Cop s kdoulovým džemem a ořechy

Cop s kdoulovým džemem a ořechy

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Pro zkušené Na 2 copy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6786 kcal
Bílkoviny 203 g
Cukr 683 g
Tuky 345 g
Vláknina 86 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ořechy a kdoule spolu tvoří dokonalý pár!

Související recepty

Suroviny

mléko 250 ml
vlahé
droždí sušené 1 bal
7 g sušeného nebo 23 g čerstvého
mouka pšeničná hladká 360 g
+ trocha na posypání
krupicový cukr 3 PL
sůl 0.5 ČL
máslo 113 g
studené a nakrájené na kostičky
žloutek 3 ks
vejce 1 ks
na potření
NA NÁPLŇ
vlašské ořechy 200 g
mleté
moučkový cukr 50 g
med 50 g
strouhanka 2 PL
lze nahradit mletými piškoty
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 citronu
mléko 80 ml
horké
kdoulový džem 150 g
na potření těsta
NA POLEVU
mléko 2 PL
1–2 lžíce podle potřeby
moučkový cukr 120 g

1 Připravte kvásek. Do vlahého mléka nasypte/nadrobte droždí a zamíchejte. Nechte stát 5–10 minut. Mezitím smíchejte v míse sypké přísady – mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a nožem rychle zapracujte do sypkých ingrediencí, těsto bude mít konzistenci drobenky. Vmíchejte do kvásku žloutky a přilijte k těstu. Spojte dohromady vařečkou do jedné hmoty, ale nehněťte. Přetáhněte těsto potravinovou fólií a dejte na dvě hodiny odpočinout do lednice.

2 Posypte pracovní desku zlehka moukou a vyklopte na ni chladné těsto. Válečkem rozválejte do velkého obdélníku, o délce cca 36 cm. Těsto přeložte na třetiny, jako byste skládali arch papíru – bližší okraj přeložte do středu a na něj přehněte vzdálenější okraj. Znovu vyválejte do čtverce a stejným způsobem poskládejte. Zopakujte ještě dvakrát, pak přeložené zakryjte potravinovou fólií a dejte nejméně na 30 minut odpočinout do ledničky. V tomto stavu na vás těsto počká až 3 dny.

3 Mezitím připravte náplň. Namleté ořechy smíchejte s cukrem, medem, strouhankou nebo piškoty a citronovou kůrou. Zalijte horkým mlékem a nechte odstát. Pokud je třeba, dohustěte strouhankou či piškoty, směs nesmí být příliš řídká.

4 Vyjměte chladné těsto a rozdělte je na půl. Každou polovinu vyválejte na obdélník. Přesuňte každý obdélník těsta na plech vyložený pečicím papírem. Do středu nejdřív natřete kdoulovou marmeládu a na ni nandejte ořechovou náplň. Strany těsta rozřízněte ostrým nožem na prameny. Střídavě od vršku překládejte prameny přes sebe a zapleťte tak cop. Konce pramenů můžete lehce potřít vejcem, cop by měl tak lépe držet pohromadě.

5 Nechte dalších 30 minut nakynout. Pak potřete celý cop vejcem a vložte do trouby rozpálené na 190–200°C a pečte zhruba 30 minut. Pokud příliš tmavne, zakryjte jej pečicím papírem. Vyndejte a nechte vychladnout.

6 Na polevu utřete mléko s cukrem dohladka, pak pomocí lžíce cik cak závin pokapejte. Nakrájejte a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Lucie Turková

Tak tenhle recept mě donutil vytvořit si přihlášení, abych mohla napsat svůj vůvec první komentář. Apetit miluju, odebírám tištěnou verzi a téměř vždy se mi vše povede. Tohle byla ovšem katastrofa :D. Už od pohledu se mi těsto nezdálo, VELMI špatně se s ním pracovalo a nakonec jsem strávila hodinu uklízením spouště, která mi v kuchyni vznikla při snaze zachránit (ne zrovna levné) suroviny.Výsledek zdaleka nesplnil očekávání, ani se nepřibližoval obrázku. Škoda domácích vajec a ořechů. Za mě tedy ne, ne ne. Nezlobte se. :-)

Lucie Velek

Dobrý den, Lucie,
mrzí nás, že vás recept zklamal. Pekli jsme ho do loňského zářijového Apetitu a opravdu vypadal tak, jak ho vidíte na fotce, a kombinace kdoulového džemu s ořechy byla velmi dobrá. Ale jde o dost složité těsto, v zásadě je to kombinace kynutého a listového těsta – tedy variace na těsto plundrové (i když u něj je postup ještě trochu jiný), které je technologicky hodně náročné.
Důležité je, aby těsto zůstalo chladné po celou dobu přípravy a nepřepracovalo se, protože máslo musí zůstat víceméně neporušené – jakmile se rozpustí do těsta, nastanou potíže. Místo aby těsto vyběhlo, bude mastné a příliš řídké.
Nemůžeme posoudit, kde nastala chyba (hádali bychom vyšší teplotu u zpracovávání těsta), v každém případě je nám líto, že jste přišla o čas a suroviny.

Apetit magazín

  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...

Obchod Apetit