0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cop s kdoulovým džemem a ořechy

Cop s kdoulovým džemem a ořechy
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Cop s kdoulovým džemem a ořechy

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Pro zkušené Na 2 copy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6786 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 683 g
Tuky 345 g
Vláknina 86 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ořechy a kdoule spolu tvoří dokonalý pár!

Suroviny

mléko 250 ml
vlahé
droždí sušené 1 bal
7 g sušeného nebo 23 g čerstvého
mouka pšeničná hladká 360 g
+ trocha na posypání
krupicový cukr 3 PL
sůl ½ ČL
máslo 113 g
studené a nakrájené na kostičky
žloutek 3 ks
vejce 1 ks
na potření
NA NÁPLŇ
vlašské ořechy 200 g
mleté
moučkový cukr 50 g
med 50 g
strouhanka 2 PL
lze nahradit mletými piškoty
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 citronu
mléko 80 ml
horké
kdoulový džem 150 g
na potření těsta
NA POLEVU
mléko 2 PL
1–2 lžíce podle potřeby
moučkový cukr 120 g

Postup

1

Připravte kvásek. Do vlahého mléka nasypte/nadrobte droždí a zamíchejte. Nechte stát 5–10 minut. Mezitím smíchejte v míse sypké přísady – mouku, cukr a sůl.

2

Přidejte máslo a nožem rychle zapracujte do sypkých ingrediencí, těsto bude mít konzistenci drobenky. Vmíchejte do kvásku žloutky a přilijte k těstu.

3

Spojte dohromady vařečkou do jedné hmoty, ale nehněťte.

4

Přetáhněte těsto potravinovou fólií a dejte na dvě hodiny odpočinout do lednice.

5

Posypte pracovní desku zlehka moukou a vyklopte na ni chladné těsto. Válečkem rozválejte do velkého obdélníku, o délce cca 36 cm.

6

Těsto přeložte na třetiny, jako byste skládali arch papíru – bližší okraj přeložte do středu a na něj přehněte vzdálenější okraj. Znovu vyválejte do čtverce a stejným způsobem poskládejte. Zopakujte ještě dvakrát, pak přeložené zakryjte potravinovou fólií a dejte nejméně na 30 minut odpočinout do ledničky. V tomto stavu na vás těsto počká až 3 dny.

7

Mezitím připravte náplň. Namleté ořechy smíchejte s cukrem, medem, strouhankou nebo piškoty a citronovou kůrou. Zalijte horkým mlékem a nechte odstát. Pokud je třeba, dohustěte strouhankou či piškoty, směs nesmí být příliš řídká.

8

Vyjměte chladné těsto a rozdělte je na půl. Každou polovinu vyválejte na obdélník. Přesuňte každý obdélník těsta na plech vyložený pečicím papírem. Do středu nejdřív natřete kdoulovou marmeládu a na ni nandejte ořechovou náplň.

9

Strany těsta rozřízněte ostrým nožem na prameny. Střídavě od vršku překládejte prameny přes sebe a zapleťte tak cop. Konce pramenů můžete lehce potřít vejcem, cop by měl tak lépe držet pohromadě.

pletení copu

10

Nechte dalších 30 minut nakynout. Pak potřete celý cop vejcem a vložte do trouby rozpálené na 190–200°C a pečte zhruba 30 minut. Pokud příliš tmavne, zakryjte jej pečicím papírem. Vyndejte a nechte vychladnout.

 
11

Na polevu utřete mléko s cukrem dohladka, pak pomocí lžíce cik cak závin pokapejte. Nakrájejte a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Komentáře

Lucie Turková

Tak tenhle recept mě donutil vytvořit si přihlášení, abych mohla napsat svůj vůvec první komentář. Apetit miluju, odebírám tištěnou verzi a téměř vždy se mi vše povede. Tohle byla ovšem katastrofa :D. Už od pohledu se mi těsto nezdálo, VELMI špatně se s ním pracovalo a nakonec jsem strávila hodinu uklízením spouště, která mi v kuchyni vznikla při snaze zachránit (ne zrovna levné) suroviny.Výsledek zdaleka nesplnil očekávání, ani se nepřibližoval obrázku. Škoda domácích vajec a ořechů. Za mě tedy ne, ne ne. Nezlobte se. :-)

Lucie Velek

Dobrý den, Lucie,
mrzí nás, že vás recept zklamal. Pekli jsme ho do loňského zářijového Apetitu a opravdu vypadal tak, jak ho vidíte na fotce, a kombinace kdoulového džemu s ořechy byla velmi dobrá. Ale jde o dost složité těsto, v zásadě je to kombinace kynutého a listového těsta – tedy variace na těsto plundrové (i když u něj je postup ještě trochu jiný), které je technologicky hodně náročné.
Důležité je, aby těsto zůstalo chladné po celou dobu přípravy a nepřepracovalo se, protože máslo musí zůstat víceméně neporušené – jakmile se rozpustí do těsta, nastanou potíže. Místo aby těsto vyběhlo, bude mastné a příliš řídké.
Nemůžeme posoudit, kde nastala chyba (hádali bychom vyšší teplotu u zpracovávání těsta), v každém případě je nám líto, že jste přišla o čas a suroviny.

Apetit magazín

Kvíz: Na jaké úrovni zvládnete uvařit italská jídla?
  • Tipy a triky

Kvíz: Na jaké úrovni zvládnete uvařit italská jídla?

Itálie je gastronomickým rájem – těstoviny, víno, pizza, gelato, káva, plody moře, sicilské pomeranče, parmská šunka… Na co si vzpomenete, to tam mají a ve vynikající kvalitě. My se v článku zaměříme na italské sýry a pod ním najdete kvíz,...
AD
Jak vypadá vaše vysněná kuchyň?

Jak vypadá vaše vysněná kuchyň?

Konečně přišla ta chvíle a vy jste ve fázi plánování místnosti, kde to ve většině domácností nejvíc žije? Toužíte po takové kuchyni, kde budete mít vše po ruce a vaření pak půjde pěkně od ruky? Nechcete za pár týdnů nebo měsíců vybírat...
5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč