Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuře a zeleninový kuskus

Kuchyně severní Afriky má v té francouzské stejné čestné místo jako indická gastronomie v anglické. Zkrátka do ní díky historii obou zemí neodmyslitelně patří.

Vydání: 2020/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
PT1H
Vaření 1:00
Kuře Francouzská

Ingredience

    • na špičku nože nitek šafránu
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 4 celá kuřecí stehna
    • 1 velká červená cibule, nakrájená na tenká půlkolečka
    • 1 lžička mletého zázvoru
    • 1/2 lžičky čerstvě drceného pepře
    • sůl
    • menší svazek koriandru, lístky otrhané, stonky ponechané
    • 350 g dužiny máslové dýně, oloupané a nakrájené na 3cm kousky
    • 2 střední cukety, nakrájené na kousky
    • 400g plechovka cizrny, slitá
    • 150 g kuskusu
    • 2 lžíce másla (nebo olivového oleje)
    • hrst plátků mandlí

Příprava jídla

1 Šafrán dejte do misky a zalijte 50 ml vroucí vody.

2 V širším hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a opečte na něm kuřecí stehna ze všech stran dozlatova. Vyjměte je.

3 Pod uvolněným hrncem ztlumte plamen, přilijte zbylou lžíci oleje a opékejte na něm cibuli, aby změkla a začala hnědnout. Vmíchejte zázvor, pepř, 1 lžičku soli a zhruba minutu opékejte. Vraťte zpět kuřecí stehna, přilijte 700 ml vody a vodu se šafránem. Stonky koriandru překrojte napůl, svažte a přihoďte do pánve. Přiveďte k varu, ztlumte plamen, zakryjte poklicí a nechte zvolna vařit 40 minut. Pak přidejte dýni a cuketu a vařte přikryté dalších 20 minut, aby zelenina změkla. Vyjměte stonky koriandru, vsypte cizrnu a podle potřeby dosolte.

4 Kuskus připravte podle návodu na obalu, pak ho načechrejte vidličkou a zlehka do něj vmíchejte lžíci másla nebo oleje. Na zbylém másle/oleji opečte plátky mandlí dozlatova. Kuře podávejte se zeleninou, zalité vývarem, ve kterém se vařilo, doplňte kuskusem a nakonec posypte mandlemi a lístky koriandru.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rajčatový tarte Tatin

Granita s jablky a calvadosem

Zapečený sýrový chléb (Croûte savoyarde)

Těstoviny ze Sète (Macaronade sétoise)

Rýžový pudink (Teurgoule)

Přidat komentář