Pečené krůtí stehno na rozmarýnu a česneku je krásně šťavnatá, peče se prakticky samo – z jednoho nebo dvou v pohodě nakrmíte celou rodinu. Vždycky se ale raději přesvědčte, že je maso už dostatečně propečené.
Suroviny
Postup
Kůži na stehnech na několika místech nařízněte a do zářezů vložte kousky česneku. Také jehličky rozmarýnu můžete zapíchat pod kůži, aby lépe držely a při pečení nevypadávaly.
Maso lehce a stejnoměrně osolte a opepřete, potřete olejem (nejlépe pomocí štětce) a dejte na chladné místo marinovat. Chce to aspoň půl hodiny, ale klidně nechte maso v marinádě i přes noc.
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů.
Maso vložte do pekáčku, překryjte alobalem a dejte do trouby.
Po deseti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a pečte nejméně půl hodiny; doba pečení závisí na váze masa. Vypékající se šťávu můžete případně zředit trochou horké vody, aby se nic nepřipalovalo.
Po půlhodině vpíchněte do silné části u kosti grilovací jehlu nebo špejli, abyste zjistili, zda je vytékající šťáva ještě narůžovělá. Pokud ano, pokračujte v pečení.
Na posledních deset minut teplotu zase o dvacet stupňů zvyšte a sundejte alobal.
Hotové maso nechte asi deset minut odpočívat, pak nakrájejte na porce (odstraňte tenké kůstky a šlachy) a podávejte. Skvělou přílohou je dlouhozrnná rýže ve směsi s rýží divokou.
Komentáře
Anonym
04.09.2007 18:02
Apetit 3/06
Tereza Farkačová
17.11.2018 15:15
Výborný a jednoduchý recept.
Výborný a jednoduchý recept.
Ponechala jsem marinovat přes noc a při pečení (90 min) dvakrát podlévala a byla šťavnatá.
Podávala jsem s bramborovým knedlíkem a listovým špenátem.