0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krevetový "guláš"

Krevetový "guláš"

3 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3439 kcal
Bílkoviny 322 g
Sacharidy 23 g
Tuky 221 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perlu kuchyně amerického jihu si zamilujete raz dva.

Suroviny

1 PL
kreolský koření lze nahradit i cajunským kořením
krevety 16 ks
syrové, vyloupané a zbavené střívka
řepkový olej 60 ml
neutrální chuti nebo olivového oleje
česnek 4 stroužky
nadrobno
2 PL
rozmarýnové lístky najemno nasekané
120 ml
polotmavý ležák (nejlépe mnichovského typu – např. Bernard jantarový ležák)
4 PL
pálivá omáčka např. Tabasco
worcesterská omáčka 6 PL
citronová štáva 5 PL
čerstvá
máslo 175 g
studené, nakrájené na kostičky
bageta
k podávání

1 Na středním ohni rozehřejte velkou hlubší pánev. Mezitím promíchejte krevety s cajunským kořením a odložte.

2 V pánvi opékejte na oleji česnek asi 1 minutu, pak vsypte rozmarýn a napočítejte do tří. Potom vhoďte krevety, aby začaly růžovět – opékejte půl minuty. Krevety vyjměte a odložte stranou. Do pánve vlijte pivo, tabasco, worcester a citronovou šťávu a pořádně promíchejte. Za stálého míchání svařte dohusta (asi 7–8 minut).

3 Odstavte a po pár kouscích vešlehejte metlou máslo (omáčka bude houstnout). Do pánve vraťte krevety, dejte na střední oheň, promíchejte a 2–3 minuty prohřívejte. Podávejte v hlubších talířcích nebo mělkých miskách, se světlým pečivem. 

NÁKUPNÍ LEXIKON

  • MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu).
  • ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě.
  • LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta.
  • BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit