Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krevetový koktejl
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3/5 Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 708 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 13 g
Tuky 47 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na jídelních lístcích dobrých restaurací už se s krevetovým koktejlem nejspíš nesetkáte a přitom ještě před pár desetiletími patřil k oblíbeným předkrmům s nádechem luxusu. Přiznáváme ale, že pro nás – v domácí variantě – neztratil své kouzlo. Naše verze vychází z britských receptů a z toho, jak si ho vybavujeme z dávných dob.

Suroviny

little gem salát 2 ks
srdíčka natrhaná na kusy
oloupaná a nakrájená na kostičky
krevety 250 g
pěkné, loupané, předvařené, rozmrazené (připravené k použití)
tenké plátky nebo klínky, k podávání
Na koktejlovou omáčkou
majonéza 4 PL
kečup 2 ČL
červené, pár kapek nebo podle chuti

Postup

1

Salátová srdíčka rozdělte do 4–6 vychlazených skleniček. Přidejte okurku. V míse smíchejte majonézu, kečup a tabasco, dolaďte šťávou z citronu a mletou paprikou. Na salát rozdělte krevety a omáčku (lze je napřed promíchat), podávejte ozdobené citronem a podle chuti poprášené další mletou paprikou.

NĚCO NAVÍC
Koktejlová omáčka, zvaná též seafood sauce, v Británii také omáčka Marie Rose, je jednou z mnoha, při jejichž přípravě se kombinuje majonéza a kečup. Podobá se jí například fry sauce (,hranolková omáčka‘), v níž na 1 díl kečupu připadají 2 díly majonézy. Dále sem patří argentinská salsa golf, sestávající z majonézy a kečupu dochucených papričkami, oreganem a římským kmínem. Více přísad se snoubí v americké zálivce Tisíc ostrovů: majonéza, citronová a pomerančová šťáva, paprika, worcesterská omáčka, hořčice, ocet, smetana, chilli omáčka, rajčatové pyré, kečup a/nebo tabasco. Poněkud jednodušší ruský dresink – a rovněž americký – je směsí majonézy a kečupu doplněnou křenem, chilli papričkami (pimentos), pažitkou, hořčicí a kořením.

AMERICKÝ KREVETOVÝ KOKTEJL
Vynechte salát a okurku. Do misek či sklenek rozdělte omáčku smíchanou ze 120 ml kečupu či chilli omáčky, 2 lžic smetanového křenu, cca 1/4 lžičky krupicového cukru, cca 1/2 lžičky vločkové soli, cca 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře, 2 lžiček čerstvé citronové šťávy, pár kapek tabasca, pár kapek worcesterské omáčky a 2 drcených stroužků česneku. Na okraje nádob ,zavěste‘ krevety tak, aby byly nanejvýš jen mírně smočené v omáčce. Ozdobte citronem a koprem či petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč