0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč s ostružinami a čokoládovým krémem

Koláč s ostružinami a čokoládovým krémem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč 35x12 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6841 kcal
Bílkoviny 189 g
Sacharidy 443 g
Tuky 468 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S čokoládovým krémem jde o naprosto nedostižnou kombinaci.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
+ trochu na podsypání
mouka špaldová hladká 50 g
moučkový cukr 90 g
sůl 1 špetka
máslo 120 g
studené a na kostičky
vejce 1 ks
moučkový cukr
na poprášení
NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM
tmavá čokoláda 200 g
70%, nasekaná
smetana ke šlehání 230 g
40%
mléko 240 ml
žloutek 6 ks
hnědý cukr 40 g
ostružiny 250 g
čerstvé

1 Obě mouky, cukr a sůl smíchejte v míse dohromady. Přidejte máslo na kostičky a prsty zapracujte do mouky, abyste získali konzistenci drobenky. Přidejte vejce a spojte dohromady, vytvarujte z těsta kouli a zabalte je do potravinové fólie. Vložte do ledničky na 30 minut.

2 Chladné těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní desku a rozválejte na tloušťku 0,5 cm. Přeneste do formy, zarovnejte okraje. Dno formy propíchejte a uložte na 30 minut do ledničky.

3 Troubu rozehřejte na 200°C. Do formy na těsto vložte pečicí papír a zatižte těsto suchými fazolemi. Pečte 20 minut, pak sundejte zátěž a nechte chvíli péct, aby dno i boky zezlátly. Vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout.

4 Čokoládu dejte do mísy. V hrnci přiveďte k varu smetanu a mléko, nenechte však vřít. Ve vedlejší misce rozmíchejte žloutky s cukrem a nalijte na ně lžíci horké mléčné směsi. Zamíchejte a postupně přidávejte, dokud nevznikne jedna směs. Tu přelijte zpět do hrnce a na mírném plameni míchejte a vařte, dokud směs nezhoustne. Potom ihned odstavte a přelijte přes cedník (zachytí možné sraženiny z vajec) do mísy s čokoládou. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte zchladnout, pak nalijte na předpečený korpus.

5 Vraťte na 20 minut do ledničky, pak ozdobte ostružinami a uložte na pár hodin do chladu, aby se koláč rozležel. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit