0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kontrabáš
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8 / 5. Počet hodnocení: 19
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2721 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 442 g
Tuky 74 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kontrabáš je pokrm, ve kterém najdete suroviny typické pro Valašsko – pohanku a brambory. Konkrétní provedení kontrabáše se lišilo napříč krajem; třeba ve Valašské Polance se po dopečení zakapával smetanou. „Já mám nejradši recept z Horní Bečvy, do kterého se před pečením přidávají ještě škvarky a troška peprné brynzy,“ říká Petra Pospěchová.

Suroviny

brambory 300 g
celé oškrábané
pohanka 500 g
loupaná
sádlo 50 g
+ na vymazání
cibule 2 ks
na drobno
česnek 5 stroužků
drcený
uzené maso 150 g
vařené
sůl

1 Brambory a pohanku uvařte zvlášť ve vodě. Brambory doměkka, pohanku svařte, až začne připomínat kaši. Nesmí však být rozvařená.

2 Troubu rozehřejte na 180 °C. Mezitím opečte na sádle nakrájenou cibulku dosklovita. Uvařené brambory trochu rozšťouchejte a smíchejte je s pohankovou kaší. Přidejte česnek, opraženou cibulku a na kousky nakrájené uzené maso. Vše důkladně promíchejte a osolte.

3 Pekáček či zapékací mísu vymažte sádlem a směs do něj rovnoměrně rozprostřete. Pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut nebo až povrch lehce zrůžoví.

NĚCO NAVÍC

Kontrabáš si vybrala jako zamilované jídlo svého kraje Petra Pospěchová, gastronomická novinářka a autorka Regionální kuchařky. „Valašsko mám zaryté pod kůží – jako holka jsem trávila spoustu času ve Vizovicích u babičky a tety, dneska se zase vracím za kamarády do Klobouk. Krajina i lidé jsou tu v něčem přímočaří a trochu syroví, ale obojí si zamilujete. A platí to i o jídle,“ prozrazuje Petra.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit