0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Křehký jablečný koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 122
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3839 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 429 g
Tuky 204 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fantastický koláč podávejte se zakysanou smetanou nebo zmrzlinou a užívejte si.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
mouka pšeničná hladká
na poprášení
máslo 140 g
pokrájené
krupicový cukr 50 g
vejce 1 ks
Na náplň
středně velké, oloupaná, na tenké plátky
citronová šťáva
z jednoho citronu
citronová kůra
z jednoho biocitronu
krupicový cukr 25 g
skořice ½ ČL
muškátový oříšek ½ ČL
mletý
Na drobenku
máslo 85 g
mouka pšeničná hrubá 85 g
lze nahradit polohrubou
třtinový cukr 85 g
citronová kůra
z jednoho biocitronu

1 Mouku a máslo dejte do mísy a prsty promněte na drobenku. Přidejte cukr, vejce a spojte dohromady. Pokud směs zůstane příliš suchá, můžete přidat až 2 lžíce ledové vody. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na půl hodiny chladit.

2 Mezitím připravte drobenku. Pokrájejte máslo, posypte ho moukou, cukrem a citronovou kůrou a promněte prsty.

3 Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Pracovní plochu poprašte hladkou moukou a rozválejte na ní těsto na tloušťku tří milimetrů. Pak jím vyložte zapékací mísu nebo pekáč o rozměrech 20 × 30 cm; přesahující okraje odřízněte ostrým nožem. Dovnitř rozložte jablka, posypte je citronovou kůrou, krupicovým cukrem, mletou skořicí i muškátovým oříškem.

4 Navrch dejte drobenku a pečte dvacet minut. Poté snižte teplotu trouby o dvacet stupňů a pečte dalších pětadvacet až třicet minut tak, aby těsto i drobenka měly krásně zlatou barvu. Podávejte teplé s crème fraîche, zakysanou smetanou, vanilkovým krémem nebo zmrzlinou.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/9

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč