Houbová pohanka vám možná připomene vánočního kubu. Doplníte-li ji kuřetem a romanescem, získáte skvěle vyvážené jídlo, které vás posilní nejen během sychravých podzimních dnů.
Suroviny
Postup
Na pohanku přiveďte v hrnci k mírnému varu vývar se sušenými houbami. V rendlíku na silnějším ohni rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte cibuli, česnek a citronovou kůru a tymián. Opékejte, aby cibule tak akorát změkla (2–3 minuty), pozor, nespalte česnek, zhořkl by! Vmíchejte pohanku, aby se obalila tukem, a lehce ji opražte. Přilijte vývar s houbami, podle chuti osolte a opepřete. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a zvolna vařte přiklopené 15–20 minut, aby pohanka změkla a většina vývaru se vstřebala. Na posledních 5 minut vsypte a vmíchejte romanesco či růžičkovou kapustu.
Mezitím předehřejte troubu na 180°C. V nepřilnavé pánvi na středním až silném ohni rozehřejte 1 lžíci oleje a po dávkách opečte osolené a opepřené kuřecí díly ze všech stran pěkně dozlatova. Přesuňte do pekáčku, můžete poklást plátky másla a dopečte v troubě, aby byly propečené (cca 10–15 minut).
Do pánve dejte máslo nakrájené na kostičky, a až zpění, vsypte houby a česnek a opékejte 1–2 minuty, aby byly houby zlatohnědé. Dolaďte citronovou šťávou, solí a pepřem a podávejte s pohankou.