Cop s kdoulovým džemem a ořechy

Cop s kdoulovým džemem a ořechy
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Cop s kdoulovým džemem a ořechy

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Pro zkušené Na 2 copy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6786 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 683 g
Tuky 345 g
Vláknina 86 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ořechy a kdoule spolu tvoří dokonalý pár!

Suroviny

mléko 250 ml
vlahé
droždí sušené 1 bal
7 g sušeného nebo 23 g čerstvého
mouka pšeničná hladká 360 g
+ trocha na posypání
krupicový cukr 3 PL
sůl 0.5 ČL
máslo 113 g
studené a nakrájené na kostičky
žloutek 3 ks
vejce 1 ks
na potření
NA NÁPLŇ
vlašské ořechy 200 g
mleté
moučkový cukr 50 g
med 50 g
strouhanka 2 PL
lze nahradit mletými piškoty
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 citronu
mléko 80 ml
horké
kdoulový džem 150 g
na potření těsta
NA POLEVU
mléko 2 PL
1–2 lžíce podle potřeby
moučkový cukr 120 g

Postup

1

Připravte kvásek. Do vlahého mléka nasypte/nadrobte droždí a zamíchejte. Nechte stát 5–10 minut. Mezitím smíchejte v míse sypké přísady – mouku, cukr a sůl.

2

Přidejte máslo a nožem rychle zapracujte do sypkých ingrediencí, těsto bude mít konzistenci drobenky. Vmíchejte do kvásku žloutky a přilijte k těstu.

3

Spojte dohromady vařečkou do jedné hmoty, ale nehněťte.

4

Přetáhněte těsto potravinovou fólií a dejte na dvě hodiny odpočinout do lednice.

5

Posypte pracovní desku zlehka moukou a vyklopte na ni chladné těsto. Válečkem rozválejte do velkého obdélníku, o délce cca 36 cm.

6

Těsto přeložte na třetiny, jako byste skládali arch papíru – bližší okraj přeložte do středu a na něj přehněte vzdálenější okraj. Znovu vyválejte do čtverce a stejným způsobem poskládejte. Zopakujte ještě dvakrát, pak přeložené zakryjte potravinovou fólií a dejte nejméně na 30 minut odpočinout do ledničky. V tomto stavu na vás těsto počká až 3 dny.

7

Mezitím připravte náplň. Namleté ořechy smíchejte s cukrem, medem, strouhankou nebo piškoty a citronovou kůrou. Zalijte horkým mlékem a nechte odstát. Pokud je třeba, dohustěte strouhankou či piškoty, směs nesmí být příliš řídká.

8

Vyjměte chladné těsto a rozdělte je na půl. Každou polovinu vyválejte na obdélník. Přesuňte každý obdélník těsta na plech vyložený pečicím papírem. Do středu nejdřív natřete kdoulovou marmeládu a na ni nandejte ořechovou náplň.

9

Strany těsta rozřízněte ostrým nožem na prameny. Střídavě od vršku překládejte prameny přes sebe a zapleťte tak cop. Konce pramenů můžete lehce potřít vejcem, cop by měl tak lépe držet pohromadě.

pletení copu

10

Nechte dalších 30 minut nakynout. Pak potřete celý cop vejcem a vložte do trouby rozpálené na 190–200°C a pečte zhruba 30 minut. Pokud příliš tmavne, zakryjte jej pečicím papírem. Vyndejte a nechte vychladnout.

 
11

Na polevu utřete mléko s cukrem dohladka, pak pomocí lžíce cik cak závin pokapejte. Nakrájejte a podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Komentáře

Lucie Turková

Tak tenhle recept mě donutil vytvořit si přihlášení, abych mohla napsat svůj vůvec první komentář. Apetit miluju, odebírám tištěnou verzi a téměř vždy se mi vše povede. Tohle byla ovšem katastrofa :D. Už od pohledu se mi těsto nezdálo, VELMI špatně se s ním pracovalo a nakonec jsem strávila hodinu uklízením spouště, která mi v kuchyni vznikla při snaze zachránit (ne zrovna levné) suroviny.Výsledek zdaleka nesplnil očekávání, ani se nepřibližoval obrázku. Škoda domácích vajec a ořechů. Za mě tedy ne, ne ne. Nezlobte se. :-)

Lucie Velek

Dobrý den, Lucie,
mrzí nás, že vás recept zklamal. Pekli jsme ho do loňského zářijového Apetitu a opravdu vypadal tak, jak ho vidíte na fotce, a kombinace kdoulového džemu s ořechy byla velmi dobrá. Ale jde o dost složité těsto, v zásadě je to kombinace kynutého a listového těsta – tedy variace na těsto plundrové (i když u něj je postup ještě trochu jiný), které je technologicky hodně náročné.
Důležité je, aby těsto zůstalo chladné po celou dobu přípravy a nepřepracovalo se, protože máslo musí zůstat víceméně neporušené – jakmile se rozpustí do těsta, nastanou potíže. Místo aby těsto vyběhlo, bude mastné a příliš řídké.
Nemůžeme posoudit, kde nastala chyba (hádali bychom vyšší teplotu u zpracovávání těsta), v každém případě je nám líto, že jste přišla o čas a suroviny.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit