0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jablečný koláč s mascarpone

Jablečný koláč s mascarpone
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jablečný koláč s mascarpone

4.5 / 5. Počet hodnocení: 413
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4458 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 346 g
Tuky 312 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení nakyslých jablek s krémovým mascarpone je naprosto geniální nápad! Koláč se v ústech jen rozplývá...

Suroviny

máslo 70 g
změklé + na vymazání
třtinový cukr 110 g
citronová kůra
nastrouhaná z jednoho citronu
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 140 g
+ na formu
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
mléko 175 ml
mascarpone 150 g
moučkový cukr
na poprášení
Na náplň
mascarpone 350 g
třtinový cukr 40 g
vejce 1 ks
lehce prošlehané
citronová kůra
nastrouhaná z jednoho citronu
Na jablka
jablko 3 ks
citronová štáva
z 1/2 citronu
třtinový cukr 3 PL
nebo podle chuti
máslo 2 PL

Postup

1

Jedno jablko nakrájejte na tenké plátky a pokapejte citronem.

2

Zbylá 2 na kostičky. V pánvi rozpusťte máslo s cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte kostičky jablek a cca 3 minuty nechte dusit, až šťáva zhoustne.

3

Troubu předehřejte na 170°C.

4

Šlehejte máslo, třtinový cukr a citronovou kůru 2–3 minuty do světlé pěny. Zašlehejte vejce.

5

Do směsi prosejte mouku s kypřicím práškem a zamíchejte. Vmíchejte mléko a mascarpone, těsto dejte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 23cm a uhlaďte povrch.

6

Promíchejte přísady na náplň s karamelizovanými jablky a rozetřete na těsto. Povrch uhlaďte. Navrch rozložte plátky jablek.

7

Pečte 50–60 minut.

8

Nechte vychladnout ve formě 20 minut, pak objeďte ostrým nožem, formu otevřete a koláč vyjměte. 

Související články

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!
  • Suroviny

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Jablka nemusejí skončit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste jednou jablka v některém z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat.  ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Komentáře

Radka Chytrá

Vyzkoušeli jste tento recept, než jste ho zde publikovali? Připravovala jsem přesně dle receptu a výsledek nic moc, upečené těsto je taková tuhá vlhká hmota, s náplní se vůbec nespojilo.

Lucie Velek

Dobrý den, Radko,
recept jsme samozřejmě vyzkoušeli. Všechny recepty (mimo některých hodně prastarých, které jsme publikovali na základě licence), testujeme v redakci – jinak bychom ani neměli jejich fotografie –, vše se tady uvaří/upeče, vyfotí a nakonec sní :-). To, že koláč nedopadl podle vašeho očekávání, je spíše než chybou v receptu dáno jeho charakterem – má být vlhký a ne úplně nadýchaný a propečený. Zjevně je to typ koláče, který každému nevyhovuje, ale na druhé straně například na našem facebookovém profilu má mnoho nadšených fanoušků. Čili v tomto případě je to spíš otázka vkusu, někomu chutná, někomu ne.
Naštěstí máme receptů na jablkové koláče zde na webu mnohem více, takže doufáme, že si mezi nimi najdete favorita, který vás nezklame. :-)

Přejeme vám příjemné pečení! :-)

Vlasta Kocmanova

Vcera jsem ho delala. Je vyborny, jen musi opravdu schladnout. Mela bych jen pripominku ke karamelu... prvni cukr rozpustit pak pridat maslo a uz nevarit,teda pokud me zkusenejsi kucharka nevyvede z omylu. Ale.... je skvely:)

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Kocmanová,
máme velkou radost, že se recept osvědčil :-).
Máte pravdu, já také používám při přípravě karamelu stejný postup jako Vy. Ale za roky v Apetitu jsem se přesvědčila, že ke stejnému výsledku vedou i jiné cesty. Ale také se do nich příliš nepouštím :-). Určitě si tedy můžete postup lehce upravit a držet se svého osvědčeného.

Přejeme moc krásný den, redakce Apetitu

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit