Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Linguine s krevetami a česnekovým máslem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 32
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1924 kcal
Bílkoviny 160 g
Sacharidy 139 g
Tuky 76 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jestli chcete svou drahou polovičku okouzlit romantickou večeří, pak linguine s krevetami a česnekovým máslem jsou ten pravý recept. Jemné krevety a výrazná slanina tvoří dokonalý chuťový akord, který rozzáří česnekové máslo s petrželkou. Načněte si lahev vína a příjemný večer ve dvou může začít.

Související recepty

Suroviny

změklé
česnek 1 stroužek
podrcený
petrželka 2 hrsti
hladkolistá, nakrájená na drobno + k podávání
linguine 200 g
sušené, nebo 2 porce čerstvých
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
slanina 2 plátky
nakrájené na drobné kostičky
krevety 250 g
vyloupané a očištěné, mohou být předvařené

Postup

1

Máslo utřete s česnekem, citronovou šťávou a petrželkou v porcelánovém hmoždíři či v misce vidličkou.

2

Těstoviny uvařte al dente v hrnci osolené vody podle návodu na obalu.

3

Mezitím rozehřejte olej ve velké hlubší pánvi na středním ohni. Za občasného míchání opečte slaninu dokřupava, trvá to zhruba 4–5 minut. Vyjměte a osušte na papírových utěrkách.

4

Pánev znovu zahřejte a rozpusťte v ní polovinu ochuceného másla. Prohřejte v něm krevety (jsou-li předvařené, velmi krátce, aby nezgumovatěly).

5

Těstoviny sceďte a promíchejte v pánvi s krevetami, slaninou a zbývajícím máslem. Osolte a opepřete, podávejte s další petrželkou. 

NÁKUPNÍ LEXIKON

  • MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu).
     
  • ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě.
     
  • LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta.
     
  • BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...