0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí frikasé
ZDROJ: Das Kochrezept
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1849 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 138 g
Tuky 107 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S naším receptem zvládne jemné kuřecí frikasé připravit i naprostý začátečník.

Suroviny

Na kuřecí frikasé
mrkev 1 ks
pórek 1 ks
celer ¼ ks
cibule 1 ks
česnek 1 stroužek
pepř celý 1 ČL
sůl 1 PL
hrášek 100 g
Na omáčku
máslo 40 g
mouka pšeničná hladká 30 g
bobkový list 1 ks
smetana 100 ml
citronová šťáva
na dochucení
sůl
na dochucení
pepř
čerstvě mletý, na dochucení
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
petrželka 1 svazek
rýže vařená
s hráškem, k podávání

Postup

1

Omyjte mrkev, pórek a celer. Oloupejte mrkev, celer, cibuli a česnek, očistěte pórek. Nakrájejte je na kousky velikosti vlašského ořechu, česnek a cibuli rozpulte. Kuřecí stehna vložte do velkého hrnce s nakrájenou zeleninou a kořením a zalijte je studenou vodou.

2

Na mírném ohni pomalu přiveďte k varu. Zákal, který se objeví v podobě bílé pěny během prvního varu, odstraňte naběračkou. Nyní maso vařte asi 30 minut doměkka, poté ho vyjměte z vývaru a nechte vychladnout na talíři.

3

Vývar přeceďte přes jemné síto a uchovejte. Zeleninu kromě mrkve vyjměte a vyhoďte. Mrkev nakrájejte nadrobno. Kuře zbavte kostí a nakrájejte na 3 cm velké kousky. Hrášek rozmrazte v míse.

4

Na omáčku rozpusťte v hrnci máslo a pomalu vmíchejte mouku. Smažte asi 1–2 minuty na mírném ohni, dokud nezezlátne. Podlijte bílým vínem, zcela zredukujte a přidejte vývar (z kroku 3).

5

Přidejte bobkový list a smetanu. Omáčku vařte nejméně 15 minut nebo dokud nedosáhne krémové konzistence. Odstraňte bobkový list. Nakonec omáčku ochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a muškátovým oříškem.

6

Do omáčky přidejte maso, hrášek a na kostičky nakrájenou mrkev a několik minut prohřívejte. Petrželku omyjte, osušte, otrhejte listy ze stonku a nasekejte je. Frikasé posypte nasekanou petrželkou. Podávejte s hráškovou rýží.

Zdroj: Das Kochrezept

Související články

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...