Lískooříškoví šneci bez lepku a mléka

Lískooříškoví šneci bez lepku a mléka

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4046 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 739 g
Tuky 90 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Z těsta, které je pěkně tvárné, můžete vytvořit jednoduše šnečky, ale i rohlíčky nebo další tvary. Ti, co nemohou lepek nebo mléko, je ocení nejen o Vánocích, ale i jako běžné pečivo k čaji či kávě,“ říká autorka receptu Radka Vrzalová.

Suroviny

brambory 250 g
vařené, oloupané a najemno nastrouhané (varný typ B či C)
čiroková mouka 135 g
hladká + na podsypání
guarová guma 1 ČL
škrob 135 g
bramborový + na podsypání
pudinkový prášek 0.5 bal
bezlepkový, vanilkový
moučkový cukr 100 g
+ na dokončení
vanilkový cukr 1 bal
citronová kůra 1 PL
jemně nastrouhaná
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
bezlepkový
tuk 100 g
na kousky
vejce 1 ks
Na náplň
mouka lískooříšková 170 g
moučkový cukr 100 g
vanilkový cukr 1 bal
sójové mléko 250 ml
nebo rýžové či mandlové
rum 1 PL
tuzemák; nebo oříškový likér
meruňkový džem 3 PL
vejce
rozšlehané, na potření
lískové oříšky
drcené; nebo drcené mandle na ozdobu

1 Ze strouhaných brambor, mouky, guarové moučky, škrobu, pudinku, cukrů, citronové kůry, prášku do pečiva, tuku a vejce vypracujte vláčné těsto, které nechte půl hodiny odpočinout zabalené v potravinářské fólii v chladničce.

2 Na náplň smíchejte v misce oříškovou mouku s oběma cukry. Rostlinné mléko přiveďte k varu s alkoholem a naráz přisypte oříškovo-cukrovou směs, přidejte meruňkovou marmeládu a vymíchejte oříškovou hmotu na plnění těsta a nechte zchladnout.

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na sílu cca 1 cm (podsypávejte směsí čirokové mouky a škrobu). Vyválené těsto potřete zchladlou oříškovou směsí, rozkrojte na polovinu a od krajů ke středu srolujte dvě menší roládky. Nakrájejte je na 1 cm plátky – vzniknou tak šnečci. Skládejte je na plech vyložený papírem na pečení, hezkou strukturou směrem nahoru, a potřete rozšlehaným vejcem. Pečivo posypte sekanými ořechy a pečte dozlatova cca 25 minut.

4 Plech s pečivem dejte po upečení vychladnout na mřížku, a pokud chcete, poprašte moučkovým cukrem. Pečivo vydrží v plechové dóze tři dny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit