Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Masové ragú v rolovaném lilku

Další důkaz toho, že jíme i očima. Způsob podávání dodá tomuhle pokrmu minimálně o hvězdičku víc!

Vydání: 2017/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ pečení 0:15
PT45M
Vaření 0:45
Maso

Ingredience

    • 2 lžíce olivového oleje + navíc na pokropení
    • 1 mrkev, nakrájená nadrobno
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 řapík celeru, nakrájený nadrobno
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 750 g mletého krůtího nebo jehněčího masa
    • 1 lžíce sušené italské bylinkové směsi (oregano, tymián, rozmarýn, máte-li naopak čerstvé bylinky, můžete je použít, je jich potřeba asi hrst)
    • 2 lžíce rajčatové pasty nebo protlaku
    • 250 ml dobrého červeného vína
    • 400 g konzerva krájených rajčat
    • 2 podlouhlé lilky
    • 20 g strouhaného parmazánu nebo pecorina + podle chuti k podávání
    • 120g  ricotty, rozdrobené
    • hladkolistá petrželka nebo koriandr k podávání

Příprava jídla

1 V rendlíku na středním až silném ohni rozehřejte olej. Vsypte mrkev, cibuli, řapíkatý celer a opékejte 3–4 minuty, aby změkly. Zhruba po 2 minutách vsypte česnek. Přidejte mleté maso, bylinky a rajčatovou pastu nebo protlak. Za stálého míchání opékejte dohněda, asi 8 minut. Přidejte víno, nechte ho krátce odpařit, pak vlijte rajčata z konzervy, zmírněte oheň a za občasného promíchání vařte 45 minut dohusta. Podle chuti dosolte a dopepřete.

2 Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Lilky podélně nakrájejte na plátky (vnější malé plátky s větším množstvím slupky vyhoďte nebo použijte jinak). Pokropte je olejem. Po dávkách je opékejte na nepřilnavé pánvi na středním až silném ohni minutu z každé strany do světle zlatova, pak je osušte na papírových utěrkách. Nechte trochu zchladnout.

3 Do dvoulitrové zapékací nádoby (hlubší mísy nebo vhodného kastrolu) nalijte 2/3 masového ragú. Pak vždy stočte plátek lilku, aby vznikl kornoutek, a vtiskněte ho do ragú, aby držel. Opakujte do spotřebování vhodných plátků. Kornoutky z lilku naplňte zbývajícím ragú. Posypte parmazánem nebo pecorinem a ricottou a zapékejte v troubě 10–15 minut, až se sýr roztaví a zezlátne.

4 Podávejte posypané petrželkou nebo koriandrem, popřípadě s dalším tvrdým sýrem podle chuti.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Lilková pizza po sicilsku

Ryba na víně se zeleninou

Lilková parmigiana

Salát s vejci a grilovaným lilkem

22 podob lilku

Přidat komentář