0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Králík v hrníčku

Králík v hrníčku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Králík v hrníčku

4.3 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2737 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 305 g
Tuky 114 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když dáte králičí porce místo do hrnečků do malých uzavíratelných skleniček (nebo do jedné velké), doplníte je okurčičkami, nakládanými cibulkami, hořčicí a čerstvým pečivem, můžete rovnou vyrazit na piknik. Pod širým nebem vám bude chutnat nejlíp. 

Suroviny

hořčice dijonská 1 ČL
+ na dochucení
koriandrová semínka 1 ČL
fenyklová semínka 1 ČL
bobkový list 3 ks
čerstvé
tymián 2 snítky
lístky odrhnuté + navíc k podávání
šalvěj 3 lístky
česnek 3 stroužky
nakrájené na plátky
olivový olej 1 PL
+ na pokapání
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 citronu
králík 1 ks
1 králík o váze cca 1,5 kg, rozporcovaný (viz Něco navíc)
šalotka 4 ks
nakrájená na tenké plátky
sádlo 80 g
kachní nebo husí sádlo
víno bílé 150 ml
suché
vývar kuřecí 700 ml
okurky nakládané
k podávání
cibule perlová
nakládaná, k podávání
hořčice
k podávání
chleba tmavý
k podávání

1 Smíchejte polovinu hořčice, koriandr, fenykl, bobkový list, tymián, šlavěj, česnek, olej a citronovou kůru a vmasírujte směs do porcí králíka. Přidejte šalotku a dejte nejméně na hodinu marinovat do chladničky. 

2 V litinovém kastrolu rozehřejte kachní sádlo a králíka na něm opečte ze všech stran dozlatova. Trvá to asi 5–6 minut. Zalijte vínem a vařte zhruba 10-12 minut, až se tekutina svaří napolovic. Pak přilijte vývar a ztlumte. Položte kruh vystřizený podle hrnce z pečicího papíru přímo na povrch pokrmu a vařte 2–2,5 hodiny, až maso téměř odpadává od kostí. 

3 Maso vyjměte a odložte. Sceďte tekutinu a uchovejte ji. Maso oberte z kostí a dejte do mísy. Přidejte zbylou hořčicí a přilijte 60 ml uschovaného vývaru, osolte, opepřete, promíchejte a rozdělte do nádob určených k servírování. Zakryjte potravinovou fólií a dejte vychladit.

4 Rozpalte grilovací pánev, plátky chleba pokapejte trochou oleje, osolte a opékejte 2-3 minuty po každé straně dozlatova. Podávejte s nakládaným králíkem posypaným citronovou kůrou a tymiánem, doplňte nakládanými okurkami, cibulkami a horčicí. 

NĚCO NAVÍC

  • Porce. Kuchyňsky upraveného králíka (bez kůže a vnitřností) dnes dostanete běžně v supermarketu. Králíka rozdělíte pomocí nože nebo kuchyňských nůžek na zhruba šest porcí. Nejdříve oddělte přední a zadní nohy – vykruťte kloub a od hřbetu odřízněte maso po stranách. Zůstane hřbet – ten přesekněte či přestřihněte na 2–3 části, ale můžete ho i nechat v celku.
     
  • Plát na roládu. Z králíka oddělte stehna, vykostěte je a maso použijte na posílení slabých míst připravované rolády. Opatrně vykostěte králičí hřbet – řez veďte těsně po žebrech a páteři. Zachovejte i tenké části masa na žebrech kolem břišní dutiny. Měl by vám vzniknout plát se dvěma válečky libového masa. Ty ještě několika řezy rozdělte a trochu zploštěte; tenká místa podle potřeby vyložte masem ze stehýnek. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit