0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečené krůtí stehno na rozmarýnu a česneku

Pečené krůtí stehno na rozmarýnu a česneku
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Pečené krůtí stehno na rozmarýnu a česneku

4.4/5 Počet hodnocení: 153
Do 10 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1491 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 142 g
Tuky 67 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené krůtí stehno na rozmarýnu a česneku je krásně šťavnatá, peče se prakticky samo –  z jednoho nebo dvou v pohodě nakrmíte celou rodinu. Vždycky se ale raději přesvědčte, že je maso už dostatečně propečené.

Suroviny

s kostí, cca 1 kg
olivový olej 3 PL
rozmarýn 2
čerstvý, nebo lžička sušeného
česnek 4
na plátky
sůl

Postup

1

Kůži na stehnech na několika místech nařízněte a do zářezů vložte kousky česneku. Také jehličky rozmarýnu můžete zapíchat pod kůži, aby lépe držely a při pečení nevypadávaly.

2

Maso lehce a stejnoměrně osolte a opepřete, potřete olejem (nejlépe pomocí štětce) a dejte na chladné místo marinovat. Chce to aspoň půl hodiny, ale klidně nechte maso v marinádě i přes noc.

3

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů.

4

Maso vložte do pekáčku, překryjte alobalem a dejte do trouby.

5

Po deseti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a pečte nejméně půl hodiny; doba pečení závisí na váze masa. Vypékající se šťávu můžete případně zředit trochou horké vody, aby se nic nepřipalovalo.

6

Po půlhodině vpíchněte do silné části u kosti grilovací jehlu nebo špejli, abyste zjistili, zda je vytékající šťáva ještě narůžovělá. Pokud ano, pokračujte v pečení.

7

Na posledních deset minut teplotu zase o dvacet stupňů zvyšte a sundejte alobal.

 
8

Hotové maso nechte asi deset minut odpočívat, pak nakrájejte na porce (odstraňte tenké kůstky a šlachy) a podávejte. Skvělou přílohou je dlouhozrnná rýže ve směsi s rýží divokou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.3/06, str.17

Tereza Farkačová

Výborný a jednoduchý recept.
Ponechala jsem marinovat přes noc a při pečení (90 min) dvakrát podlévala a byla šťavnatá.
Podávala jsem s bramborovým knedlíkem a listovým špenátem.

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč