Fantastický jablečný koláč podávejte se zakysanou smetanou nebo zmrzlinou a užívejte si. Ale rozhodně si ho vychutnáte i samotný. Recept na křehký jablečný koláč se skládá ze tří částí – těsto, jablečná náplň a žmolenka. Ovšem nenechte se odradit, koláč je jednoduchý a podle uvedeného postupu ho zvládnete raz dva.
Suroviny
Postup
Mouku a máslo dejte do mísy a prsty promněte na drobenku. Přidejte cukr, vejce a spojte dohromady. Pokud směs zůstane příliš suchá, můžete přidat až 2 lžíce ledové vody. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na půl hodiny chladit.
Mezitím připravte drobenku. Pokrájejte máslo, posypte ho moukou, cukrem a citronovou kůrou a promněte prsty.
Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Pracovní plochu poprašte hladkou moukou a rozválejte na ní těsto na tloušťku tří milimetrů. Pak jím vyložte zapékací mísu nebo pekáč o rozměrech 20 × 30 cm; přesahující okraje odřízněte ostrým nožem. Dovnitř rozložte jablka, posypte je citronovou kůrou, krupicovým cukrem, mletou skořicí i muškátovým oříškem.
Navrch dejte drobenku a pečte dvacet minut. Poté snižte teplotu trouby o dvacet stupňů a pečte dalších pětadvacet až třicet minut tak, aby těsto i drobenka měly krásně zlatou barvu. Křehký jablkový koláč podávejte teplý s crème fraîche, zakysanou smetanou, vanilkovým krémem nebo zmrzlinou.