S naším receptem zvládne jemné kuřecí frikasé připravit i naprostý začátečník.
Suroviny
Postup
Omyjte mrkev, pórek a celer. Oloupejte mrkev, celer, cibuli a česnek, očistěte pórek. Nakrájejte je na kousky velikosti vlašského ořechu, česnek a cibuli rozpulte. Kuřecí stehna vložte do velkého hrnce s nakrájenou zeleninou a kořením a zalijte je studenou vodou.
Na mírném ohni pomalu přiveďte k varu. Zákal, který se objeví v podobě bílé pěny během prvního varu, odstraňte naběračkou. Nyní maso vařte asi 30 minut doměkka, poté ho vyjměte z vývaru a nechte vychladnout na talíři.
Vývar přeceďte přes jemné síto a uchovejte. Zeleninu kromě mrkve vyjměte a vyhoďte. Mrkev nakrájejte nadrobno. Kuře zbavte kostí a nakrájejte na 3 cm velké kousky. Hrášek rozmrazte v míse.
Na omáčku rozpusťte v hrnci máslo a pomalu vmíchejte mouku. Smažte asi 1–2 minuty na mírném ohni, dokud nezezlátne. Podlijte bílým vínem, zcela zredukujte a přidejte vývar (z kroku 3).
Přidejte bobkový list a smetanu. Omáčku vařte nejméně 15 minut nebo dokud nedosáhne krémové konzistence. Odstraňte bobkový list. Nakonec omáčku ochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Do omáčky přidejte maso, hrášek a na kostičky nakrájenou mrkev a několik minut prohřívejte. Petrželku omyjte, osušte, otrhejte listy ze stonku a nasekejte je. Frikasé posypte nasekanou petrželkou. Podávejte s hráškovou rýží.
Zdroj: Das Kochrezept