Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Králík v hrníčku

Když dáte králičí porce místo do hrnečků do malých uzavíratelných skleniček (nebo do jedné velké), doplníte je okurčičkami, nakládanými cibulkami, hořčicí a čerstvým pečivem, můžete rovnou vyrazit na piknik. Pod širým nebem vám bude chutnat nejlíp. 

Vydání: 2015/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ marinování
PT2H30M
Vaření 2:30
Maso

Ingredience

    • 1 lžička dijonské hořčice + na dochucení
    • 1 lžička semínek koriandru
    • 1 lžička semínek fenyklu
    • 3 čerstvé bobkové listy
    • 2 snítky tymiánu, lístky odrhnuté + navíc k podávání
    • 3 lístky šalvěje
    • 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
    • 1 lžíce olivového oleje + na pokapání
    • strouhaná kůra z 1/2 biocitronu + další k podávání
    • 1 králík (cca 1,5 kg), rozporcovaný (viz Něco navíc)
    • 4 šalotky, nakrájené na tenké plátky
    • 80 g kachního nebo husího sádla
    • 150 ml suchého bílého vína
    • 700 ml drůbežího vývaru
    • nakládané okurky, cibulky, hořčice a plátky tmavého chleba k podávání

Příprava jídla

1 Smíchejte polovinu hořčice, koriandr, fenykl, bobkový list, tymián, šlavěj, česnek, olej a citronovou kůru a vmasírujte směs do porcí králíka. Přidejte šalotku a dejte nejméně na hodinu marinovat do chladničky. 

2 V litinovém kastrolu rozehřejte kachní sádlo a králíka na něm opečte ze všech stran dozlatova. Trvá to asi 5–6 minut. Zalijte vínem a vařte zhruba 10-12 minut, až se tekutina svaří napolovic. Pak přilijte vývar a ztlumte. Položte kruh vystřizený podle hrnce z pečicího papíru přímo na povrch pokrmu a vařte 2–2,5 hodiny, až maso téměř odpadává od kostí. 

3 Maso vyjměte a odložte. Sceďte tekutinu a uchovejte ji. Maso oberte z kostí a dejte do mísy. Přidejte zbylou hořčicí a přilijte 60 ml uschovaného vývaru, osolte, opepřete, promíchejte a rozdělte do nádob určených k servírování. Zakryjte potravinovou fólií a dejte vychladit.

4 Rozpalte grilovací pánev, plátky chleba pokapejte trochou oleje, osolte a opékejte 2-3 minuty po každé straně dozlatova. Podávejte s nakládaným králíkem posypaným citronovou kůrou a tymiánem, doplňte nakládanými okurkami, cibulkami a horčicí. 

NĚCO NAVÍC

  • Porce. Kuchyňsky upraveného králíka (bez kůže a vnitřností) dnes dostanete běžně v supermarketu. Králíka rozdělíte pomocí nože nebo kuchyňských nůžek na zhruba šest porcí. Nejdříve oddělte přední a zadní nohy – vykruťte kloub a od hřbetu odřízněte maso po stranách. Zůstane hřbet – ten přesekněte či přestřihněte na 2–3 části, ale můžete ho i nechat v celku.
  • Plát na roládu. Z králíka oddělte stehna, vykostěte je a maso použijte na posílení slabých míst připravované rolády. Opatrně vykostěte králičí hřbet – řez veďte těsně po žebrech a páteři. Zachovejte i tenké části masa na žebrech kolem břišní dutiny. Měl by vám vzniknout plát se dvěma válečky libového masa. Ty ještě několika řezy rozdělte a trochu zploštěte; tenká místa podle potřeby vyložte masem ze stehýnek. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Králík cibulář

REKLAMA

Přidat komentář