Dobré marinády není nikdy dost!
Suroviny
16
ks
krevety v celku nepředvařené, syrové, neloupané
Na marinádu
máta
1
svazek
lístky otrhané
koriandr čerstvý
1
svazku
lístky otrhané
chilli paprička
1
ks
nakrájená nadrobno
limetová kůra
1
PL
najemno nastrouhaná
limetová šťáva
60
ml
olivový olej extra panenský
125
ml
med
1
PL
2
ČL
vločková mořská sůl
pepř
1
ČL
drcený
Postup
1
Ve vhodném mixéru nebo chopperu zpracujte najemno přísady na marinádu. Vznikne jí zhruba 250ml.
2
Čtvrtinu marinády promíchejte s krevetami a odložte na 3 minuty.
3
Potom krevety opékejte na grilovací pánvi na středním ohni nebo na grilu asi 3–4 minuty, v průběhu obracejte.
4
Podávejte s další marinádou (čerstvou, v níž se krevety nemarinovaly).
NĚCO NAVÍC
Tahle marináda ladí i s jehněčím, hovězím nebo s kuřecím masem. V chladničce vydrží 2–3 dny.
NÁKUPNÍ LEXIKON
- MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu).
- ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě.
- LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta.
- BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda.