Výborný fazolový salát hravě obstojí i bez krevet!
Suroviny
fazole bílé vařené
2
konzervy
po 400 g
rajčata cherry
12
ks
rozpůlená
řapíkatý celer
2
ks
na kostičky
krevety
30
ks
syrové, vyloupané a zbavené střívka
rukola
4
hrsti
Na zálivku
citronová kůra
1
ČL
najemno nastrouhaná
citronová šťáva
80
ml
olivový olej extra panenský
3
PL
oregano
2
PL
šalvěj
2
PL
čerstvá, nadrobno nasekaná
pažitka
2
PL
čerstvá, nadrobno nasekaná
pepř
1
ČL
čerstvý mletý
sůl
½
ČL
Postup
1
V míse smíchejte přísady na zálivku a pak jí 2 lžíce odložte do mističky. Do mísy dejte fazole, rajčata a řapíkatý celer. Dobře promíchejte.
2
Gril nebo grilovací pánev rozehřejte na střední až vysokou teplotu. Krevety rozdělte na špejle (předem namočené do studené vody) podle počtu porcí. Grilovací pánev potřete olejem. Krevety opečte dorůžova a dopevna, jednou je v průběhu opékání obraťte (trvá to celkem asi 4 minuty). Krevety podávejte na salátu doplněném rukolou, pokropené zbývající zálivkou.
NÁKUPNÍ LEXIKON
MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu). ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě. LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta. BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda.