Salát s vejci a grilovaným lilkem

Salát s vejci a grilovaným lilkem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3240 kcal
Bílkoviny 209 g
Cukr 207 g
Tuky 184 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tenhle salát je inspirovaný izraelským sendvičem zvaným sabich. Je skvělý k obědu, k večeři i ven k vodě.

Suroviny

bulgur 200 g
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
křepelčí vejce 12 ks
počet podle chuti a velikosti
lilek 2 ks
střední, nakrájený na 1cm silné podélné plátky
olivový olej
panenský, podle potřeby
1
sumah škumpa koželužská (červené orientální koření nakyslé chuti)
cibule červená 1 ks
na kostičky
řapíkatý celer 3 ks
na kostičky
okurka 1 ks
salátová nebo polní, nakrájená na kostičky
rajčata 200 g
oválné nebo třešnové, nakrájená na kostičky
máta 1 svazek
nasekaná
tymián 1 svazek
nasekaný
koriandr 1 svazek
nasekaný
petrželka 1 svazek
hladkolistá, nasekaná
citron 2 ks
šťáva a kůra
tahini 2 PL
tahini
Další ingredience
sezamová semínka 2 PL
opražená, jakékkoliv barvy a směsi, a trocha navíc na posypání
pita
prohřátý, lze použít i jiný chléb

1 Bulgur uvařte podle návodu na obalu, aby byl al dente.

2 V rendlíku přiveďte k varu vodu, vložte křepelčí vajíčka a vařte přesně 3 minuty. Pak je vylovte, okamžitě zchlaďte studenou vodou, oloupejte a rozpulte.

3 Nakrájené lilky potřete cca 2 lžícemi olivového oleje a opečte po dávkách na grilu nebo na grilovací pánvi, aby se na nich udělala mřížka a uvnitř změkly. Hotový lilek posypte sumahem, osolte a opepřete.

4 Do připraveného bulguru vmíchejte cibuli, řapíkatý celer, okurku a rajčata, spolu s mátou, koriandrem a většinou petrželky. Přidejte olej podle chuti plus nastrouhanou kůru ze 2 citronů a šťávu z 1. Osolte a opepřete. Plátky lilku podélně rozpulte a vmíchejte do salátu.

5 Zbývající citronovou šťávu smíchejte s pastou tahini, jogurtem a sezamovými semínky a podle potřeby nařeďte vodou (cca 1 lžící).

6 Na servírovací talíř rozprostřete připravený salát a na něj rozložte vajíčka. Doplňte miskou s jogurtovou zálivkou, chlebovými plackami a posypte zbývající petrželkou a dalším sezamem.

NĚCO NAVÍC
Křepelčí vajíčka můžete nahradit 6–9 slepičími vejci vařenými natvrdo či nahniličko (6–7 minut, respektive 9–10 minut, po vložení do vroucí vody) a nakrájenými na silné plátky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...
  • Novinky a zajímavosti

Dokonalé hranolky nejen z brambor

Když se řeknou hranolky, většinou si člověk vybaví ty bramborové. Zkusili jste ale například připravit hranolky z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a...

Obchod Apetit