Lilková parmigiana

Lilková parmigiana

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2–3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1969 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 128 g
Tuky 113 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept nás uchvátil v knize australské blogerky Tori Haschky, která vyšla česky ve Slovartu pod názvem Pryč s cukrem!

Suroviny

lilek 2 ks
menší
olivový olej 2 PL
parmazán 40 g
na hobliny + trocha na podávání
mozzarella 100 g
rajčata
nakládaná (viz Něco navíc), k podávání
bazalka 1 hrst
lístky k podávání
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
Na rajčatovou omáčku
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
malá, oloupaná a nakrájená na kostičky
česnek 1 stroužek
nakrájený na plátky
konzervovaná rajčata krájená 400 g
oregano 0.5 PL
sušené
chilli sušené špetka
drcené (nemusí být)
cukr 1 ČL
nemusí být
Na bešamel
máslo 25 g
mouka cizrnová 25 g
lze nahradit jinou luštěninovou nebo pšeničnou moukou
mléko 200 ml
cizrna 120 g
konzervovaná, okapaná, propláchnutá a rozmixovaná na pyré (lze přidat 1 lžíci mléka nebo vody, aby bylo pyré hladší), nebo 50 g sušené cizrny, namočené a uvařené doměkka a poté obdobně rozmixované nebo lze použít i 120g hotového hummusu
vejce 1 ks
velmi malé, prošlehané, lze použít i 1/2 prošlehaného velkého vejce

1 Z lilků odřízněte vršky. Podélně je nakrájejte na cca 1,5cm silné plátky a potřete olivovým olejem. Po dávkách je opečte na grilovací pánvi, aby byly svrchu zlatohnědé a uvnitř vláčné.

2 Mezitím připravte omáčku. V pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a opékejte cibuli 5–7 minut doměkka, ke konci vsypte česnek. Vlijte konzervovaná rajčata, ochuťte oreganem a sušeným chilli, chcete-li, přiveďte k mírnému varu. Omáčku svařte dohusta. Ochutnejte ji, je-li příliš kyselá, oslaďte ji lžičkou cukru a podle chuti osolte.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Zatímco se rajčatová omáčka vaří, připravte v rendlíku bešamel. Máslo rozpusťte na středním ohni, vsypte mouku a míchejte do pasty. Opékejte za stálého míchání do světle hnědé jíšky. Postupně vlévejte mléko a zašlehávejte ho balonovou metlou, až zhoustne do nehrudkovaté bílé omáčky. Vmíchejte cizrnové pyré, pak odstavte a vmíchejte vejce a trochu pepře.

4 Polovinu grilovaných plátků lilku vyskládejte na dno zapékací mísy nebo pánvičky či menšího kastrolu vhodného do trouby tak, aby bylo co nejdokonaleji pokryté dno nádoby (plátky skládejte jeden přes druhý). Pokryjte je polovinou rajčatové omáčky a třetinou parmazánu a mozzarelly, na to dejte další část lilkových plátků, zbývající rajčatovou omáčku a po třetině obou sýrů. Zakryjte zbývajícími plátky lilku.

5 Povrch rovnoměrně zalijte bešamelem, nechte přitom navrchu pár milimetrů volného prostoru – omáčka během pečení trochu nabude. Posypte zbývajícími sýry.

6 V předehřáté troubě pečte 45 minut, aby vršek zezlátl a bublal. Podávejte posypané čerstvou bazalkou a hoblinami parmazánu, doplněné lístky bazalky a/nebo nakládanými rajčátky.

NĚCO NAVÍC
Nakládaná rajčátka (na cca 1,5 litru):
V rendlíku svařte 375 ml jablečného octa, 375 ml kojenecké vody, 2 lžíce nejodidované (mořské) soli, 2 lžíce krupicového cukru6 stroužků česneku, nakrájených na plátky, špetku mletého koriandru, 2 kuličky jalovce a 5 kuliček černého pepře. Po dosažení bodu varu vařte ještě 3–5 minut. Odstavte, nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Omyjte 500–750 g třešňových rajčátek (směsi barev a tvarů), nechte okapat a zbavte stopek. Do každého z nich udělejte 2–3 dírky párátkem, aby do nich mohl pronikat nálev. Rajčátka vyskládejte do sterilizované sklenice či sklenic. Přidejte mezi ně hrst oloupaných perlových cibulek a navrch pár snítek čerstvého kopru. Rajčátka a ostatní suroviny ve sklenicích zalijte nálevem, aby všechno bylo ponořené. Uzavřete sterilizovanými víčky. Uložte do chladničky a nechte aspoň 24 hodin rozležet. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit