Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Křehký jablečný koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 146
Do 90 minut Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3839 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 429 g
Tuky 204 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fantastický jablečný koláč podávejte se zakysanou smetanou nebo zmrzlinou a užívejte si. Ale rozhodně si ho vychutnáte i samotný. Recept na křehký jablečný koláč se skládá ze tří částí – těsto, jablečná náplň a žmolenka. Ovšem nenechte se odradit, koláč je jednoduchý a podle uvedeného postupu ho zvládnete raz dva.

Suroviny

+ na poprášení
máslo 140 g
pokrájené
vejce 1 ks
Na náplň
středně velké, oloupaná, na tenké plátky
z jednoho citronu, na pokapání nakrájených jablek
z jednoho biocitronu
skořice ½ ČL
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 85 g
lze nahradit polohrubou
třtinový cukr 85 g
z jednoho biocitronu

Postup

1

Mouku a máslo dejte do mísy a prsty promněte na drobenku. Přidejte cukr, vejce a spojte dohromady. Pokud směs zůstane příliš suchá, můžete přidat až 2 lžíce ledové vody. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na půl hodiny chladit.

2

Mezitím připravte drobenku. Pokrájejte máslo, posypte ho moukou, cukrem a citronovou kůrou a promněte prsty.

3

Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Pracovní plochu poprašte hladkou moukou a rozválejte na ní těsto na tloušťku tří milimetrů. Pak jím vyložte zapékací mísu nebo pekáč o rozměrech 20 × 30 cm; přesahující okraje odřízněte ostrým nožem. Dovnitř rozložte jablka, posypte je citronovou kůrou, krupicovým cukrem, mletou skořicí i muškátovým oříškem.

4

Navrch dejte drobenku a pečte dvacet minut. Poté snižte teplotu trouby o dvacet stupňů a pečte dalších pětadvacet až třicet minut tak, aby těsto i drobenka měly krásně zlatou barvu. Křehký jablkový koláč podávejte teplý s crème fraîche, zakysanou smetanou, vanilkovým krémem nebo zmrzlinou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/9

Apetit magazín