Pečená krůtí stehna na rozmarýnu a česneku jsou krásně šťavnatá, pečou se prakticky sama. Z jednoho nebo dvou nakrmíte celou rodinu. Jako přílohu můžete podávat rýži, brambory i těstoviny.
Suroviny
Postup
Kůži na stehnech na několika místech nařízněte a do zářezů vložte kousky česneku. Také jehličky rozmarýnu můžete zapíchat pod kůži, aby lépe držely a při pečení nevypadávaly.
Maso potřete olejem, lehce a stejnoměrně osolte a opepřete a dejte do lednice aspoň na 30 minut odležet.
Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.
Maso vložte do pekáčku, překryjte alobalem a vložte do trouby.
Po 10 minutách snižte teplotu o 20 °C a pečte nejméně 30 minut. Doba pečení závisí na váze masa. Stehna podlijte vodou, aby se nepřipalovala.
Po 30 minutách vpíchněte do silné části u kosti grilovací jehlu nebo špejli, abyste zjistili, zda ještě vytéká růžová šťáva. Pokud ano, pokračujte v pečení.
Na posledních 10 minut teplotu zase o 20 °C zvyšte, sundejte alobal a pečte odkryté.
Hotové maso nechte asi 10 minut odpočívat, pak nakrájejte na porce a podávejte. Skvělou přílohou je kombinace dlouhozrnné a divoké rýže.
Komentáře
Výborný a jednoduchý recept.
Ponechala jsem marinovat přes noc a při pečení (90 min) dvakrát podlévala a byla šťavnatá.
Podávala jsem s bramborovým knedlíkem a listovým špenátem.