Na jídelních lístcích dobrých restaurací už se s krevetovým koktejlem nejspíš nesetkáte a přitom ještě před pár desetiletími patřil k oblíbeným předkrmům s nádechem luxusu. Přiznáváme ale, že pro nás krevetový koktejl – v domácí variantě – neztratil své kouzlo. Naše verze vychází z britských receptů a z toho, jak si ho vybavujeme z dávných dob.
Suroviny
Postup
Salátová srdíčka rozdělte do 4–6 vychlazených skleniček. Přidejte okurku. V míse smíchejte majonézu, kečup a tabasco, dolaďte šťávou z citronu a mletou paprikou. Na salát rozdělte krevety a omáčku (lze je napřed promíchat), podávejte ozdobené citronem a podle chuti poprášené další mletou paprikou.
NĚCO NAVÍC
Koktejlová omáčka, zvaná též seafood sauce, v Británii také omáčka Marie Rose, je jednou z mnoha, při jejichž přípravě se kombinuje majonéza a kečup. Podobá se jí například fry sauce (,hranolková omáčka‘), v níž na 1 díl kečupu připadají 2 díly majonézy. Dále sem patří argentinská salsa golf, sestávající z majonézy a kečupu dochucených papričkami, oreganem a římským kmínem. Více přísad se snoubí v americké zálivce Tisíc ostrovů: majonéza, citronová a pomerančová šťáva, paprika, worcesterská omáčka, hořčice, ocet, smetana, chilli omáčka, rajčatové pyré, kečup a/nebo tabasco. Poněkud jednodušší ruský dresink – a rovněž americký – je směsí majonézy a kečupu doplněnou křenem, chilli papričkami (pimentos), pažitkou, hořčicí a kořením.
AMERICKÝ KREVETOVÝ KOKTEJL
Vynechte salát a okurku. Do misek či sklenek rozdělte omáčku smíchanou ze 120 ml kečupu či chilli omáčky, 2 lžic smetanového křenu, cca 1/4 lžičky krupicového cukru, cca 1/2 lžičky vločkové soli, cca 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře, 2 lžiček čerstvé citronové šťávy, pár kapek tabasca, pár kapek worcesterské omáčky a 2 drcených stroužků česneku. Na okraje nádob ,zavěste‘ krevety tak, aby byly nanejvýš jen mírně smočené v omáčce. Ozdobte citronem a koprem či petrželkou.