Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Králík v hrníčku
Králík v hrníčku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Králík v hrníčku

4.1/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2737 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 305 g
Tuky 114 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když dáte králičí porce místo do hrnečků do malých uzavíratelných skleniček (nebo do jedné velké), doplníte je okurčičkami, nakládanými cibulkami, hořčicí a čerstvým pečivem, můžete rovnou vyrazit na piknik. Pod širým nebem vám bude chutnat nejlíp. 

Suroviny

hořčice dijonská 1 ČL
+ na dochucení
koriandrová semínka 1 ČL
fenyklová semínka 1 ČL
čerstvé
tymián 2 snítky
lístky odrhnuté + navíc k podávání
šalvěj 3 lístky
česnek 3 stroužky
nakrájené na plátky
olivový olej 1 PL
+ na pokapání
nastrouhaná z 1/2 citronu
1 králík o váze cca 1,5 kg, rozporcovaný (viz Něco navíc)
nakrájená na tenké plátky
kachní nebo husí sádlo
suché
vývar kuřecí 700 ml
k podávání
nakládaná, k podávání
hořčice
k podávání
k podávání

Postup

1

Smíchejte polovinu hořčice, koriandr, fenykl, bobkový list, tymián, šlavěj, česnek, olej a citronovou kůru a vmasírujte směs do porcí králíka. Přidejte šalotku a dejte nejméně na hodinu marinovat do chladničky.

2

V litinovém kastrolu rozehřejte kachní sádlo a králíka na něm opečte ze všech stran dozlatova. Trvá to asi 5–6 minut. Zalijte vínem a vařte zhruba 10-12 minut, až se tekutina svaří napolovic. Pak přilijte vývar a ztlumte. Položte kruh vystřizený podle hrnce z pečicího papíru přímo na povrch pokrmu a vařte 2–2,5 hodiny, až maso téměř odpadává od kostí.

3

Maso vyjměte a odložte. Sceďte tekutinu a uchovejte ji. Maso oberte z kostí a dejte do mísy. Přidejte zbylou hořčicí a přilijte 60 ml uschovaného vývaru, osolte, opepřete, promíchejte a rozdělte do nádob určených k servírování. Zakryjte potravinovou fólií a dejte vychladit.

4

Rozpalte grilovací pánev, plátky chleba pokapejte trochou oleje, osolte a opékejte 2-3 minuty po každé straně dozlatova. Podávejte s nakládaným králíkem posypaným citronovou kůrou a tymiánem, doplňte nakládanými okurkami, cibulkami a horčicí.

NĚCO NAVÍC

Porce. Kuchyňsky upraveného králíka (bez kůže a vnitřností) dnes dostanete běžně v supermarketu. Králíka rozdělíte pomocí nože nebo kuchyňských nůžek na zhruba šest porcí. Nejdříve oddělte přední a zadní nohy – vykruťte kloub a od hřbetu odřízněte maso po stranách. Zůstane hřbet – ten přesekněte či přestřihněte na 2–3 části, ale můžete ho i nechat v celku.
Plát na roládu. Z králíka oddělte stehna, vykostěte je a maso použijte na posílení slabých míst připravované rolády. Opatrně vykostěte králičí hřbet – řez veďte těsně po žebrech a páteři. Zachovejte i tenké části masa na žebrech kolem břišní dutiny. Měl by vám vzniknout plát se dvěma válečky libového masa. Ty ještě několika řezy rozdělte a trochu zploštěte; tenká místa podle potřeby vyložte masem ze stehýnek.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín