
Kuře a zeleninový kuskus
Kuchyně severní Afriky má v té francouzské stejné čestné místo jako indická gastronomie v anglické. Zkrátka do ní díky historii obou zemí neodmyslitelně patří.
Ingredience
- na špičku nože nitek šafránu
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 celá kuřecí stehna
- 1 velká červená cibule, nakrájená na tenká půlkolečka
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky čerstvě drceného pepře
- sůl
- menší svazek koriandru, lístky otrhané, stonky ponechané
- 350 g dužiny máslové dýně, oloupané a nakrájené na 3cm kousky
- 2 střední cukety, nakrájené na kousky
- 400g plechovka cizrny, slitá
- 150 g kuskusu
- 2 lžíce másla (nebo olivového oleje)
- hrst plátků mandlí
Příprava jídla
1 Šafrán dejte do misky a zalijte 50 ml vroucí vody.
2 V širším hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a opečte na něm kuřecí stehna ze všech stran dozlatova. Vyjměte je.
3 Pod uvolněným hrncem ztlumte plamen, přilijte zbylou lžíci oleje a opékejte na něm cibuli, aby změkla a začala hnědnout. Vmíchejte zázvor, pepř, 1 lžičku soli a zhruba minutu opékejte. Vraťte zpět kuřecí stehna, přilijte 700 ml vody a vodu se šafránem. Stonky koriandru překrojte napůl, svažte a přihoďte do pánve. Přiveďte k varu, ztlumte plamen, zakryjte poklicí a nechte zvolna vařit 40 minut. Pak přidejte dýni a cuketu a vařte přikryté dalších 20 minut, aby zelenina změkla. Vyjměte stonky koriandru, vsypte cizrnu a podle potřeby dosolte.
4 Kuskus připravte podle návodu na obalu, pak ho načechrejte vidličkou a zlehka do něj vmíchejte lžíci másla nebo oleje. Na zbylém másle/oleji opečte plátky mandlí dozlatova. Kuře podávejte se zeleninou, zalité vývarem, ve kterém se vařilo, doplňte kuskusem a nakonec posypte mandlemi a lístky koriandru.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář