Křehký jablečný koláč

Křehký jablečný koláč

3.7 / 5. Počet hodnocení: 100
Více než hodinu Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3819 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 428 g
Tuky 203 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Fantastický koláč podávejte se zakysanou smetanou nebo zmrzlinou a užívejte si.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
mouka pšeničná hladká
na poprášení
máslo 140 g
pokrájené
krupicový cukr 50 g
vejce 1 ks
Na náplň
jablko 6 ks
středně velké, oloupaná, na tenké plátky
citronová štáva
z jednoho citronu
citronová kůra
z jednoho biocitronu
krupicový cukr 25 g
skořice 0.5 ČL
0.5 ČL
mušktový oříšek mletý
Na drobenku
máslo 85 g
mouka pšeničná hrubá 85 g
lze nahradit polohrubou
třtinový cukr 85 g
citronová kůra
z jednoho biocitronu
1 Mouku a máslo dejte do mísy a prsty promněte na drobenku. Přidejte cukr, vejce a spojte dohromady. Pokud směs zůstane příliš suchá, můžete přidat až 2 lžíce ledové vody. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na půl hodiny chladit.

2 Mezitím připravte drobenku. Pokrájejte máslo, posypte ho moukou, cukrem a citronovou kůrou a promněte prsty.

3 Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Pracovní plochu poprašte hladkou moukou a rozválejte na ní těsto na tloušťku tří milimetrů. Pak jím vyložte zapékací mísu nebo pekáč o rozměrech 20 × 30 cm; přesahující okraje odřízněte ostrým nožem. Dovnitř rozložte jablka, posypte je citronovou kůrou, krupicovým cukrem, mletou skořicí i muškátovým oříškem. Navrch dejte drobenku a pečte dvacet minut. Poté snižte teplotu trouby o dvacet stupňů a pečte dalších pětadvacet až třicet minut tak, aby těsto i drobenka měly krásně zlatou barvu. Podávejte teplé s crème fraîche, zakysanou smetanou, vanilkovým krémem nebo zmrzlinou.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit