0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Salát s vejci a grilovaným lilkem

Salát s vejci a grilovaným lilkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Salát s vejci a grilovaným lilkem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5173 kcal
Bílkoviny 401 g
Sacharidy 211 g
Tuky 327 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle salát je inspirovaný izraelským sendvičem zvaným sabich. Je skvělý k obědu, k večeři i ven k vodě.

Suroviny

bulgur 200 g
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
křepelčí vejce 24 ks
12–24 kusů (počet podle chuti a velikosti)
lilek 2 ks
střední, nakrájený na 1 cm silné podélné plátky
olivový olej panenský
podle potřeby
koření sumah 1
nebo také sumah – škumpa koželužská (červené orientální koření nakyslé chuti)
cibule červená 1 ks
na kostičky
řapíkatý celer 3 ks
na kostičky
okurka ½ ks
na kostičky
rajče 200 g
oválná nebo třešnová, nakrájená na kostičky či čtvrtky
máta 1 svazek
nasekaná
koriandr čerstvý 1 svazek
nasekaný
petrželka 1 svazek
nasekaná
citron 2 ks
šťáva a kůra
tahini 2 PL
sezamová pasta
jogurt řeckého typu 250 g
sezamová semínka 2 PL
opražená + na posypání
pita
prohřátá, k podávání, lze použít i jiné chlebové placky

Postup

1

Bulgur uvařte podle návodu na obalu, aby byl al dente.

2

V rendlíku přiveďte k varu vodu, vložte křepelčí vajíčka a vařte přesně 3 minuty. Pak je vylovte, okamžitě zchlaďte studenou vodou, oloupejte a rozpulte.

3

Nakrájené lilky potřete cca 2 lžícemi olivového oleje a opečte po dávkách na grilu nebo na grilovací pánvi, aby se na nich udělala mřížka a uvnitř změkly. Hotový lilek posypte sumahem, osolte a opepřete.

4

Do připraveného bulguru vmíchejte cibuli, řapíkatý celer, okurku a rajčata, spolu s mátou, koriandrem a většinou petrželky. Přidejte olej podle chuti plus nastrouhanou kůru ze 2 citronů a šťávu z 1. Osolte a opepřete. Plátky lilku podélně rozpulte a vmíchejte do salátu.

5

Zbývající citronovou šťávu smíchejte s pastou tahini, jogurtem a sezamovými semínky a podle potřeby nařeďte vodou (cca 1 lžící).

6

Na servírovací talíř rozprostřete připravený salát a na něj rozložte vajíčka. Doplňte miskou s jogurtovou zálivkou, chlebovými plackami a posypte zbývající petrželkou a dalším sezamem.

NĚCO NAVÍC
Křepelčí vajíčka můžete nahradit 6–9 slepičími vejci vařenými natvrdo či nahniličko (6–7 minut, respektive 9–10 minut, po vložení do vroucí vody) a nakrájenými na silné plátky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč