Lilková pizza po sicilsku

Lilková pizza po sicilsku

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2044 kcal
Bílkoviny 77 g
Cukr 266 g
Tuky 72 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mohli byste klidně použít kupované těsto, ale věřte, že s domácím je tahle neokoukaná verze ještě lepší!

Suroviny

lilek 2 ks
střední
olivový olej
sůl
pepř
čerstvě mletý
oregano 1 ČL
sušené
těsto na pizzu 450 g
kupováné, lepší udělat ale domácí
mouka pšeničná hladká
na poprášení
zakysaná smetana 150 g
parmazán 4 PL
strouhaný
rozinky 2 PL
tmavé, propláchnuté
piniové oříšky 1 hrst
velká hrst
cibule 1 ks
velmi malá, červená, nakrájená nadrobno
rukola 1 hrst
k podávání
bazalkové pesto
k podávání

1 Nejméně 30 minut předem začněte předehřívat troubu na 240°C. Deset minut před pečením dejte do trouby předehřát plech. Mezitím nakrájejte lilky na asi půl centimetru silná kolečka. Z obou stran je potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte trochou oregana. Na grilovací pánvi nebo na grilu je postupně opékejte na středním ohni několik minut z každé strany, až získají pěknou mřížku a změknou. Odkládejte na papírové utěrky.

2 Těsto rozdělte na 2 díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválejte a vytáhněte na tenkou placku (asi 30 cm v průměru). Pomocí válečku je přeneste na pečicí papír. Crème fraîche smíchejte se 2 lžícemi parmazánu, osolte a opepřete a směsí potřete rozválené placky. Poklaďte je plátky opečeného lilku, posypte rozinkami, piniemi, cibulí a zbývajícím parmazánem. Pečte 10–15 minut, až je těsto křupavé. Jezte s rukolou a s pestem.

TIPY & TRIKY

Domácí těsto na pizzu

V troše vlažné vody rozmíchejte rozdrobených 10 g (1/4 kostky) droždí a 1/4 lžičky cukru. Nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte 250 g polohrubé mouky nebo 275 g hladké mouky na pizzu, 1/2 lžičky soli, kvásek a 2,5 lžíce panenského olivového oleje. Postupně přilévejte asi 150 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. Na pomoučněném válu důkladně hněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, až zdvojnásobí objem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit