Králík v hrníčku

Králík v hrníčku

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2081 kcal
Bílkoviny 76 g
Cukr 306 g
Tuky 41 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Když dáte králičí porce místo do hrnečků do malých uzavíratelných skleniček (nebo do jedné velké), doplníte je okurčičkami, nakládanými cibulkami, hořčicí a čerstvým pečivem, můžete rovnou vyrazit na piknik. Pod širým nebem vám bude chutnat nejlíp. 

Suroviny

hořčice dijonská 1 ČL
plus na dochucení
koriandr mletý 1 ČL
1 ČL
semínka fenyklu
bobkový list 3 ks
čerstvé
tymián 2 snítka
lístky odrhnuté plus navíc k podávání
šalvěj 3 lístky
česnek 3 stroužky
nakrájený na plátky
olivový olej 1 PL
plus na pokapání
strouhaná kůra z půlky citronu
králičí maso 1 ks
rozporcovaný
šalotka 4 ks
nakrájená na tenké plátky
80 g
kachní nebo husí sádlo
víno bílé 150 ml
vývar kuřecí 700 ml
nakládaná okurka tmavý chléb k podávání
cibule nakládaná
hořčice

1 Smíchejte polovinu hořčice, koriandr, fenykl, bobkový list, tymián, šlavěj, česnek, olej a citronovou kůru a vmasírujte směs do porcí králíka. Přidejte šalotku a dejte nejméně na hodinu marinovat do chladničky. 

2 V litinovém kastrolu rozehřejte kachní sádlo a králíka na něm opečte ze všech stran dozlatova. Trvá to asi 5–6 minut. Zalijte vínem a vařte zhruba 10-12 minut, až se tekutina svaří napolovic. Pak přilijte vývar a ztlumte. Položte kruh vystřizený podle hrnce z pečicího papíru přímo na povrch pokrmu a vařte 2–2,5 hodiny, až maso téměř odpadává od kostí. 

3 Maso vyjměte a odložte. Sceďte tekutinu a uchovejte ji. Maso oberte z kostí a dejte do mísy. Přidejte zbylou hořčicí a přilijte 60 ml uschovaného vývaru, osolte, opepřete, promíchejte a rozdělte do nádob určených k servírování. Zakryjte potravinovou fólií a dejte vychladit.

4 Rozpalte grilovací pánev, plátky chleba pokapejte trochou oleje, osolte a opékejte 2-3 minuty po každé straně dozlatova. Podávejte s nakládaným králíkem posypaným citronovou kůrou a tymiánem, doplňte nakládanými okurkami, cibulkami a horčicí. 

NĚCO NAVÍC

  • Porce. Kuchyňsky upraveného králíka (bez kůže a vnitřností) dnes dostanete běžně v supermarketu. Králíka rozdělíte pomocí nože nebo kuchyňských nůžek na zhruba šest porcí. Nejdříve oddělte přední a zadní nohy – vykruťte kloub a od hřbetu odřízněte maso po stranách. Zůstane hřbet – ten přesekněte či přestřihněte na 2–3 části, ale můžete ho i nechat v celku.
  • Plát na roládu. Z králíka oddělte stehna, vykostěte je a maso použijte na posílení slabých míst připravované rolády. Opatrně vykostěte králičí hřbet – řez veďte těsně po žebrech a páteři. Zachovejte i tenké části masa na žebrech kolem břišní dutiny. Měl by vám vzniknout plát se dvěma válečky libového masa. Ty ještě několika řezy rozdělte a trochu zploštěte; tenká místa podle potřeby vyložte masem ze stehýnek. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit