Lilková parmigiana

Lilková parmigiana

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2–3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1989 kcal
Bílkoviny 83 g
Cukr 132 g
Tuky 114 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept nás uchvátil v knize australské blogerky Tori Haschky, která vyšla česky ve Slovartu pod názvem Pryč s cukrem!

Suroviny

lilek 2 ks
menší
olivový olej 2 PL
parmazán 40 g
na hobliny, a trocha na podávání
mozzarella 100 g
rajčátka nakládaná, k podávání
bazalka 1 hrst
rozdrobené lístky k podávání
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
Na rajčatovou omáčku
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
malá, oloupaná a nakrájená na kostičky
česnek 1 stroužek
nakrájený na plátky
rajčata 400 g
konzerva nakládaných a krájených
oregano 1 PL
sušené
chilli sušené špetka
sušené, drcené (nemusí být)
cukr 1 ČL
nemusí být
Na bešamel
máslo 25 g
mouka cizrnová 25 g
lze nahradit jinou luštěninovou nebo pšeničnou moukou
mléko 200 ml
cizrna 120 g
konzervovaná, okapaná, propláchnutá a rozmixovaná na pyré, lze použít i 120g hotového hummusu
vejce 1 ks
velmi malé, prošlehané, lze použít i polovinu prošlehaného velkého vejce

1 Z lilků odřízněte vršky. Podélně je nakrájejte na cca 1,5cm silné plátky a potřete olivovým olejem. Po dávkách je opečte na grilovací pánvi, aby byly svrchu zlatohnědé a uvnitř vláčné.

2 Mezitím připravte omáčku. V pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a opékejte cibuli 5–7 minut doměkka, ke konci vsypte česnek. Vlijte konzervovaná rajčata, ochuťte oreganem a sušeným chilli, chcete-li, přiveďte k mírnému varu. Omáčku svařte dohusta. Ochutnejte ji, je-li příliš kyselá, oslaďte ji lžičkou cukru a podle chuti osolte.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Zatímco se rajčatová omáčka vaří, připravte v rendlíku bešamel. Máslo rozpusťte na středním ohni, vsypte mouku a míchejte do pasty. Opékejte za stálého míchání do světle hnědé jíšky. Postupně vlévejte mléko a zašlehávejte ho balonovou metlou, až zhoustne do nehrudkovaté bílé omáčky. Vmíchejte cizrnové pyré, pak odstavte a vmíchejte vejce a trochu pepře.

4 Polovinu grilovaných plátků lilku vyskládejte na dno zapékací mísy nebo pánvičky či menšího kastrolu vhodného do trouby tak, aby bylo co nejdokonaleji pokryté dno nádoby (plátky skládejte jeden přes druhý). Pokryjte je polovinou rajčatové omáčky a třetinou parmazánu a mozzarelly, na to dejte další část lilkových plátků, zbývající rajčatovou omáčku a po třetině obou sýrů. Zakryjte zbývajícími plátky lilku.

5 Povrch rovnoměrně zalijte bešamelem, nechte přitom navrchu pár milimetrů volného prostoru – omáčka během pečení trochu nabude. Posypte zbývajícími sýry.

6 V předehřáté troubě pečte 45 minut, aby vršek zezlátl a bublal. Podávejte posypané čerstvou bazalkou a hoblinami parmazánu, doplněné lístky bazalky a/nebo nakládanými rajčátky.

NĚCO NAVÍC
Nakládaná rajčátka (na cca 1,5 litru):
V rendlíku svařte 375 ml jablečného octa, 375 ml kojenecké vody, 2 lžíce nejodidované (mořské) soli, 2 lžíce krupicového cukru6 stroužků česneku, nakrájených na plátky, špetku mletého koriandru, 2 kuličky jalovce a 5 kuliček černého pepře. Po dosažení bodu varu vařte ještě 3–5 minut. Odstavte, nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Omyjte 500–750 g třešňových rajčátek (směsi barev a tvarů), nechte okapat a zbavte stopek. Do každého z nich udělejte 2–3 dírky párátkem, aby do nich mohl pronikat nálev. Rajčátka vyskládejte do sterilizované sklenice či sklenic. Přidejte mezi ně hrst oloupaných perlových cibulek a navrch pár snítek čerstvého kopru. Rajčátka a ostatní suroviny ve sklenicích zalijte nálevem, aby všechno bylo ponořené. Uzavřete sterilizovanými víčky. Uložte do chladničky a nechte aspoň 24 hodin rozležet. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit