Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Lískooříškoví šneci bez lepku a mléka

„Z těsta, které je pěkně tvárné, můžete vytvořit jednoduše šnečky, ale i rohlíčky nebo další tvary. Ti, co nemohou lepek nebo mléko, je ocení nejen o Vánocích, ale i jako běžné pečivo k čaji či kávě,“ říká autorka receptu Radka Vrzalová.

Vydání: 2014/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 2 plechy
Doba přípravy: Do hodiny
PT25M
Pečení 0:25
Cukroví

Ingredience

    • 250 g vařených oloupaných a najemno nastrouhaných brambor (typ B, C)
    • 135 g čirokové hladké mouky (k dostání např. na www.bezlepkova.com) + na podsypání
    • 1 lžička guarové moučky
    • 135 g bramborového škrobu + na podsypání
    • 1/2 bezlepkového pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
    • 100 g moučkového cukru + na dokončení
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • 1 lžíce nastrouhané kůry z biocitronu
    • 1/2 bezlepkového prášku do pečiva
    • 100 g tuku (např. Stella), nakrájeného na kousky
    • 1 vejce

    NA NÁPLŇ

    • 170 g lískooříškové mouky (www.bezlepkova.com)
    • 100 g moučkového cukru
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • 250 ml sójového či rýžového mléka (může být i mandlové)
    • 1 lžíce rumu tuzemáku nebo oříškového likéru
    • 3 lžíce meruňkového džemu
    • rozšlehané vejce na potření, drcené oříšky či mandle na ozdobu

     

Příprava jídla

1 Ze strouhaných brambor, mouky, guarové moučky, škrobu, pudinku, cukrů, citronové kůry, prášku do pečiva, tuku a vejce vypracujte vláčné těsto, které nechte půl hodiny odpočinout zabalené v potravinářské fólii v chladničce.

2 Na náplň smíchejte v misce oříškovou mouku s oběma cukry. Rostlinné mléko přiveďte k varu s alkoholem a naráz přisypte oříškovo-cukrovou směs, přidejte meruňkovou marmeládu a vymíchejte oříškovou hmotu na plnění těsta a nechte zchladnout.

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na sílu cca 1 cm (podsypávejte směsí čirokové mouky a škrobu). Vyválené těsto potřete zchladlou oříškovou směsí, rozkrojte na polovinu a od krajů ke středu srolujte dvě menší roládky. Nakrájejte je na 1 cm plátky – vzniknou tak šnečci. Skládejte je na plech vyložený papírem na pečení, hezkou strukturou směrem nahoru, a potřete rozšlehaným vejcem. Pečivo posypte sekanými ořechy a pečte dozlatova cca 25 minut.

4 Plech s pečivem dejte po upečení vychladnout na mřížku, a pokud chcete, poprašte moučkovým cukrem. Pečivo vydrží v plechové dóze tři dny.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Janiččiny křupavé vanilkové rohlíčky

Ořechovo-čokoládové řezy

Plněné karamelové bochánky

Radčino linecké cukroví

Kávové košíčky s minipusinkami

REKLAMA

Přidat komentář