Křupavé krekry jsou skvělý způsob, jak využít přebytečný kvásek. Můžete je podávat nejen k pomazánkám, ale i k nejrůznějším dipům nebo jen tak, jako zobání k televizi.
Suroviny
Postup
Kvásek, žitnou mouku a vodu smíchejte a nechte 10–12 hodin rozkvasit.
Přidejte ostatní suroviny a vypracujte tužší těsto. Postupně je po částech rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na co nejtenčí placku (zbylé těsto zakryjte, aby neosychalo). Placku posypte vločkovou solí, ještě jednou přejeďte válečkem (aby se sůl vtiskla do těsta) a rádýlkem nakrájejte. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C cca 10–15 minut dokřupava.
NĚCO NAVÍC
Krekry můžete kromě soli posypat také sušenými bylinkami (petrželka, bazalka, rozmarýn), kmínem a/nebo černým či bílým sezamem, mákem, lněným či dýňovým semínkem...