Krémový špenát s pečenými knedlíky

Krémový špenát s pečenými knedlíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krémový špenát s pečenými knedlíky

4 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2744 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 196 g
Tuky 176 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept, který vás překvapí svojí jednoduchostí i chutí. Při focení zmizely knedlíky se špenátem jako první. Je to totiž snadná, a přitom tak dobrá večeře! A navíc z pár běžných surovin.

Suroviny

máslo 2 PL
+ na vymazání mísy
cibule 2 ks
větší, nakrájené nadrobno
česnek 3 stroužky
drcené
sůl
pepř
čerstvě mletý
špenát 1 kg
čerstvý
smetana ke šlehání 250 ml
fontina 100 g
strouhaná, nebo gruyère, strouhaný
parmazán 50 g
strouhaný
muškátový oříšek 0.25 g
mletý
Na knedlíčky
mouka pšeničná hladká 1 hrnek
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda 0.25 ČL
sůl 0.25 ČL
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná nadrobno
máslo 4 PL
rozpuštěné + na potření
podmáslí 60 ml

Postup

1

Troubu předehřejte na 190°C. Zapékací mísu nebo pekáček o objemu alespoň 2 litry vymažte máslem.

2

V pánvi nechte rozpustit máslo, přidejte cibuli, česnek a opékejte dosklovita. Osolte, přidejte špenát a nechte zavadnout. Vlijte smetanu, krátce provařte, odstavte z plotny a vmíchejte sýry a muškátový oříšek. Dochuťte solí a pepřem. Směs přesuňte do zapékací mísy nebo pekáčku.

3

Na knedlíčky vsypte do mísy mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a petrželku. Přilijte máslo a podmáslí a vidličkou promíchejte, jen aby se vše spojilo (pokud je těsto sušší, přilijte trochu podmáslí navíc). Ze směsi utvořte 5 až 6 knedlíčků, vyskládejte je na špenát a potřete máslem. Pečte 25–30 minut dozlatova.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit