Jablečný koláč s mascarpone

Jablečný koláč s mascarpone

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4464 kcal
Bílkoviny 65 g
Cukr 347 g
Tuky 312 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení nakyslých jablek s krémovým mascarpone je naprosto geniální nápad! Koláč se v ústech jen rozplývá...

Suroviny

máslo 70 g
změklé plus na vymazání
třtinový cukr 110 g
strouhaná kůra z jednoho citronu
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 140 g
plus na formu
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
mléko 175 ml
mascarpone 150 g
moučkový cukr
na poprášení
Na náplň
mascarpone 350 g
třtinový cukr 40 g
vejce 1 ks
lehce prošlehané
strouhaná kůra z jednoho citronu
jablka 3 ks
citronová štáva
třtinový cukr 3 PL
nebo podle chuti
máslo 2 PL

1 Jedno jablko nakrájejte na tenké plátky a pokapejte citronem. Zbylá 2 na kostičky. V pánvi rozpusťte máslo s cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte kostičky jablek a cca 3 minuty nechte dusit, až šťáva zhoustne.

2 Troubu předehřejte na 170°C. Šlehejte máslo, třtinový cukr a citronovou kůru 2–3 minuty do světlé pěny. Zašlehejte vejce. Do směsi prosejte mouku s kypřicím práškem a zamíchejte. Vmíchejte mléko a mascarpone, těsto dejte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 23cm a uhlaďte povrch.

3 Promíchejte přísady na náplň s karamelizovanými jablky a rozetřete na těsto. Povrch uhlaďte. Navrch rozložte plátky jablek.

4 Pečte 50–60 minut. Nechte vychladnout ve formě 20 minut, pak objeďte ostrým nožem, formu otevřete a koláč vyjměte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Radka Chytrá

Vyzkoušeli jste tento recept, než jste ho zde publikovali? Připravovala jsem přesně dle receptu a výsledek nic moc, upečené těsto je taková tuhá vlhká hmota, s náplní se vůbec nespojilo.

Lucie Velek

Dobrý den, Radko,
recept jsme samozřejmě vyzkoušeli. Všechny recepty (mimo některých hodně prastarých, které jsme publikovali na základě licence), testujeme v redakci – jinak bychom ani neměli jejich fotografie –, vše se tady uvaří/upeče, vyfotí a nakonec sní :-). To, že koláč nedopadl podle vašeho očekávání, je spíše než chybou v receptu dáno jeho charakterem – má být vlhký a ne úplně nadýchaný a propečený. Zjevně je to typ koláče, který každému nevyhovuje, ale na druhé straně například na našem facebookovém profilu má mnoho nadšených fanoušků. Čili v tomto případě je to spíš otázka vkusu, někomu chutná, někomu ne.
Naštěstí máme receptů na jablkové koláče zde na webu mnohem více, takže doufáme, že si mezi nimi najdete favorita, který vás nezklame. :-)

Přejeme vám příjemné pečení! :-)

Vlasta Kocmanova

Vcera jsem ho delala. Je vyborny, jen musi opravdu schladnout. Mela bych jen pripominku ke karamelu... prvni cukr rozpustit pak pridat maslo a uz nevarit,teda pokud me zkusenejsi kucharka nevyvede z omylu. Ale.... je skvely:)

Martina Zajícová

Dobrý den, paní Kocmanová,
máme velkou radost, že se recept osvědčil :-).
Máte pravdu, já také používám při přípravě karamelu stejný postup jako Vy. Ale za roky v Apetitu jsem se přesvědčila, že ke stejnému výsledku vedou i jiné cesty. Ale také se do nich příliš nepouštím :-). Určitě si tedy můžete postup lehce upravit a držet se svého osvědčeného.

Přejeme moc krásný den, redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit