0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krevetový "guláš"
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3497 kcal
Bílkoviny 323 g
Sacharidy 30 g
Tuky 223 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perlu kuchyně amerického jihu si zamilujete raz dva.

Suroviny

koření 1 PL
kreolské nebo cajunské
krevety 16 ks
syrové, vyloupané a zbavené střívka
řepkový olej 60 ml
česnek 4 stroužky
nadrobno
rozmarýn 2 PL
lístky
pivo 120 ml
polotmavý ležák
tabasco 4 PL
nebo jiná pálivá omáčka
worchestrová omáčka 6 PL
citronová šťáva 5 PL
čerstvá
máslo 175 g
studené, na kostičky
bageta
k podávání

1 Na středním ohni rozehřejte velkou hlubší pánev. Mezitím promíchejte krevety s cajunským kořením a odložte.

2 V pánvi opékejte na oleji česnek asi 1 minutu, pak vsypte rozmarýn a napočítejte do tří. Potom vhoďte krevety, aby začaly růžovět – opékejte půl minuty. Krevety vyjměte a odložte stranou. Do pánve vlijte pivo, tabasco, worcester a citronovou šťávu a pořádně promíchejte. Za stálého míchání svařte dohusta (asi 7–8 minut).

3 Odstavte a po pár kouscích vešlehejte metlou máslo (omáčka bude houstnout). Do pánve vraťte krevety, dejte na střední oheň, promíchejte a 2–3 minuty prohřívejte. Podávejte v hlubších talířcích nebo mělkých miskách, se světlým pečivem. 

NÁKUPNÍ LEXIKON

  • MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu).
  • ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě.
  • LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta.
  • BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč