Linguine s krevetami a česnekovým máslem

Linguine s krevetami a česnekovým máslem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1212 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 1 g
Tuky 72 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné krevety a výrazná slanina tvoří dokonalý chuťový akord.

Související recepty

Suroviny

máslo 30 g
změklé
česnek 1 stroužek
podrcený
citronová štáva 1 ČL
2 hrsti
petržel hladkolistá nakrájená na drobno
200 g
těstoviny linguine (sušených, nebo 2 porce čerstvých)
sůl a pepř
olivový olej 1 PL
slanina 2 plátky
nakrájené na drobné kostičky
krevety 250 g
vyloupané a očištěné

1 Máslo utřete s česnekem, citronovou šťávou a petrželkou v porcelánovém hmoždíři či v misce vidličkou.

2 Těstoviny uvařte al dente v hrnci osolené vody podle návodu na obalu.

3 Mezitím rozehřejte olej ve velké hlubší pánvi na středním ohni. Za občasného míchání opečte slaninu dokřupava, trvá to zhruba 4–5 minut. Vyjměte a osušte na papírových utěrkách.

4 Pánev znovu zahřejte a rozpusťte v ní polovinu ochuceného másla. Prohřejte v něm krevety (jsou-li předvařené, velmi krátce, aby nezgumovatěly). Těstoviny sceďte a promíchejte v pánvi s krevetami, slaninou a zbývajícím máslem. Osolte a opepřete, podávejte s další petrželkou. 

NÁKUPNÍ LEXIKON

  • MRAŽENÉ VS. CHLAZENÉ Pod názvem kreveta se může skrývat až 300 různých druhů korýšů. Nejčastěji jsou u nás ke koupi krevety chované v teplých mořích – rychle totiž rostou a jsou levnější. Vzhledem k náchylnosti korýšů ke zkáze jsou krevety vždy mražené či na moři hluboce zmrazené a pak rozmrazené (i když kupujete ty z chladicího pultu).
  • ŠEDIVÉ VS. RŮŽOVÉ Krevety (i vyloupané) mají zasyrova nepříliš vábnou šedavou barvu. Krásně zrůžoví až po tepelné úpravě.
  • LOUPANÉ VS. NELOUPANÉ V celku vypadají efektně, ale po vyloupání z krunýřků zbývá okolo poloviny váhy čistého masa. Krevety se navíc kazí od hlavy a pachuť chytají od střívka na hřbetě. Na váhovém úbytku se u mražených podílí i ledová krusta.
  • BEZPEČNOST NADE VŠE Nekupujte krevety, které nevoní, jsou oslizlé či mají podezřelé skvrny. Nikdy je nejezte syrové a vždy je spotřebujte co nejdříve po nákupu, mražené nevyjímaje. Často se doporučuje rozmrazovat je v chladničce tak, aby neležely v odtávající vodě. Rychlejší možnost: mísa se studenou vodou anebo osolená ledová voda. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit