Blesková pizza

Blesková pizza

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 20 minut Velmi snadné Na 1 pizzu o průměru cca 25 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1842 kcal
Bílkoviny 89 g
Cukr 177 g
Tuky 80 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Snadná, křupavá a výborná!

Suroviny

NA TĚSTO
mouka pšeničná hladká 240 g
+ trochu na poprášení
kypřicí prášek do pečiva 1.25 ČL
sůl 0.75 ČL
250 g
hustý řecký jogurt
olivový olej 2 PL
NA OBLOŽENÍ
brokolice 200 g
rozebrané na růžičky
domácí omáčka na pizzu (viz Něco navíc)
parmazán 60 g
strouhaného
ricotta 100 g
mozzarella 100 g
kousky
kuře
uvařené, upečené nebo grilované (lze vynechat)
hrst
sušená rajčata naložená v oleji okapaných

Troubu rozpalte na 220°C, společně s troubou nechte rozehřát i plech. Hladkou mouku promíchejte s kypřicím práškem a solí. Přidejte jogurt a olivový olej a uhněťte těsto. Nechte je 5–10 minut odpočinout. Poprašte moukou pracovní desku. Vyklopte na ni těsto a vyválejte (nebo pomoučněnýma rukama vytáhněte) placku. Přemístěte na pečicí papír.

2 Uvařte brokolici na skus a ihned zchlaďte ve studené vodě, aby si zachovala barvu. Nechte důkladně okapat. Těsto potřete omáčkou na pizzu, posypte třetinou parmazánu a navršte tu a tam malé kopečky z poloviny množství ricotty a poklaďte kousky z poloviny mozzarelly. Na sýry rozmístěte kuřecí maso, pokud máte, sušená rajčata a růžičky brokolice. Znovu poklaďte zbylou ricottou, parmazánem a mozzarellou. Pomocí pečicího papíru přesuňte placku na rozpálený plech a pečte zhruba 15 minut, dokud nejsou okraje pizzy křupavé a sýry rozpuštěné.

NĚCO NAVÍC
Na omáčku použijte konzervu loupaných rajčat, 1 stroužek prolisovaného česneku, 1 lžičku třtinového cukru, 2 lžíce olivového oleje, sůl a trošku balzamikového octa podle chuti. Vše rozmixujte dohladka a uchovejte v ledničce, kde omáčka vydrží až pět dnů. Případně můžete zbytek omáčky zmrazit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit