Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kontrabáš
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 31
Do 50 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2721 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 442 g
Tuky 74 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kontrabáš je pokrm, ve kterém najdete suroviny typické pro Valašsko – pohanku a brambory. Konkrétní provedení kontrabáše se lišilo napříč krajem; třeba ve Valašské Polance se po dopečení zakapával smetanou. „Já mám nejradši recept z Horní Bečvy, do kterého se před pečením přidávají ještě škvarky a troška peprné brynzy,“ říká Petra Pospěchová. Kontrabáš je skromné ale syté jídlo, které zaplní žaludky, ale nevyprázdní peněženku.

Suroviny

oloupané, celé
pohanka 500 g
loupaná
+ na vymazání
na drobno
česnek 5 stroužků
drcený
vařené
sůl

Postup

1

Brambory a pohanku uvařte zvlášť ve vodě. Brambory doměkka, pohanku svařte, až začne připomínat kaši. Nesmí však být rozvařená.

2

Troubu rozehřejte na 180 °C. Mezitím opečte na sádle nakrájenou cibulku dosklovita. Uvařené brambory trochu rozšťouchejte a smíchejte je s pohankovou kaší. Přidejte česnek, opraženou cibulku a na kousky nakrájené uzené maso. Vše důkladně promíchejte a osolte.

3

Pekáček či zapékací mísu vymažte sádlem a směs do něj rovnoměrně rozprostřete. Pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut nebo až povrch lehce zrůžoví.

NĚCO NAVÍC

Kontrabáš si vybrala jako zamilované jídlo svého kraje Petra Pospěchová, gastronomická novinářka a autorka Regionální kuchařky. „Valašsko mám zaryté pod kůží – jako holka jsem trávila spoustu času ve Vizovicích u babičky a tety, dneska se zase vracím za kamarády do Klobouk. Krajina i lidé jsou tu v něčem přímočaří a trochu syroví, ale obojí si zamilujete. A platí to i o jídle,“ prozrazuje Petra.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín