
Linguine s krevetami a česnekovým máslem
Jemné krevety a výrazná slanina tvoří dokonalý chuťový akord.
Ingredience
- 30g másla, změklého
- 1 stroužek česneku, podrcený
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 hrsti hladkolisté petrželky, nakrájené nadrobno + k podávání
- 200g těstovin linguine (sušených, nebo 2 porce čerstvých)
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 plátky slaniny, nakrájené na drobné kostičky
- 250g vyloupaných a očištěných krevet (mohou být předvařené)
Příprava jídla
1 Máslo utřete s česnekem, citronovou šťávou a petrželkou v porcelánovém hmoždíři či v misce vidličkou.
2 Těstoviny uvařte al dente v hrnci osolené vody podle návodu na obalu.
3 Mezitím rozehřejte olej ve velké hlubší pánvi na středním ohni. Za občasného míchání opečte slaninu dokřupava, trvá to zhruba 4–5 minut. Vyjměte a osušte na papírových utěrkách.
4 Pánev znovu zahřejte a rozpusťte v ní polovinu ochuceného másla. Prohřejte v něm krevety (jsou-li předvařené, velmi krátce, aby nezgumovatěly). Těstoviny sceďte a promíchejte v pánvi s krevetami, slaninou a zbývajícím máslem. Osolte a opepřete, podávejte s další petrželkou.
NÁKUPNÍ LEXIKON
- MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu).
- ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě.
- LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta.
- BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda.
Přidat komentář