Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kváskové krekry
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.3/5 Počet hodnocení: 38
Do hodiny Velmi snadné Na 2–3 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1573 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 175 g
Tuky 70 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavé krekry jsou skvělý způsob, jak využít přebytečný kvásek. Můžete je podávat nejen k pomazánkám, ale i k nejrůznějším dipům nebo jen tak, jako zobání k televizi.

Suroviny

kvásek 1 ČL
mouka žitná hladká 125 g
nebo celozrnná
voda 125 g
olivový olej 25 g
slunečnicový olej 20 g
sůl 5 g
dýňová semínka 50 g
lépe směs dýňových, sezamových, lněných a slunečnicových semínek a máku
mouka 25 g
zvolte tu, kterou chcete spotřebovat (dýňovou, lněnou, cizrnovou, čočkovou...)
sůl vločková
na posypání

Postup

1

Kvásek, žitnou mouku a vodu smíchejte a nechte 10–12 hodin rozkvasit.

2

Přidejte ostatní suroviny a vypracujte tužší těsto. Postupně je po částech rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na co nejtenčí placku (zbylé těsto zakryjte, aby neosychalo). Placku posypte vločkovou solí, ještě jednou přejeďte válečkem (aby se sůl vtiskla do těsta) a rádýlkem nakrájejte. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C cca 10–15 minut dokřupava.

NĚCO NAVÍC
Krekry můžete kromě soli posypat také sušenými bylinkami (petrželka, bazalka, rozmarýn), kmínem a/nebo černým či bílým sezamem, mákem, lněným či dýňovým semínkem...

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín