Koláč s ostružinami a čokoládovým krémem

Koláč s ostružinami a čokoládovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč 35x12 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6841 kcal
Bílkoviny 189 g
Sacharidy 443 g
Tuky 468 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S čokoládovým krémem jde o naprosto nedostižnou kombinaci.

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
+ trochu na podsypání
mouka špaldová hladká 50 g
moučkový cukr 90 g
sůl 1 špetka
máslo 120 g
studené a na kostičky
vejce 1 ks
moučkový cukr
na poprášení
NA ČOKOLÁDOVÝ KRÉM
tmavá čokoláda 200 g
70%, nasekaná
smetana ke šlehání 230 g
40%
mléko 240 ml
žloutek 6 ks
hnědý cukr 40 g
ostružiny 250 g
čerstvé

1 Obě mouky, cukr a sůl smíchejte v míse dohromady. Přidejte máslo na kostičky a prsty zapracujte do mouky, abyste získali konzistenci drobenky. Přidejte vejce a spojte dohromady, vytvarujte z těsta kouli a zabalte je do potravinové fólie. Vložte do ledničky na 30 minut.

2 Chladné těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní desku a rozválejte na tloušťku 0,5 cm. Přeneste do formy, zarovnejte okraje. Dno formy propíchejte a uložte na 30 minut do ledničky.

3 Troubu rozehřejte na 200°C. Do formy na těsto vložte pečicí papír a zatižte těsto suchými fazolemi. Pečte 20 minut, pak sundejte zátěž a nechte chvíli péct, aby dno i boky zezlátly. Vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout.

4 Čokoládu dejte do mísy. V hrnci přiveďte k varu smetanu a mléko, nenechte však vřít. Ve vedlejší misce rozmíchejte žloutky s cukrem a nalijte na ně lžíci horké mléčné směsi. Zamíchejte a postupně přidávejte, dokud nevznikne jedna směs. Tu přelijte zpět do hrnce a na mírném plameni míchejte a vařte, dokud směs nezhoustne. Potom ihned odstavte a přelijte přes cedník (zachytí možné sraženiny z vajec) do mísy s čokoládou. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte zchladnout, pak nalijte na předpečený korpus.

5 Vraťte na 20 minut do ledničky, pak ozdobte ostružinami a uložte na pár hodin do chladu, aby se koláč rozležel. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit