Králík v hrníčku

Králík v hrníčku

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2081 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 306 g
Tuky 41 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když dáte králičí porce místo do hrnečků do malých uzavíratelných skleniček (nebo do jedné velké), doplníte je okurčičkami, nakládanými cibulkami, hořčicí a čerstvým pečivem, můžete rovnou vyrazit na piknik. Pod širým nebem vám bude chutnat nejlíp. 

Související recepty

Suroviny

hořčice dijonská 1 ČL
plus na dochucení
koriandr mletý 1 ČL
1 ČL
semínka fenyklu
bobkový list 3 ks
čerstvé
tymián 2 snítka
lístky odrhnuté plus navíc k podávání
šalvěj 3 lístky
česnek 3 stroužky
nakrájený na plátky
olivový olej 1 PL
plus na pokapání
strouhaná kůra z půlky citronu
králičí maso 1 ks
rozporcovaný
šalotka 4 ks
nakrájená na tenké plátky
80 g
kachní nebo husí sádlo
víno bílé 150 ml
vývar kuřecí 700 ml
nakládaná okurka tmavý chléb k podávání
cibule nakládaná
hořčice

1 Smíchejte polovinu hořčice, koriandr, fenykl, bobkový list, tymián, šlavěj, česnek, olej a citronovou kůru a vmasírujte směs do porcí králíka. Přidejte šalotku a dejte nejméně na hodinu marinovat do chladničky. 

2 V litinovém kastrolu rozehřejte kachní sádlo a králíka na něm opečte ze všech stran dozlatova. Trvá to asi 5–6 minut. Zalijte vínem a vařte zhruba 10-12 minut, až se tekutina svaří napolovic. Pak přilijte vývar a ztlumte. Položte kruh vystřizený podle hrnce z pečicího papíru přímo na povrch pokrmu a vařte 2–2,5 hodiny, až maso téměř odpadává od kostí. 

3 Maso vyjměte a odložte. Sceďte tekutinu a uchovejte ji. Maso oberte z kostí a dejte do mísy. Přidejte zbylou hořčicí a přilijte 60 ml uschovaného vývaru, osolte, opepřete, promíchejte a rozdělte do nádob určených k servírování. Zakryjte potravinovou fólií a dejte vychladit.

4 Rozpalte grilovací pánev, plátky chleba pokapejte trochou oleje, osolte a opékejte 2-3 minuty po každé straně dozlatova. Podávejte s nakládaným králíkem posypaným citronovou kůrou a tymiánem, doplňte nakládanými okurkami, cibulkami a horčicí. 

NĚCO NAVÍC

  • Porce. Kuchyňsky upraveného králíka (bez kůže a vnitřností) dnes dostanete běžně v supermarketu. Králíka rozdělíte pomocí nože nebo kuchyňských nůžek na zhruba šest porcí. Nejdříve oddělte přední a zadní nohy – vykruťte kloub a od hřbetu odřízněte maso po stranách. Zůstane hřbet – ten přesekněte či přestřihněte na 2–3 části, ale můžete ho i nechat v celku.
  • Plát na roládu. Z králíka oddělte stehna, vykostěte je a maso použijte na posílení slabých míst připravované rolády. Opatrně vykostěte králičí hřbet – řez veďte těsně po žebrech a páteři. Zachovejte i tenké části masa na žebrech kolem břišní dutiny. Měl by vám vzniknout plát se dvěma válečky libového masa. Ty ještě několika řezy rozdělte a trochu zploštěte; tenká místa podle potřeby vyložte masem ze stehýnek. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit