0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mátovo-limetovo-medová marináda s krevetami

Mátovo-limetovo-medová marináda s krevetami

2.8 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1213 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 31 g
Tuky 120 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dobré marinády není nikdy dost!

Suroviny

16 ks
krevety v celku nepředvařené, syrové, neloupané
Na marinádu
máta 1 svazek
lístky otrhané
koriandr 1 svazku
lístky otrhané
chilli paprička 1 ks
nakrájená nadrobno
limetová kůra 1 PL
najemno nastrouhaná
limetová šťáva 60 ml
olivový olej extra panenský 125 ml
med 1 PL
2 ČL
vločková mořská sůl
pepř 1 ČL
drcený

1 Ve vhodném mixéru nebo chopperu zpracujte najemno přísady na marinádu. Vznikne jí zhruba 250ml. Čtvrtinu marinády promíchejte s krevetami a odložte na 3 minuty. Potom krevety opékejte na grilovací pánvi na středním ohni nebo na grilu asi 3–4 minuty, v průběhu obracejte. Podávejte s další marinádou (čerstvou, v níž se krevety nemarinovaly).

NĚCO NAVÍC

Tahle marináda ladí i s jehněčím, hovězím nebo s kuřecím masem. V chladničce vydrží 2–3 dny. 

NÁKUPNÍ LEXIKON

  • MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu).
  • ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě.
  • LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta.
  • BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit