Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Letní fazolový salát s krevetovými špízy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4736 kcal
Bílkoviny 674 g
Sacharidy 237 g
Tuky 77 g
Vláknina 102 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výborný fazolový salát hravě obstojí i bez krevet!

Suroviny

po 400 g
rajčata cherry 12 ks
rozpůlená
řapíkatý celer 2 ks
na kostičky
krevety 30 ks
syrové, vyloupané a zbavené střívka
rukola 4 hrsti
Na zálivku
najemno nastrouhaná
olivový olej extra panenský 3 PL
oregano 2 PL
šalvěj 2 PL
čerstvá, nadrobno nasekaná
pažitka 2 PL
čerstvá, nadrobno nasekaná
pepř 1 ČL
čerstvý mletý
sůl ½ ČL

1 V míse smíchejte přísady na zálivku a pak jí 2 lžíce odložte do mističky. Do mísy dejte fazole, rajčata a řapíkatý celer. Dobře promíchejte.

2 Gril nebo grilovací pánev rozehřejte na střední až vysokou teplotu. Krevety rozdělte na špejle (předem namočené do studené vody) podle počtu porcí. Grilovací pánev potřete olejem. Krevety opečte dorůžova a dopevna, jednou je v průběhu opékání obraťte (trvá to celkem asi 4 minuty). Krevety podávejte na salátu doplněném rukolou, pokropené zbývající zálivkou. 

NÁKUPNÍ LEXIKON

  • MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu).
  • ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě.
  • LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta.
  • BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč