Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mátovo-limetovo-medová marináda s krevetami
Mátovo-limetovo-medová marináda s krevetami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mátovo-limetovo-medová marináda s krevetami

4.7/5 Počet hodnocení: 13
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1213 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 31 g
Tuky 120 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dobré marinády není nikdy dost!

Suroviny

16 ks
krevety v celku nepředvařené, syrové, neloupané
Na marinádu
máta 1 svazek
lístky otrhané
koriandr čerstvý 1 svazku
lístky otrhané
nakrájená nadrobno
najemno nastrouhaná
limetová šťáva 60 ml
olivový olej extra panenský 125 ml
med 1 PL
2 ČL
vločková mořská sůl
pepř 1 ČL
drcený

Postup

1

Ve vhodném mixéru nebo chopperu zpracujte najemno přísady na marinádu. Vznikne jí zhruba 250ml.

2

Čtvrtinu marinády promíchejte s krevetami a odložte na 3 minuty.

3

Potom krevety opékejte na grilovací pánvi na středním ohni nebo na grilu asi 3–4 minuty, v průběhu obracejte.

4

Podávejte s další marinádou (čerstvou, v níž se krevety nemarinovaly).

NĚCO NAVÍC
Tahle marináda ladí i s jehněčím, hovězím nebo s kuřecím masem. V chladničce vydrží 2–3 dny. 

NÁKUPNÍ LEXIKON

  • MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu).
  • ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě.
  • LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta.
  • BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín