Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Salát s vejci a grilovaným lilkem
Salát s vejci a grilovaným lilkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Salát s vejci a grilovaným lilkem

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5173 kcal
Bílkoviny 401 g
Sacharidy 211 g
Tuky 327 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle salát je inspirovaný izraelským sendvičem zvaným sabich. Je skvělý k obědu, k večeři i ven k vodě.

Suroviny

bulgur 200 g
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
12–24 kusů (počet podle chuti a velikosti)
lilek 2 ks
střední, nakrájený na 1 cm silné podélné plátky
olivový olej panenský
podle potřeby
koření sumah 1
nebo také sumah – škumpa koželužská (červené orientální koření nakyslé chuti)
na kostičky
řapíkatý celer 3 ks
na kostičky
okurka ½ ks
na kostičky
rajče 200 g
oválná nebo třešnová, nakrájená na kostičky či čtvrtky
máta 1 svazek
nasekaná
koriandr čerstvý 1 svazek
nasekaný
petrželka 1 svazek
nasekaná
šťáva a kůra
sezamová pasta
sezamová semínka 2 PL
opražená + na posypání
prohřátá, k podávání, lze použít i jiné chlebové placky

Postup

1

Bulgur uvařte podle návodu na obalu, aby byl al dente.

2

V rendlíku přiveďte k varu vodu, vložte křepelčí vajíčka a vařte přesně 3 minuty. Pak je vylovte, okamžitě zchlaďte studenou vodou, oloupejte a rozpulte.

3

Nakrájené lilky potřete cca 2 lžícemi olivového oleje a opečte po dávkách na grilu nebo na grilovací pánvi, aby se na nich udělala mřížka a uvnitř změkly. Hotový lilek posypte sumahem, osolte a opepřete.

4

Do připraveného bulguru vmíchejte cibuli, řapíkatý celer, okurku a rajčata, spolu s mátou, koriandrem a většinou petrželky. Přidejte olej podle chuti plus nastrouhanou kůru ze 2 citronů a šťávu z 1. Osolte a opepřete. Plátky lilku podélně rozpulte a vmíchejte do salátu.

5

Zbývající citronovou šťávu smíchejte s pastou tahini, jogurtem a sezamovými semínky a podle potřeby nařeďte vodou (cca 1 lžící).

6

Na servírovací talíř rozprostřete připravený salát a na něj rozložte vajíčka. Doplňte miskou s jogurtovou zálivkou, chlebovými plackami a posypte zbývající petrželkou a dalším sezamem.

NĚCO NAVÍC
Křepelčí vajíčka můžete nahradit 6–9 slepičími vejci vařenými natvrdo či nahniličko (6–7 minut, respektive 9–10 minut, po vložení do vroucí vody) a nakrájenými na silné plátky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín