Letní fazolový salát s krevetovými špízy

Letní fazolový salát s krevetovými špízy

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3467 kcal
Bílkoviny 610 g
Sacharidy 46 g
Tuky 77 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výborný fazolový salát hravě obstojí i bez krevet!

Související recepty

Suroviny

fazole bílé 2 g
středně velké, propláchnuté, v konzervě
12 ks
třešňová rajčátka rozpůlené
řapíkatý celer 2 ks
nakrájená na kostičky
krevety 30 ks
syrové, vyloupané a zbavené střívka
rukola 4 hrsti
Na zálivku
citronová kůra 1 ČL
najemno nastrouhaná
citronová štáva 80 ml
olivový olej extra panenský 3 PL
oregano 2 PL
nadrobno nakrájený, čerstvý
šalvěj 2 PL
čerstvá, nadrobno nasekaná
pažitka 2 PL
čerstvá, nadrobno nasekaná
pepř 1 ČL
čerstvý mletý
sůl 1 ČL

1 V míse smíchejte přísady na zálivku a pak jí 2 lžíce odložte do mističky. Do mísy dejte fazole, rajčata a řapíkatý celer. Dobře promíchejte.

2 Gril nebo grilovací pánev rozehřejte na střední až vysokou teplotu. Krevety rozdělte na špejle (předem namočené do studené vody) podle počtu porcí. Grilovací pánev potřete olejem. Krevety opečte dorůžova a dopevna, jednou je v průběhu opékání obraťte (trvá to celkem asi 4 minuty). Krevety podávejte na salátu doplněném rukolou, pokropené zbývající zálivkou. 

NÁKUPNÍ LEXIKON

  • MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu).
  • ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě.
  • LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta.
  • BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit