Krevetový "guláš"

Krevetový "guláš"

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3439 kcal
Bílkoviny 322 g
Cukr 23 g
Tuky 221 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Perlu kuchyně amerického jihu si zamilujete raz dva.

Suroviny

1 PL
kreolský koření lze nahradit i cajunským kořením
krevety 16 ks
syrové, vyloupané a zbavené střívka
řepkový olej 60 ml
neutrální chuti nebo olivového oleje
česnek 4 stroužky
nadrobno
2 PL
rozmarýnové lístky najemno nasekané
120 ml
polotmavý ležák (nejlépe mnichovského typu – např. Bernard jantarový ležák)
4 PL
pálivá omáčka např. Tabasco
worcesterská omáčka 6 PL
citronová štáva 5 PL
čerstvá
máslo 175 g
studené, nakrájené na kostičky
bageta
k podávání

1 Na středním ohni rozehřejte velkou hlubší pánev. Mezitím promíchejte krevety s cajunským kořením a odložte.

2 V pánvi opékejte na oleji česnek asi 1 minutu, pak vsypte rozmarýn a napočítejte do tří. Potom vhoďte krevety, aby začaly růžovět – opékejte půl minuty. Krevety vyjměte a odložte stranou. Do pánve vlijte pivo, tabasco, worcester a citronovou šťávu a pořádně promíchejte. Za stálého míchání svařte dohusta (asi 7–8 minut).

3 Odstavte a po pár kouscích vešlehejte metlou máslo (omáčka bude houstnout). Do pánve vraťte krevety, dejte na střední oheň, promíchejte a 2–3 minuty prohřívejte. Podávejte v hlubších talířcích nebo mělkých miskách, se světlým pečivem. 

NÁKUPNÍ LEXIKON

  • MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu).
  • ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě.
  • LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta.
  • BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit