0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lilková parmigiana

Lilková parmigiana

5 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2–3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1969 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 128 g
Tuky 113 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept nás uchvátil v knize australské blogerky Tori Haschky, která vyšla česky ve Slovartu pod názvem Pryč s cukrem!

Suroviny

lilek 2 ks
menší
olivový olej 2 PL
parmazán 40 g
na hobliny + trocha na podávání
mozzarella 100 g
rajče
nakládaná (viz Něco navíc), k podávání
bazalka 1 hrst
lístky k podávání
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
Na rajčatovou omáčku
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
malá, oloupaná a nakrájená na kostičky
česnek 1 stroužek
nakrájený na plátky
konzervovaná rajčata krájená 400 g
oregano ½ PL
sušené
chilli sušené špetka
drcené (nemusí být)
cukr 1 ČL
nemusí být
Na bešamel
máslo 25 g
lze nahradit jinou luštěninovou nebo pšeničnou moukou
mléko 200 ml
cizrna 120 g
konzervovaná, okapaná, propláchnutá a rozmixovaná na pyré (lze přidat 1 lžíci mléka nebo vody, aby bylo pyré hladší), nebo 50 g sušené cizrny, namočené a uvařené doměkka a poté obdobně rozmixované nebo lze použít i 120g hotového hummusu
vejce 1 ks
velmi malé, prošlehané, lze použít i 1/2 prošlehaného velkého vejce

Postup

1

Z lilků odřízněte vršky. Podélně je nakrájejte na cca 1,5cm silné plátky a potřete olivovým olejem. Po dávkách je opečte na grilovací pánvi, aby byly svrchu zlatohnědé a uvnitř vláčné.

2

Mezitím připravte omáčku. V pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a opékejte cibuli 5–7 minut doměkka, ke konci vsypte česnek. Vlijte konzervovaná rajčata, ochuťte oreganem a sušeným chilli, chcete-li, přiveďte k mírnému varu. Omáčku svařte dohusta. Ochutnejte ji, je-li příliš kyselá, oslaďte ji lžičkou cukru a podle chuti osolte.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Zatímco se rajčatová omáčka vaří, připravte v rendlíku bešamel. Máslo rozpusťte na středním ohni, vsypte mouku a míchejte do pasty. Opékejte za stálého míchání do světle hnědé jíšky. Postupně vlévejte mléko a zašlehávejte ho balonovou metlou, až zhoustne do nehrudkovaté bílé omáčky. Vmíchejte cizrnové pyré, pak odstavte a vmíchejte vejce a trochu pepře.

4

Polovinu grilovaných plátků lilku vyskládejte na dno zapékací mísy nebo pánvičky či menšího kastrolu vhodného do trouby tak, aby bylo co nejdokonaleji pokryté dno nádoby (plátky skládejte jeden přes druhý). Pokryjte je polovinou rajčatové omáčky a třetinou parmazánu a mozzarelly, na to dejte další část lilkových plátků, zbývající rajčatovou omáčku a po třetině obou sýrů. Zakryjte zbývajícími plátky lilku.

5

Povrch rovnoměrně zalijte bešamelem, nechte přitom navrchu pár milimetrů volného prostoru – omáčka během pečení trochu nabude. Posypte zbývajícími sýry.

6

V předehřáté troubě pečte 45 minut, aby vršek zezlátl a bublal. Podávejte posypané čerstvou bazalkou a hoblinami parmazánu, doplněné lístky bazalky a/nebo nakládanými rajčátky.

NĚCO NAVÍC
Nakládaná rajčátka (na cca 1,5 litru):
V rendlíku svařte 375 ml jablečného octa, 375 ml kojenecké vody, 2 lžíce nejodidované (mořské) soli, 2 lžíce krupicového cukru6 stroužků česneku, nakrájených na plátky, špetku mletého koriandru, 2 kuličky jalovce a 5 kuliček černého pepře. Po dosažení bodu varu vařte ještě 3–5 minut. Odstavte, nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

Omyjte 500–750 g třešňových rajčátek (směsi barev a tvarů), nechte okapat a zbavte stopek. Do každého z nich udělejte 2–3 dírky párátkem, aby do nich mohl pronikat nálev. Rajčátka vyskládejte do sterilizované sklenice či sklenic. Přidejte mezi ně hrst oloupaných perlových cibulek a navrch pár snítek čerstvého kopru. Rajčátka a ostatní suroviny ve sklenicích zalijte nálevem, aby všechno bylo ponořené. Uzavřete sterilizovanými víčky. Uložte do chladničky a nechte aspoň 24 hodin rozležet. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč