Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře s houbovou pohankou
Kuře s houbovou pohankou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře s houbovou pohankou

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3371 kcal
Bílkoviny 218 g
Sacharidy 289 g
Tuky 142 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Houbová pohanka vám možná připomene vánočního kubu. Doplníte-li ji kuřetem a romanescem, získáte skvěle vyvážené jídlo, které vás posilní nejen během sychravých podzimních dnů. 

Suroviny

olivový olej 1 PL
kuřecí stehenní řízky 8 ks
nejlépe s kůží (vykostěných horních stehen)
sůl
pepř
čerstvě mletý
na kostičky + podle chuti tenké plátky na pokladení kuřete
drobných, hnědých, rozpůlených
česnek 1 stroužek
nakrájený nadrobno
z 1/2 citronu (nebo podle chuti)
Na pohanku
vývar kuřecí 1 l
horký
propláchnuté
olivový olej 2 PL
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno
kůra najemno nastrouhaná
tymián 1,5 PL
odrhnuté lístky
pohanka 250 g
loupaná (kroupy), důkladně propláchnutá tekoucí vodou
nebo ještě lépe nakrájené romanesco

Postup

1

Na pohanku přiveďte v hrnci k mírnému varu vývar se sušenými houbami. V rendlíku na silnějším ohni rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte cibuli, česnek a citronovou kůru a tymián. Opékejte, aby cibule tak akorát změkla (2–3 minuty), pozor, nespalte česnek, zhořkl by! Vmíchejte pohanku, aby se obalila tukem, a lehce ji opražte. Přilijte vývar s houbami, podle chuti osolte a opepřete. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a zvolna vařte přiklopené 15–20 minut, aby pohanka změkla a většina vývaru se vstřebala. Na posledních 5 minut vsypte a vmíchejte romanesco či růžičkovou kapustu. 

2

Mezitím předehřejte troubu na 180°C. V nepřilnavé pánvi na středním až silném ohni rozehřejte 1 lžíci oleje a po dávkách opečte osolené a opepřené kuřecí díly ze všech stran pěkně dozlatova. Přesuňte do pekáčku, můžete poklást plátky másla a dopečte v troubě, aby byly propečené (cca 10–15 minut).

3

Do pánve dejte máslo nakrájené na kostičky, a až zpění, vsypte houby a česnek a opékejte 1–2 minuty, aby byly houby zlatohnědé. Dolaďte citronovou šťávou, solí a pepřem a podávejte s pohankou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...