdobte ostružinami a uložte na pár hodin do chladu, aby se koláč rozležel. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit