Spojení nakyslých jablek s krémovým mascarpone je naprosto geniální nápad! Luxusní jablečný koláč se v ústech jen rozplývá. Ideální a rychlý dezert k odpolední kávě nebo jako sladká snídaně či brunch.
Suroviny
Postup
Jedno jablko nakrájejte na tenké plátky a pokapejte citronem. Zbylá 2 nakrájete na kostičky.
V pánvi rozpusťte máslo s cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte kostičky jablek a cca 3 minuty nechte dusit, až šťáva zhoustne.
Troubu předehřejte na 170 °C.
Šlehejte máslo, třtinový cukr a citronovou kůru 2–3 minuty do světlé pěny. Zašlehejte vejce.
Do směsi prosejte mouku s kypřicím práškem a zamíchejte. Vmíchejte mléko a mascarpone, těsto dejte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 23 cm a uhlaďte povrch.
Promíchejte přísady na náplň s karamelizovanými jablky a rozetřete na těsto. Povrch uhlaďte. Navrch rozložte plátky jablek.
Pečte 50–60 minut.
Nechte vychladnout ve formě 20 minut, pak objeďte ostrým nožem, formu otevřete a koláč vyjměte.
Komentáře
Vcera jsem ho delala. Je vyborny, jen musi opravdu schladnout. Mela bych jen pripominku ke karamelu... prvni cukr rozpustit pak pridat maslo a uz nevarit,teda pokud me zkusenejsi kucharka nevyvede z omylu. Ale.... je skvely:)
Dobrý den, paní Kocmanová,
máme velkou radost, že se recept osvědčil :-).
Máte pravdu, já také používám při přípravě karamelu stejný postup jako Vy. Ale za roky v Apetitu jsem se přesvědčila, že ke stejnému výsledku vedou i jiné cesty. Ale také se do nich příliš nepouštím :-). Určitě si tedy můžete postup lehce upravit a držet se svého osvědčeného.
Přejeme moc krásný den, redakce Apetitu
Vyzkoušeli jste tento recept, než jste ho zde publikovali? Připravovala jsem přesně dle receptu a výsledek nic moc, upečené těsto je taková tuhá vlhká hmota, s náplní se vůbec nespojilo.
Dobrý den, Radko,
recept jsme samozřejmě vyzkoušeli. Všechny recepty (mimo některých hodně prastarých, které jsme publikovali na základě licence), testujeme v redakci – jinak bychom ani neměli jejich fotografie –, vše se tady uvaří/upeče, vyfotí a nakonec sní :-). To, že koláč nedopadl podle vašeho očekávání, je spíše než chybou v receptu dáno jeho charakterem – má být vlhký a ne úplně nadýchaný a propečený. Zjevně je to typ koláče, který každému nevyhovuje, ale na druhé straně například na našem facebookovém profilu má mnoho nadšených fanoušků. Čili v tomto případě je to spíš otázka vkusu, někomu chutná, někomu ne.
Naštěstí máme receptů na jablkové koláče zde na webu mnohem více, takže doufáme, že si mezi nimi najdete favorita, který vás nezklame. :-)
Přejeme vám příjemné pečení! :-)