0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kůzlečí ragú v mléce

Kůzlečí ragú v mléce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kůzlečí ragú v mléce

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2152 kcal
Bílkoviny 209 g
Sacharidy 31 g
Tuky 130 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vaření masa v mléce je oblíbené v Itálii či Francii, ale zná ho i tradiční česká kuchyně. Nejčastěji se takhle připravuje vepřová pečeně, ale i kůzlečí maso se na tuto úpravu skvěle hodí. Získáte tak neuvěřitelně křehké a šťavnaté maso a dokonalou omáčku.

Suroviny

kůzlečí maso 1 kg
kýta nebo plec, na větší kostky
citron 2 ks
šťáva
česnek 2 stroužky
na plátky
rozmarýn 1 snítka
+ na ozdobu
olivový olej extra panenský 6 PL
sůl a pepř
mléko 300 ml
plnotučné + na přilévání
bageta
čerstvá k podávání

1 Maso osušte a promíchejte s vymačkanou citronovou šťávou, česnekem, lístky rozmarýnu a polovinou oleje. Osolte jej a opepřete a nechte zhruba 4 hodiny marinovat.

2 Maso vyjměte z marinády děrovanou sběračkou a na zbylém oleji zprudka opékejte zhruba 10 minut ze všech stran. Marinádu přeceďte, podlijte jí maso a vařte ho asi 5 minut, až se tekutina zredukuje na polovinu. Pak zalijte mlékem, ztlumte a vařte zhruba hodinu doměkka. Během vaření podle potřeby ještě přilévejte horké mléko.

3 Hotové ragú podle chuti dosolte a opepřete. Podávejte ozdobené rozmarýnem a s křupavou bagetou. 

VYPLATÍ SE VĚDĚT:

  • Porcování. Kůzle většinou seženete v celku, takže ho budete muset sami rozporcovat. Kůzlata se porcují po- dobně jako jehňata. Stažené kůzle se dělí na přední a zadní půlku. Řez veďte ostrým nožem mezi 8. a 9. žebrem. V tomto místě pak překrojte celé kůzle napůl, páteř přesekněte sekáčkem. Přední půlku lze ještě rozdělit řezem mezi hrudními a krčními obratli na čtvrtky. Stejně tak zadní půlku na dvě kýty.
  • Dělení. Přední i zadní kůzlečí maso je vhodné na pečení i smažení. Celou přední půlku (vykostěnou) je nejlepší naplnit nádivkou a upéct. Pokud jste sehnali maso už naporcované, vyzkoušejte některý z našich receptů.
  • Kořínek. Pod tímto souhrnným pojmem rozumíme vnitřnosti, tedy plíce, srdce, slezinu a někdy i játra. Nejlepší je zadělávaný, ale hodí se i do polévek nebo jarních paštik.
  • Pravidla. Vždy dbejte na to, aby stažené kůzle a porce z něj neobsahovaly zbytky vnitřností a krevních sraženin. Při vaření všech dílů kůzlečího masa vsaďte na šetrnou tepelnou úpravu a jemné kořenění – jen tak vynikne jeho jemná chuť.
  • Bez výčitek. A dobrá zpráva nakonec: stejně jako v případě jehněčího ani u kůzlečího masa nemusíte mít po jídle špatný pocit – samců je totiž pro další chov potřeba jen minimální množství a na porážku by šli tak jako tak.
     

CO K TOMU PÍT?
Ke kůzlečímu masu se hodí například bílé víno z oblasti Benátska z odrůdy Trebbiano di Lugana, které se vyznačuje jemným ovocným aromatem s tóny koření a kopřiv. Anebo zkuste odrůdu Pinot Grigio: třeba Collio-Friuli z vinařství Livon (u nás mu odpovídá Rulandské šedé). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč