Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krevetový "guláš"
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3497 kcal
Bílkoviny 323 g
Sacharidy 30 g
Tuky 223 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perlu kuchyně amerického jihu si zamilujete raz dva.

Suroviny

koření 1 PL
kreolské nebo cajunské
krevety 16 ks
syrové, vyloupané a zbavené střívka
řepkový olej 60 ml
česnek 4 stroužky
nadrobno
rozmarýn 2 PL
lístky
pivo 120 ml
polotmavý ležák
nebo jiná pálivá omáčka
worcesterská omáčka 6 PL
čerstvá
máslo 175 g
studené, na kostičky
bageta
k podávání

Postup

1

Na středním ohni rozehřejte velkou hlubší pánev. Mezitím promíchejte krevety s cajunským kořením a odložte.

2

V pánvi opékejte na oleji česnek asi 1 minutu, pak vsypte rozmarýn a napočítejte do tří. Potom vhoďte krevety, aby začaly růžovět – opékejte půl minuty. Krevety vyjměte a odložte stranou. Do pánve vlijte pivo, tabasco, worcester a citronovou šťávu a pořádně promíchejte. Za stálého míchání svařte dohusta (asi 7–8 minut).

3

Odstavte a po pár kouscích vešlehejte metlou máslo (omáčka bude houstnout). Do pánve vraťte krevety, dejte na střední oheň, promíchejte a 2–3 minuty prohřívejte. Podávejte v hlubších talířcích nebo mělkých miskách, se světlým pečivem.

NÁKUPNÍ LEXIKON

MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu). ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě. LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta. BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín