Křupavé krekry podávejte se sýrem, sušenými rajčaty, pečenými paprikami apod.
Suroviny
mouka pšeničná hladká
1
hrnek
nebo podle potřeby
sůl
½
ČL
parmazán
3
PL
nastrouhaný najemno
rozmarýn
1
PL
čerstvý, lístky odrhnuté a nasekané
olivy černé
2
PL
nasekané
česnek
2
stroužky
nakrájený najemno
olivový olej
3
PL
smetana ke šlehání
¼
hrnku
mléko
1
PL
na případné zředění
sůl vločková
na posypání
kulatý (např. camembert, hermelín...) k podávání
papriky pečené, v oleji
k podávání
bazalka
čerstvá, lístky nasekané
Postup
1
Troubu předehřejte na 200°C. Do mísy robotu nasypte mouku, parmazán, sýr, rozmarýn a česnek a přilijte olivový olej. Promixujte, aby vznikla pěkná drobenka.
2
Pak přilijte smetanu a znovu promixujte. Pokud je směs příliš suchá, přilijte trochu mléka. Těsto vyválejte na silikonové podložce na pečení (nebo na pečicím papíru) na sílu zhruba 5 mm, posypte olivami a rozválejte na zhruba 2–3mm plát, olivy se tak pevně vtisknou do těsta. Nařežte rádýlkem nebo nožem na tyčinky, posypte solí a pečte zhruba 10 minut, jen aby krekry zezlátly. Nechte vychladnout a podávejte se sýrem a salsou z pečených paprik a bazalky.