Salát s vejci a grilovaným lilkem

Salát s vejci a grilovaným lilkem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5173 kcal
Bílkoviny 401 g
Sacharidy 211 g
Tuky 327 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle salát je inspirovaný izraelským sendvičem zvaným sabich. Je skvělý k obědu, k večeři i ven k vodě.

Suroviny

bulgur 200 g
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
křepelčí vejce 24 ks
12–24 kusů (počet podle chuti a velikosti)
lilek 2 ks
střední, nakrájený na 1 cm silné podélné plátky
olivový olej panenský
podle potřeby
koření sumac 1
nebo také sumah – škumpa koželužská (červené orientální koření nakyslé chuti)
cibule červená 1 ks
na kostičky
řapíkatý celer 3 ks
na kostičky
okurka 0.5 ks
salátová (nebo 1 malá polní), loupaná a nakrájená na kostičky
rajčata 200 g
oválná nebo třešnová, nakrájená na kostičky či čtvrtky
máta 1 svazek
nasekaná
koriandr 1 svazek
nasekaný
petrželka 1 svazek
hladkolistá, nasekaná
citron 2 ks
šťáva a kůra
tahini 2 PL
sezamová pasta
jogurt řeckého typu 250 g
sezamová semínka 2 PL
opražená, jakékkoliv barvy a směsi + trocha navíc na posypání
pita
prohřátá, k podávání, lze použít i jiné chlebové placky

1 Bulgur uvařte podle návodu na obalu, aby byl al dente.

2 V rendlíku přiveďte k varu vodu, vložte křepelčí vajíčka a vařte přesně 3 minuty. Pak je vylovte, okamžitě zchlaďte studenou vodou, oloupejte a rozpulte.

3 Nakrájené lilky potřete cca 2 lžícemi olivového oleje a opečte po dávkách na grilu nebo na grilovací pánvi, aby se na nich udělala mřížka a uvnitř změkly. Hotový lilek posypte sumahem, osolte a opepřete.

4 Do připraveného bulguru vmíchejte cibuli, řapíkatý celer, okurku a rajčata, spolu s mátou, koriandrem a většinou petrželky. Přidejte olej podle chuti plus nastrouhanou kůru ze 2 citronů a šťávu z 1. Osolte a opepřete. Plátky lilku podélně rozpulte a vmíchejte do salátu.

5 Zbývající citronovou šťávu smíchejte s pastou tahini, jogurtem a sezamovými semínky a podle potřeby nařeďte vodou (cca 1 lžící).

6 Na servírovací talíř rozprostřete připravený salát a na něj rozložte vajíčka. Doplňte miskou s jogurtovou zálivkou, chlebovými plackami a posypte zbývající petrželkou a dalším sezamem.

NĚCO NAVÍC
Křepelčí vajíčka můžete nahradit 6–9 slepičími vejci vařenými natvrdo či nahniličko (6–7 minut, respektive 9–10 minut, po vložení do vroucí vody) a nakrájenými na silné plátky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...

Obchod Apetit